Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Tömegessé válhat az időskori szegénység

Néhány évtizeden belül tömegessé válhat az időskori szegénység, mert a jelenlegi munkavállalók közül sokan nem szerzik meg a nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati időt.
Egyebek mellett ez áll a szociális védelemről és a társadalmi összetartozásról szóló nemzeti stratégiai jelentésben - írja a Népszava. Becslések szerint 2030 körül csaknem félmillióan kiszorulhatnak a nyugdíjrendszerből és ez a folyamat megterheli a szociális ellátórendszert. A jelentés készítői szerint jelenleg 100 aktív befizetésből 76 nyugdíjat, 2030-ban 85, 2050-ben pedig már 103 ellátást kell finanszírozni, ha a rendszer változatlan marad. A szakemberek körében több elképzelés is felmerült. Az egyik szerint azoknak, akik 20 évnél kevesebb szolgálati idővel rendelkeznek az állam fizetne minimális alapnyugdíjat. Ez egy mindenkor jól meghatározott fix összeget jelentene, amin fölül rendes munkanyugdíj is járna.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. zoltanz 2008. szeptember 23. 11:15
  „Annak van igaza, aki azt mondja, hogy már most is tömeges a szegénység. Minősíthetetlen az adópolitika, a kisvállalkozást megöli. Minimumbért, vagy alig valamivel többet fizetnek a munkavállalóknak, zsebre pedig nem minden esetben egészítik ki. A sokgyermekes megélhető a semmiből szerez szolgálati időt és nyugdíjat, mint örökös főállású anya, aki meg betegre dolgozta magát egy életen át, az egyszerűen meghal, jól is jön ez az államnak, mert a nyugdíj, amit kitermelt, kell annak, aki nem dolgozott meg érte. Azok, akik jobb megélhetés reményében külföldön vállalnak (sok esetben megalázó) munkát, az adóforintjaikat nem a magyar államnak fizetik be, tehát egyre fogy azoknak a száma, aki kitermelik a nyugdíjakat. Az állam, hogy ezt bestoppolja, emeli az adót. Ellenlépésként az adóalanyok eltitkolják, vagy "kiköltségelik" a jövedelmet. Ördögi kör ez, a 22-es csapdája.
  Viccen kívül mondom, a T. Ház rossz tanácsadókat tart. Egyszerűen csak egy átlagos magyar parasztembert kellene megkérdezni arról, hogyan tenne rendbe egy lezüllesztett, szétlopott gazdaságot. Tudná a megoldást. De abban a pillanatban a jó tanácsot adó rossz tanácsadóvá lenne minősítve, mert nem tetszene a kupolaterem alatti hordának.”
 • 20. Villás József 2008. szeptember 23. 08:37
  „Valószinű érdemes át gondolni mindenkinek Hogy hogyan tovább . Mert ha a kormány atol tart hogy pár év után nem tudja nyugdijasait eltartani anak biztos alapja van . Most úgy gondolja a kormány hogy a nyugdijasai ebböl a pénzböl meg tudnak élni!!De sajnos ez sem igaz , Negyven négy év és kettöszáz nap utáni köz alkalmazoti nyugdijam jelenleg hetven három ezer ft , Feleségem rok nyug :negyven egy ezer Lányom szintén rok nyug ellátásban részesul mej azonos a feleségem nyugdijával . Három fö száz ötven ezer forintbol ...Tudom van rosszab is ez a sajnálatos!!ezért épitettűk az országot . Amejet eladtak és sokan meg gazdagodtak Milliárdosak lettek!!! és a közép osztály viseli a terheket tovább mintha semisem történt volna!!!”
 • 19. anyuska... 2008. szeptember 23. 08:03
  „Ez mind a rossz adórendszer miatt van.sajnos feketén sem fizetnek valami jól de még mindig jobban megéri mert picit többet keresel.az adócsökkentéssel talán mondom talán ellehetne érni hogy több legyen a bejelentett munkahely.Mert ez gyalázat ,hogy amiért te vért izzadva megdolgozol gyurcsány és a piócái kiveszik a zsebedből a 40százalékot és röhögve zsebre teszik.Ez van”
 • 18. brave 2008. szeptember 22. 18:39
  „a lényeg hogy a sok ingyenélő cigány már megszerezte a nyugdíjhoz való szolgálati időt pedig egy szalmaszálat sem tesznek keresztbe!itt sajnos nem éri meg becsületesen dolgozni,nyugdíjat fizetni meg pláne mert ugysem te kapod meg meg hát meg sem fogod érni mire odakerülsz!”
 • 17. tisztahiszti 2008. szeptember 22. 17:52
  „Valaki hazudik és az nem szép.Ha 2030-ra /hivatalosan! 800 ezer!/ember nem fog nyugdíjat kapni akkor ez csökkenti a nyugdíjasok számát!!!!!!nem hazudozni kellene hanem munkát adni az embereknek a fiataloknak nem teli pofával ordítani a sajtónak is ,hogy halála napjáig dolgoztatni a most 56-59 éveseket. Azok pofáznak legjobban akik vígan tüntettek, romboltak, és az általunk befizetett járulékból építették újra a rombolásukat.150 e ft-ot feketén kereső macák élik világukat mert feketén dolgoznak a nyugdíjasoktól elrabolt pénzen kapott gyes-gyed melett. Minden lakos legalább két ilyen embert ismer,hazudik aki azt állítja nem így van!Mi 45 évet dolgoztunk nem úgy mint a kapitalizmusba, elhasználódtunk lehet a mostani fiatalok akiknek nincs második és harmadik műszak egy nap majd tovább élnek.Tetű dolog az 50 felettiek halálára utazni a nyugdíj fosztással.Azt aki 45 évig dolgozott hova akarják már dolgoztatni, hiszen már menni sem bírunk, de nem fizetünk 200 ezret az orvos uraknak ezért mi még 40 %-ot sem kapunk.A képviselő úr meg társai ha utba van bizony megy állami utasításra rokkantba és alakítja a vagyonvédelmi cégeket és lesz milliomos!
  A mostani 42-45 éves munkaviszonnyal rendelkezők is választók, és lehet hogy voksuk netalán hiányozni fog a boldogsághoz a végelszámoláskor.Egy fillért sem adnák a lógósoknak és nem aláznám meg a munkába megöregedett nemzedéket. Nem csak az az ember aki már nyugdíjba van és az ura után kap -jogtalanul sztem- nyugdíjat hanem akik eddig dolgoztak.”
 • 16. Herrné 2008. szeptember 22. 15:15
  „Bocs.: Járulékfizetést”
 • 15. Herrné 2008. szeptember 22. 14:11
  „Akinek egy csöpp esze van, az - ha minimálbéren van bejelentve, vagy sehogy - már régen belépett egy kiegészítő nyugdíjpénztárba, vagy kötött a TB-vel szerződést. Aki nem, és élvezi azt, hogy elkerüli a járadékfizetést, az magára vessen. ( Sjanos az a baj, hogy Ő majd rendszeres szociális segélyért tartja a markát,- közben szidja a rendszert - és az is minket terhel.)

  Csak remélem, hogy egyszer eljutunk arra a szintre, hogy szégyenli magát az, aki a mások rovására akar boldogulni.”
 • 14. tora 2008. szeptember 22. 13:51
  „Horton, ne csak nézz, hanem láss is.”
 • 13. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 22. 13:36
  „6. hozzászólás N.P. 2008.09.22. 12:38:

  Nem tudom, neked mennyi van hatra a nyugdijig, de ha tobb mint 15-20 ev, akkor nyugodt lehetsz, hogy te pontosan annyit fogsz kapni nyugdijra, mint a szobafesto haverod, csak teged levettek evtizedeken keresztul, ot meg nem.

  Az osszeg pedig: nulla.”
 • 12. kis_vakond 2008. szeptember 22. 13:31
  „az eddigi hozzászólásokból is kiderül, kezd elege lenni mindenkinek abból, hogy a tisztességes ember szívjon, azaz az aki, rendes bejelentett (utána fizető) munkaválllaó, illetve aki olyan vállalkozó, hogy rendesen bejelenti sajáét magát is, és a munkavállalóit,persze Ő jut előrébb legnehezebben, mert termékéért, szolgálatatásáért magasabb árat kell megszabjon. Az aki vállalja a feketézést, az aki úgy vállalkozik, hogy agát minimálbérre jelenti meg, és több száz milliós házban él közben, az vállalja azt is, hoyg saját maga gondoskodjon a nyugdíjas éveiről. Miért megint majd mi, és sokan mások tartsák el majd azt is, és legyen miattuk kevesebb a mi nyugdíjunk is, akik végig csalták a munkáséveiket? a becsületes embereknek kezd már elege lenni!!!”
 • 11. satakera 2008. szeptember 22. 13:24
  „No ez a pazarlás! Az írja a cikk akinek nincs 20 éves munkaviszonya annak az állam alapnyugdíjat ad ami fix plusz még rendes nyugdíjat is. Milyen jogon. Mindenki kapjon annyit amennyit dolgozott. Nekem már 36 évem van ledolgozva 54 évesen még 8 évig kell dolgoznom ha 62 év marad a nyugdíkorhatár akkor már 42 évem lessz ledolgozva, ha emelik akkor még több , de fogadom nekem alig lessz nyugdíjam, mert addigra kitalálnak valami minimál számítást mert nem less zelég pénz hogy kifizessenek. Arról nem beszélve, hogy a fitalokat kötelezik a magánnyugdíjpénztárra, a mi korunkbelinek meg mondják, rakjuk Önkéntes nyugdíjpénztárba hogy legyen nyugdíjunk, de most olvastam éppen, hogy úgy fektették be okos nagyjaink, hogy 8,5 milliárdot buktak rajta. Akkor meg azért nem lessz pénz mert eltőzsdézték? Hogy is van ez? Ki tudja a választ?”
 • 10. diák 2008. szeptember 22. 13:05
  „tothgy!

  Ne a főiskolán és egyetemen tanuló fiataltól féltsd az adódat, hanem a kisebbségtől aki soha nem fog egyetlen napot sem dolgozni az életben, csak a segélyből él.
  Az a fiatal aki évek hosszú soráig tanul, több nyelven beszél és vezető beosztásban dolgozik az befizeti az adót abban biztos lehetsz.
  Nem az értelmiség közül kerül ki a szegények nagy része!!!!!!!!!
  Aki tanul általában dolgozni is akar utánna nem lébecolni egy életen át!!!”
 • 9. csiga-biga 2008. szeptember 22. 12:46
  „A szegénység most is nagy,fejeink hiába tiltakoznak ellene.De mit csináljon az a munkavállaló aki fizetne a rendes bér után ,de a munkáltatója nem óhajtja.Végre januártól a AM kiskönyvet is beszüntetik,mert nem arra használták fel amire kellett volna.Ha jött az ellenőrzés gyorsan raktak bele bélyeget.Nem kell ahhoz diploma,hogy az ellenőrzéskor kiszámolja ennyit termelt-a másik oldalon ezt mennyi munkaerővel.Egyszerü a képlet és mindjárt megfogták a csalókat.A fennálló mindekori kormánynak kell majd gondoskodni ezekről az emberekről is segély,vagy lakhatási támogatás stb. segitségével.De nem úgy látszik,hogy ezt nem óhajtják még most melegében megoldani,hogy későbbi időben ez már ne legyen probléma neki.Mert lesznek gondok,most is van,hogy a kukát egy nap alatt vagy 2o-n végig kotorják.Tiz évvel ezelőtt azért nem volt ez.”
 • 8. tothgy 2008. szeptember 22. 12:45
  „Ma az átlagos pályakezdő 26-30 éves.
  Ha nő, ezután megy szülni is, valójában végül 35-40 évesen lesznek sokan pályakezdők. Nem lesz tévedés a 20 éves munkaviszonya számos embernek. És nem azért, mert rokkant lenne...
  Mennyi éve lesz így, és főleg mennyi járulékot fog fizetni? Élete nagy részében mások tartják el.
  15-20 éve is még átlagban 18 évesen munkába állt a fiatalok nagy része. Nekünk lesz elég évünk, főleg, ha még ki is tolják a nyugdíjkorhatárt (a mai nem dolgozó sok huszonéves miatt..), 40-50 év is könnyen összejön. De mi fizettük még a saját nem kevés tandíjunkat is, azzal egyidőben is adót és nyugdíjjárulékot is. Ma pedig a legtöbb huszonéves is a mi adónkon tanul ingyen és a szülők finanszírozzák - minden kell nekik, de semmit nem tesznek az asztalra - ez is hozzájárul a mai tömeges szegénységhez. Tisztelet a kivételnek. Sajnos már csak kivételekről beszélhetünk.”
 • 7. Horton 2008. szeptember 22. 12:41
  „Drága " madártej " !

  Azt, hogy számodra a cserepes sori gagyi a divat......
  Szerintem nem mindenki teheti meg, hogy " puccos " cipő, gatya,bugyi....stb. legyen a ruhatárában.....bárcsak volna.
  Ha meg zavar az óccó, kicci, kína, akkor járj csukott szemmel!

  Nem a ruha teszi az embert, mint tudjuk......

  .....meg különben is.....A rózsaszín az buzis, a pink meg trendi...”
 • 6. N.P. 2008. szeptember 22. 12:38
  „Azért az érintetteket nem kellene minden felelősség alól felmenteni. A haverom szobafestő és csak röhög azon, hogy tőlem mennyit vonnak le amikor Ő az én fizetésem háromszorosát teszi zebre. Sajnáljam majd 15 év múlva? Természetesen más a helyzet a totálisan kiszolgáltatott emberekkel, de hát hol a határ és ki tudja ezt meghúzni ?”
 • 5. pille 2008. szeptember 22. 12:22
  „Egyszer már írtam erről. 60év után kötelező lesz majd átmenni a piroson!”
 • 4. madártej 2008. szeptember 22. 12:04
  „Ma is tömeges a szegénység, csak nyitott szemmel kell járni a városban. Cserepes sori gagyi a divat...”
 • 3. naca 2008. szeptember 22. 11:04
  „Nem csak a szolgálati idő hiánya a probléma. A minimálbér adómentessé tétele óta nagyon sokan minimál béren vannak bejelentve (a többi megy zsebből zsebbe), az után fizetik a járulékot. Abból pedig édeskevés nyugdíj lesz!”
 • 2. AN 2008. szeptember 22. 10:17
  „Persze! Ki is kell még tolni a nyugdíj korhatárt legalább 70 évre, akkor aztán nem kell nyugdíjat fizetni se a mostaniaknak, se a következőknek! Ez nagy ötlet volt. (Fene aki beleesz az egészbe....)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlagosan tíz eredeti foga van a magyaroknak

Szájüregi rák tekintetében Magyarország az első, ennek ellenére rengetegen nem mosnak fogat. A… Tovább olvasom