Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Topolánek: a Nabucco ez európai integráció tesztje

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint Közép-Európa meg tudja nyerni a beruházás elindításához szükséges 200-300 millió eurót az Uniótól.
A Nabucco gázvezeték ügye az európai integráció tesztje - hangsúlyozta a budapesti Nabucco-csúcstalálkozót lezáró sajtótájékoztatón Mirek Topolánek, az EU soros elnökségét betöltő Csehország miniszterelnöke. Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint Közép-Európa meg tudja nyerni a beruházás elindításához szükséges 200-300 millió eurót az Uniótól. Gyurcsány azt szeretné, ha a gázvezeték költségeinek körülbelül negyedét, 2 milliárd eurót az unió állná. Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs azt mondta, hogy március végéig véglegesíteni kell a kormányközi megállapodások szövegét.

Fontos és sikeres dolgokat csináltunk, kimozdítottuk a Nabucco-projektet az elmúlt évek gyakran egy helyben járásából - értékelte a budapesti Nabucco-csúcstalálkozót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztatón. Abban maradtak: az érintett országok mindent megtesznek annak érdekében, hogy június közepéig megkössék a Nabucco gázvezeték megépítésére a kormányközi megállapodásokat, és előzetes megegyezésre jussanak azon országokkal, amelyektől a gázt várjuk - mondta Gyurcsány. A résztvevők arra törekszenek, hogy a Nabuccót az Európai Unió kiemelt projektként kezelje, és legalább az első szakaszban nyújtson 200-300 millió euró induló tőkét a vállalkozáshoz. Hosszabb távon viszont már körülbelül 2 milliárd eurót kellene találni az EU költségvetésében a Nabuccóra - tette hozzá. A projektben résztvevők elfogadták a magyar kormányfő délelőtt tett javaslatát, hogy létre kell hozni a Nabuccót irányító nemzetközi koordinációs testületet. Igaz, Gyurcsány azt szerette volna, ha a grémiumot még itt, Budapesten megalakítják.

A budapesti csúcs nagyobb nyomást gyakorol a résztvevőkre, hogy még idén történjen valami, és 2015-ben gázt szállíthasson a vezeték - mondta Mirek Topolánek cseh kormányfő. A politikai támogatást eddig az akadályozta meg, hogy bonyolult projektről van szó, és több változat készült. A csúcson elkészült a kormányközi megállapodás szövege, amelyet március végéig kell véglegesíteni - közölte az EU soros elnöke, Csehország kormányfője.

Gyurcsány Ferenc szerint Közép-Európa országai meg tudják nyerni a projekt indításához szükséges 200-300 millió eurót. Azt szeretné, ha a március 20-i európai tanácsi ülés előtt találkoznának a régiós vezetők, hogy közös platformot alakítsanak ki.

Lesz még dolguk a Nabucco-projekt kereteinek kialakításakor, mert a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján arra lehet következtetni, hogy Budapesten nem sikerült megoldást találni a Törökországgal zajló vitában. A törökök azt akarják, hogy az eredetileg megállapított 20 felett további 15 százalékot kapjanak a területükön átvezető vezetékben áramló gázból. Reinhard Mitschek, a Nabucco Pipeline GmbH, a megvalósítást végző cég vezetője mindenesetre azt mondta, hogy nem a finanszírozás a legfontosabb kérdés, hanem a gáz beszállítása és a jogi keretek kialakítása Törökországgal is. A megvalósíthatósági tanulmány és a kereskedelmi tervek már elkészültek, és úgy látszik, hogy képesek lesznek versenyképes áron gázt szállítani a Kaszpi-tenger vidékéről Európába - mondta Mitschek. A közeljövőben eldől, hogy áttörés volt-e Budapesten - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. .suhym. 2009. január 27. 22:59
    „Régebben olyan is elhangzott, hogy a törökök EU tagságot kérnek cserébe. Nagy kérdés, akarja-e az EU ezt?
    Mi van a volt orosz utódállamokkal? Ezekről nem esett szó?”
  • 1. E! 2009. január 27. 17:44
    „"Topolánek: a Nabucco ez európai integráció tesztje"
    Helyesírás... "AZ EURÓPAI" jobb volna :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott választást akar a Fidesz

Az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi a Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal, az erről szóló határozati javaslatot, a parlament csütörtöki, rendkívüli ülésére nyújtják be. Tovább olvasom