Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tolongás a polgármesteri székekért

Bakonygyiróton az eddigi polgármester-választásokon nem volt ilyen nagy tolongás, most öt jelölt is van.
Ugyan az Országos Választási Iroda még hétfőn este sem tudott végleges adatokkal szolgálni, de az már most biztos, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az idén jóval többen indulnak a polgármesteri tisztség megszerzéséért, mint 1998-ban és 2002-ben. Nyolc éve 401, négy éve 421 volt a jelöltek száma, most pedig 469 szerepel a rubrikában, s ez még nőhet is.

Bakonygyiróton az eddigi polgármester-választásokon nem volt ilyen nagy tolongás; akkor támadt mozgolódás a faluban, amikor híre ment, hogy a jelenlegi polgármester, aki két cikluson keresztül volt a falu vezetője, nem indul az idei választásokon. Négy éve csak egy vetélytársa volt s most többen úgy érezték, itt a lehetőség, hogy a falu élére kerüljenek.

Az egyik bakonygyiróti polgármesterjelölt, Léhner Dezső a rendszerváltás után nyolc évig már vezette a települést, és szeretne visszakerülni a polgármesteri székbe. Ígéri, költene az utakra, járdákra, például a híres pincesor melletti útra, ahol nyáron besüllyednek a mély homokba az autók. Lenne, amit másképp csinálna, mint akkor – mondja, például többet beszélgetne az emberekkel. Majd hozzáteszi, hogy míg tizenhat éve 6 millióból gazdálkodott a falu, ma 21 millió a költségvetése, így sokkal több lehetősége lenne.

Ellenfelét buzdította a polgármester

Jelöltté válni egy ilyen kis faluban nem nehéz: mindössze öt kopogtatócédulát kellett összegyűjteni, ami szűk családi körben is összejön. A jelöltek tehát gyűltek; egyiküket, Aradiné Buda Erikát maga a polgármester buzdította, hogy induljon, úgy vélte, ő vinné tovább leginkább azt a szellemet, amelyet ő is képviselt az elmúlt nyolc évben. A tanítónő mellett kampányolt tehát, ő maga pedig készült a nyugodt nyugdíjasévekre.

Harcba száll régi vetélytársa ellen

– Szeptemberben múltam hetven, elfáradtam. Márciusban volt egy komoly műtétem, kivették a bal vesémet, úgy gondoltam, itt az ideje a pihenésnek – mondja Kmetti Károly polgármester, aki egészen addig vélekedett így, amíg meg nem tudta, hogy régi nagy vetélytársa is indul. Akkor döntött úgy sokak buzdítására, hogy még egyszer megméretteti magát, harmadszor is. Azt azért elmondta, hogy az ellenfelének senkit nem tekint; győzzön az, aki jobb programmal áll elő.

Jelölt bőven akad: a jelenlegi és az expolgármester mellett harcba száll a szintén nyugdíjas Németh István, aki képviselőként sincs megelégedve a falu vezetésével, úgy véli, sok lehetőséget, többek között a kisbolt megvásárlását is kiengedték a kezükből; Aradiné Buda Erika, aki nyitna a külvilág felé, és nemcsak az itt lakókról gondoskodna, hanem szeretné idevonzani a turistákat is, és tenni azért, hogy a falu nyugdíjasai is kimozdulhassanak, valamint a gyógypedagógusként, egy fogyatékos gyermekeket befogadó lakóotthon vezetőjeként dolgozó Jasztrabné Takács Erzsébet.

Utóbbi jelölt „kakukktojásnak" számít, hiszen amellett, hogy bár Bakonygyiróton indul, eredetileg győri, és a szomszédos Gicen él és dolgozik, de vallja, hogy ez egyáltalán nem akadály. Már csak azért sem, mert faluban élő édesanyját szinte naponta látogatja, s mivel a szociális szférában dolgozik, átérzi az emberek problémáit, vezetőként pedig nem idegen tőle a szervezőmunka sem.

Mindenki másért csinálja...

Arra a kérdésre, hogy miért lett ilyen kapós a polgármesteri poszt a 167 lakosú bakonyi faluban, a jelenlegi polgármester, Kmetti Károly az anyagiakat említi elsősorban. Bruttó 82.500 forint a tiszteletdíja, aminek – bár Németh István, az egyik vetélytárs a nótát idézve megjegyezte: „Nem nagy ez a tisztség..." – minden családban van helye.

Azért személyes indíttatás is mindenkinél akad, Erika úgy érzi, ugyan még csak tíz éve él itt, de azóta igazi otthonává vált a falu, ráadásul „bevándorlóként" talán jobb rálátása van a dolgokra, Erzsébet számára megújulás lenne a munka, s egy kicsit más területen kamatoztathatná képességeit, tudását. A polgármester szeretné folytatni, amit elkezdett – megújult a kultúrház, a közvilágítás, bevezették a gázt a faluba, és még új buszmegálló is került –, két férfi ellenfele pedig egyszerűen elégedetlen a jelenlegi vezetéssel. Mi csak egyet kívánunk: győzzön a jobbik. S bárki lesz is az, legyen igaza Erikának, aki azzal bocsátott utunkra minket: „Az lenne a jó, ha bárki is nyer, a jó ötletek, elképzelések találkoznának. Mert egy ilyen kis faluban, mint a miénk, csak úgy jutunk előre, ha nagyon együtt dolgozunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Federer triplázott

Tenisz

A svájci Roger Federer nyerte a férfi egyest az év utolsó tenisz Grand… Tovább olvasom