Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tobin-adót akarnak

A szocialisták ismét napirendre vennék a valutaátváltások megadóztatását - írja a Népszabadság. A lap információi szerint az úgynevezett Tobin-adó bevezetését az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának szombati ülésén fogja javasolni Kiss Péter, a párt alelnöke.
A kormánypárt képviselői az Európai Unió többi országát is igyekeznek meggyőzni a különadó egységes bevezetéséről. A tervek szerint minden átváltást egy ezrelékes adóval sújtanának. Ez azonban csak a spekulánsok számára lenne elrettentő, míg a "kisemberek" alig érzékelnék. A Tobin-adó bevezetését már 2001-ben javasolta egy szocialista képviselő. Most már a miniszterelnök is támogatja az elképzelést, az előző ciklusban pedig az Európai Parlament baloldali képviselői is szorgalmazták annak európai bevezetését - írja a lap.

Olvasóink írták

  • 2. achilleus 2008. november 16. 19:00
    „Szerencsére Gyurcsány Ferencnek mégiscsak több esze van, mint a fentieknek. Vö. 1. hozzászólás.
    Gyurcsány: A Tobin-adó ,,fából vaskarika lenne" /2008.11.16/
    Kiss Péter az adóemelésre szavaz, Gyurcsány nem. A miniszterelnök nem támogatja a MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának a valutaváltás és más pénzügyi tranzakciók megadóztatására irányuló kezdeményezését. A miniszterelnök szerint a spekulánsok ellen Magyarország nem tud egyedül küzdeni még akkor sem, ha a forint árfolyama a tét. Gyurcsány azt mondja: az árfolyam-adó - más néven Tobin-adó - bevezetésének csak akkor lenne értelme, ha a világ nagy pénzügyi központjai egyszerre, egy időben vezetnék be azt. ,,A Tobin-adó nem nemzeti adó, a világ első globális adója lehetne. Ezért aztán, arra kérdésre, hogy Magyarország bevezeti-e elég konkrétan tudok válaszolni, hogy egészen biztosan nem. Ez fából vaskarika lenne - Magyarország nem vezetheti be a Tobin-adót nemzeti adóként. Ez azt hiszem, hogy azt mutatná, hogy Magyarország nem érti a pénzügyi egyszer-egyet sem." - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. (HírTV)”
  • 1. achilleus 2008. november 15. 09:12
    „Láthatóan fogalmuk nincs arról, hogy mi is az a Tobin-adó, de legfőképpen mik is a bevezetésének feltételei. Ha kevés (netalán egyetlen) ország vezeti be, akkor csak az állampolgárait szívatja. Mellesleg egyedi ügyfelekkel szemben ezt most a bankok végzik, a Tobin-adónál messzemenően magasabb költséggel. A TOBIN-ADÓNAK CSAK AKKOR VAN ÉRTELME, ha azt egyszerre minden pénztranszfer esetében, és az összes országban bevezetik. Akkor például, ha valaki Hong Kong-ból, New Yorkba utal tőzsdei vagy hasonló célzattal, vagy, ha Londonból Tokyóba. Marhára kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy a Tobin-adó saját bevezetésével bármit is megoldjunk, legfeljebb még a pénz is elkerül bennünket. Nadehát, ha adó, akkor már minden szoci ugrik! Legyen csak minél több és minél többféle! Ez is olyan mint a nyakkendőadó! Ott is csak a jogdíj-szerű adók lényegét nem értették meg, és csináltak magukból idiótát, és adtak a népnek témát legalább két hétre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy 16 éves fiút Szolnokon

Meghalt egy 16 éves fiú Szolnokon pénteken késő este, amikor elgázolta egy kocsi. Szabó Zita, a… Tovább olvasom