Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Tolnay Klári születésnapját ünneplik Mohorán

Tolnay Klárira színielőadással emlékeznek vasárnap délután szülőfalujában, a Nógrád megyei Mohorán.
Balla István, a Tolnay Klári emlékház tulajdonosa a Független Hírügynökségnek elmondta: nyolc éve, amióta a létrehozta színészmúzeumát Mohorán, a színésznő háromszáz fotóját, és számos személyes tárgyát, színpadi kellékét, jelmezét, kosztümtét gyűjtötte össze. Mindemellett kialakított egy zsebszínházat is, ahol a Tolnay Klárival kapcsolatos előadásokat mutatnak be.

Csomor Csilla színművész például a vasárnap délután négykor kezdődő műsorban önmagát, Dérinét és Tolnay Klárit személyesíti majd meg. A játékában közreműködnek balassagyarmati muzsikusok, Ember Csaba és Ember Dániel. A Tolnay Klári emlékházban legközelebb július 26-án az operaház tagjai is vendégszerepelnek.

Tolnay Klári 1914. július 17 - én született Mohorán, 1932-ben Debrecenben érettségizett, 1934 - ben készítette az első filmjét, a Meseautót Gaál Bélával. A Vígszínháznak 1935-ben lett a tagja, 1950 -től 1998-ban bekövetkezett haláláig a Madách Színház társulatában játszott. Az elsők között vált érdemes művésszé 1950-ben, 1952-ben Kossut-díjat, négy évvel később pedig kiváló művész címet kapott. Tolnay Klári Budapest és Nógrád megye díszpolgára, aki színészi másodvirágzását 1990 és 1998 között élte; volt olyan esztendő, amikor öt színmű főszerepében láthatta őt a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves költségvetést szeretne a Fidesz

Bár a kormány dolga lett volna, a Fidesz elkészítette a törvényjavaslatot, mely hazánk Európai Uniós… Tovább olvasom