Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Tömegesen pusztulnak a halak Csanyteleken

Napok alatt több mint 150 mázsa hal pusztult el egy a Csongrád megyei Csanytelek melletti halastórendszerben. A halpusztulás körülményeit a környezetvédelmi hatóság mellett már a rendőrség is vizsgálja, mivel a halászok vízmintáiban az ammóniából a megengedett határérték százszorosát mutatták ki az első laboratóriumi vizsgálatok.
Az 1300 hektáros tórendszer fokozottan védett természetvédelmi terület, az átvonuló vándormadarak fontos pihenő és táplálékhelye, egyelőre még becsülni sem lehet a károkat és azt sem lehet biztosan tudni, hogy mi okozta a mérgezést. A károk az előzetes becslések alapján elérhetik a 100 millió forintot is.

Mentik a menthetőt, miközben folyamatosan gyűjtik a haltetemeket a csanyteleki halászok a tavakból. Pár napja vették észre, hogy rengeteg a döglött hal a hálókban, sokkal több a megszokottnál. A csukák, süllők, harcsák és pontyok - csaknem félmillió hal - szinte mind elpusztultak, egyedül a kárász bírja a mérget.

A hideg vízben a döglött halak lesüllyednek tó a fenékre, ezért hálóval gyűjtik őket össze. A halászok azonnal vízmintákat küldtek több laboratóriumba, az első eredményeik szerint a mérgező anyag a vízutánpótlással jött a közeli csatornából.

Szabó Zoltán halászmester a Független Hírügynökségnek elmondta: Félegyháza, Kecskemét felől jön ez a Dongér csatorna, hogy ott hol került bele az ammónia, mi ezt nem tudjuk, a Ph értéke olyan magas, hogy már abban is elpusztul a hal, de az ammónia az a százszorosánál is több a megengedettnél.

A Dongér csatornába naponta 15 ezer köbméter, elvileg tisztított szennyvíz kerül a környező nagyvárosokból. A halászok arra gyanakszanak, hogy az egyik szennyvíztelepröl kerülhetett tisztítatlanul a szennyvíz a csatornába, ez okozta a mérgezést. A környezetvédelmi hatóság szerint azonban ez még korántsem biztos, az ő vizsgálatuk még nem készült el.

Ha van benne szennyeződés, ami egy halastavat ilyen mértékben érintene, akkor magán a Dongéren is jelezték volna ezt a mértékű halpusztulást, de ilyen jelzés nem volt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kardos Sándor, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet (ATIKÖFE) igazgatója.

A halastavakban a döglött halakat madarak - köztük fokozottan védettek is - dézsmálják, most még nem lehet tudni, hogy emiatt volt-e madárpusztulás.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2008. február 29. 07:52
    „Igy van ez az országban mindehol! Beugratják a falvakat a" csatorna parkányok" a csatornázásba! Persze a lakosság saját költségein és aztán lehet a csatorna díjakat orrvérzésig emelni! Persze a tisztítást azt senki nem elleörzi! Nem is csoda, hogy a folyók tavak élővilága kipusztúl, hisz a felelősöket sosem találnak! Ma még mindig a protekciót élvezők élik a világukat e rendszereben!”
  • 1. waterbear. 2008. február 28. 17:29
    „Úccse lesz felelős:-)))))
    Hacsak nem az ammónia csempész búbos vöcsök:-) Mert a Dongérban ugye ilyen nincsen, ott tisztított víz folyik....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oltás közben zuhant le a létráról egy tűzoltó

Oltás közben lezuhant a létráról és könyökét törte egy tűzoltó csütörtökön kora délután Kispesten. A… Tovább olvasom