Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Többségbe kerül a MOL az INA-ban

A MOL-nak már most több részvénye van a horvát nemzeti olajtársaságban (INA), mint a horvát államnak – írja több horvát hírportál. Információik szerint a MOL tulajdonában van már a részvények több, mint 46 százaléka, míg Horvátország 44,83 százaléknyi részvényt birtokol (4,483.552 darabot).
A magyar olajtársaság korábban 25 százalék plusz egy részvény tulajdonosa volt (2.500.001 db), majd miután erre engedélyt kapott a horvát kormánytól, elkezdte a közkézen forgó részvények felvásárlását. A zágrábi központi elszámolóháznál (SDA) a legfrissebb adatok szerint az eladók már 2,169.882 darab INA-részvényt helyeztek letétbe, azaz a magyar olajtársaságnak jelenleg összesen 4,669.883 darab részvénye van.

Ez egyúttal azt jelenti, hogy a Mol 5 százalékra van attól, hogy többségi tulajdonossá váljék az INA-ban. A hiányzó rész is meglehet hamarosan, hiszen sok részvényes postán küldte el ajánlatát a Mol-nak, és az adatok feldolgozása még folyamatban van.

A Mol ajánlattételi időszaka október 3-án járt le, az ezen a napon felkínált részvényekért a Mol még 2800 kunát fizetett. A mintegy 2,169.882 darab részvényért járó 6,07 milliárd kuna kifizetése október 17-én pénteken kezdődik.

Arra az esetre, ha a közkézen forgó részvények felvásárlásával mégsem sikerülne többségbe kerülni az INA-ban, a részvény csere felmerült lehetséges megoldásként. Horvátország ebben az esetben 19,8 százaléknyi részvényt, Mol részvényekért cserébe, átenged a magyar cégnek.

Forrás: Jutarnji.hr / Index.hr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcéves kislányuk szabadította ki a megkötözött szülőket

A nyolcéves kislány szabadította ki szüleit, akiket három símaszkos támadott meg és kötözött meg… Tovább olvasom