Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Többszörös a túljelentkezés a fűtéskorszerűsítő programra

Már csaknem ezer lakóközösség, összesen 93 ezer lakástulajdonos jelentkezett a fővárosban a távfűtéses házak fűtésrendszerének átalakítására kiírt programra - mondta a Független Hírügynökségnek Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.
Az állami támogatás erre a célra az idén 1,5 milliárd forint, ebbe a keretbe körülbelül 28 ezer lakás korszerűsítése fér bele.

Április 15-től lehet a távfűtéses házak fűtésrendszerének átalakítására kiírt állami pályázatra jelentkezni. A korszerűsítés lényege, hogy a lakásokban szabályozhatóvá és mérhetővé tegyék a távfűtést, így a tulajdonosok a tényleges fogyasztás után fizessenek. A becslések szerint az átalakítás lakásonként 100-150 ezer forintba kerül. Ennek 35 százalékát, maximum 54 ezer forintot lehet megkapni támogatásként. A többire hitelt vehetnek fel a lakóközösségek. A havi törlesztés alapja az átalakítás után keletkező megtakarítás.

A Fővárosi Távfűtő Zrt. (Főtáv) az Öko Plusz program keretében külön szolgáltatást is kínál a fogyasztóknak - mondta Hagyó Miklós. Egyrészt 10 százalék kedvezményt kapnak a távfűtés alapdíjából, akik bekapcsolódnak a programba. Emellett a távfűtő cég igény esetén komplex ajánlatot készít a lehetséges műszaki megoldásról, a költségvetésről, a finanszírozásról, illetve összeállítja a támogatási pályázatot.

A program iránti érdeklődést mutatja, hogy már csaknem ezer budapesti lakóközösség, összesen 93 ezer lakástulajdonos jelentkezett - közölte a főpolgármester-helyettes. A távfűtés korszerűsítésére az állam ebben az évben 1,5 milliárd forintot fordít, ez összesen körülbelül 28 ezer lakás átalakítására elég. Hagyó Miklós úgy fogalmazott: arról még nincs végleges döntés, hogyan rangsorolják a jelentkezőket, de az biztos, hogy a főváros mindenképpen folytatni akarja a programot. Ezért kérik a kormányt, hogy a következő években jelentősen növelje a rendelkezésre álló összeget.

A Főtáv eddig 108 épületben végezte el a helyszíni felméréseket. Az ajánlatot várhatóan májusban megkapják a házak, ennek elfogadásáról a lakóközösségek közgyűlése dönt. A korszerűsítést a fűtési szezon kezdete előtt elvégzik, a munkák pontos kezdése attól függ, hogy az önkormányzati tárca mikor végez a pályázatok elbírálásával.

A pályázatra egyébként október 31-ig jelentkezhetnek a társasházak, lakásszövetkezetek, valamint önkormányzatú lakások esetén a helyi önkormányzatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás Óbudán - símaszkban

Fegyveres férfi rabolt ki egy élelmiszerüzletet pénteken késő este Budapesten a III. kerületben. A… Tovább olvasom