Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tolakodnak a politikusok

Közéleti szempontból nézve kár, hogy véget ért a tikkasztó hőség. Néhány elszánt politikusjelöltet leszámítva ugyanis mindenki fütyült a választópolgárra és a választásra, üdült, nyaralt, pihent, mert a települések szolgálatába piszkosul belefáradtak. Most, hogy lehűlt az idő, rajzanak, mint a legyek.

Legalábbis Győrött rekordok kezdenek születni, ahány nap, annyi polgármesterjelölt. A közélet kezd a komédia szintjére süllyedni. A mezei képviselőségért induló jelöltekből Dunát és Rábát lehetne rekeszteni, mind bizonygatja persze, hogy az ő csapata a leghozzáértőbb, a legrátermettebb, náluk aztán nagyobb elánnal senki sem tudná szolgálni városát, amelyet mint tudjuk, minden jelölt sokkal jobban szeret, mint mi, választópolgárok. Némi iróniával szólva már csak az van hátra, hogy a bölcsődések, az óvodások és az általános iskolások is delegáljanak valakit, s bár szavazati joguk nincs, korántsem biztos, hogy butábbakat mondanának, mint egyik-másik jelölt.

Érdekes ez a kirajzás. Különösen azok után, hogy a politika és a politikus presztízse ennyire még nem volt közel a béka fenekéhez, mint éppen most, Magyarországon. A tegnap közzétett közvélemény-kutatás szerint az ország háromnegyedét villámcsapásként érte a kormány megszorító csomagja, s a döntő többség úgy érzi, becsapták, mert a kampányban nem vért és verítéket ígértek neki, amit a nyakába zúdított áram-, gáz- és egyéb áremelés formájában. Megszólalt az államfő is, aki szerint ha a választási ígéretek semmire sem köteleznek, akkor hitelét vesztheti a demokrácia. Sólyom László persze államfőként nem fogalmazhat nyersen, ha azonban a nép között is megfordul, pontosan tudja, a feltételes mód használata puszta udvariasság, akinek nyakába zúdulnak majd az emelt számlák, nem lesz ilyen finom.

Kérdés persze, hogy a politikából és a közéletből sokadszorra is kiábránduló választópolgárt hogyan tudja majd megszólítani a tengernyi jelölt. El tudják-e hitetni a hátralevő szűk két hónapban, hogy nem a pénz, a hatalom és befolyás vonzza őket, mint oly sok elődjüket ebben az országban.

Tisztelem és becsülöm azokat a falvakban működő képviselőket, akik négy évet szolgáltak településükért úgy, hogy közben egyetlen fillért sem vettek fel. Pk közszolgálatból jelest érdemeltek. Feláll a hátamon a szőr és ideges leszek, ha eszembe jutnak azok a nagyvárosi képviselők, akik állandóan a köz szolgálatára hivatkoznak, s a képviselői alapdíj mellett ilyen-olyan bizottságban, meg amolyan cégek felügyelőbizottságaiban és igazgatóságaiban ülve havonta százezreket, vagyis a normál magyar béreknél jóval többet kasszíroznak másodállásban politikusként.
Beindult a kampány. Május után ismét működnek az ígéretgyárak, megint palimadarakat keresnek a pártok és a politikusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkalandok és szabadegyetem

Javában tart a második Kékfrankos Nyár programsorozat. A szervezők szerint népszerűek a… Tovább olvasom