Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tokaj névhasználat - apró magyar győzelem

Nem használhatja a magyar helyesírás szerinti Tokaj feliratot Szlovákia. A szlovák borvidéken palackozott üvegeken csakis a "Tokajska" címke szerepelhet - így foglaltak állást a Magyarországgal tárgyaló EU tagállamok hétfőn a Tokaj névhasználatról kiújult szlovák-magyar konfliktus kapcsán.
Az Európai Unió mezőgazdasági munkacsoportjában a borreformról volt szó, amelyről tavaly decemberben politikai megállapodásra jutottak a szakminiszterek, és ennek a törvényi előkészítéséről folynak még egyeztetések. A kérdés az volt, hogy a Tokaj borvidék melyik zónába sorolódjon be, illetve milyen név alatt. Mivel a magyar bortermesztők egyetlen zónába tartoznak, a probléma a szlovák régiót érinti, amely két zónához tartozik. A szlovákiai Tokaj borvidék értelemszerűen a magyar zónával azonos elbírálás alá esik, de nem mindegy, hogy milyen név alatt. A tagállamok által elfogadott magyar álláspont szerint a szlovákiai Tokaj régióban palackozott üvegeken szlovákul szerepeljen a felirat, és ne tartalmazhassa a magyar helyesírás szerinti Tokaj szót.

Az agrárbizottságban fölmerült probléma kiújította az egyébként évszázada folyó vitát. A ma érvényes szlovák álláspont megváltoztatja a Magyarországgal 2004-ben kötött megállapodást és csaknem kétszeresére, több mint 900 hektárra növeli a szlovákiai Tokaj borvidék alá tartozó területeket, amelyet a magyar tárca visszautasít. Amennyiben nem sikerülne megoldást találni, a magyarok hajlandók akár az EU luxemburgi bíróságáig is elmenni. A hétfő esti döntés annyiban érdekes, hogy a tagországok is érzik a probléma kényességét, és a szlovákiai "Tokajska" felirat melletti döntésükkel az egyértelmű megkülönböztetés mellett foglaltak állást. Az Európai Bizottság képviselője felszólította a két országot a tárgyalások folytatására, és felajánlotta, hogy hajlandó a közvetítői-döntőbírói szerepre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltó autóba rohant egy személyautó Kaposvár mellett

Egy ember súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, amikor egy személyautó belerohant egy felborult… Tovább olvasom