Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Török Gábor politológus: begyűrűzhet a bukási spirál

Beindult a bukási spirál, a koalíciós képviselői egyre kevésbé hisznek a választási győzelemben, egyre inkább az egyéni célokat favorizálják, haszonmaximalizációt folytatnak - nyilatkozta Török Gábor politológus.
A Vision Consulting igazgatója szerint míg az őszödi beszéd uralta időszakban alapvetően szimbolikus-ideológiai kérdésekről szólt a magyar politika, mára materiális témák, a megszorító csomag kérdései uralják a napirendet és ezekből a vitákból rendre vesztesen kerül ki a kormányoldal.

A politológus úgy véli: a koalíció képviselői egyre kevésbé hisznek az újabb választási győzelemben. Emiatt egyre kevésbé követik a közös érdeket, helyette az egyéni célok kerülnek előtérbe: rövidtávú haszonmaximalizációt folytatnak. Egyfajta helyezkedés kezdődött el, amely önbeteljesítő jóslatként hathat és maga is része lehet a következő választásokon a koalíció vereségének.

A Vision Consulting igazgatója szerint az elemzési szempontból lényeges elemek azt mutatják, hogy 2007 végén a kormányoldal sokkal rosszabb helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt volt.

Egy évvel ezelőtt még sokkal inkább Gyurcsány, mint Orbán koncepciója érvényesült. Volt a kormányfőnek egy világos terve arra, hogy miként tudná a következő választásokat megnyerni - mondta a politológus.

Török Gábor úgy látja, hogy amikor 2007 tavaszán kiderült, új politikai szituáció következik be, bebizonyosodott, Gyurcsány Ferenc is ugyanolyan politikus MSZP-s társai szemében, mint a korábbiak, akit a siker tart a helyén, a sikertelenség pedig könnyen kipenderíthet a bársonyszékéből.

Olvasóink írták

  • 2. Fernando Torres 2008. január 03. 13:18
    „Az a véleményem,hogy a koalíció nagy hibája,hogy a kb. 1% támogatottsággal rendelkező törpepárt az orránál fogva vezeti a nagyobbik pártot.Ezért vannak a kesze-kusza, zavaros,kapkodó döntések, értelmetlen ,,reformok,, , miközben a hajó már süllyed, az 1%-osok az értékeket mentik, ahelyett, hogy a többséget mentenék!Persze ez meg a mszp bűne.hogy hagyja magát megvezetni!”
  • 1. V.I.F. 2008. január 03. 10:56
    „Nagy vonalakban: a szocialista gazdaságpolitikában jártas MSZP-sek bedőltek Fekete János - kitüntetett - közgazdásznak, hogy csak bolond ország nem veszi fel az olcsó tőkehiteleket. Tessék: Orbánék 2002-ben féken tartva tízezer milliárd forint hitelállomány szinten befagyasztva adták át a stafétabotot az új koalíciós kormánynak, akik eleresztették a gyeplőt és további hatezer milliárddal növelték az állam adósságát. Ki és miből fizeti vissza mindezt? Az állam leépítése önmagában még nem forrásnövelő beruházás hosszabb távon. Meg kell fontolnunk minden eu-s forrás felhasználást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják az Eötvös cirkuszt

Felszámolási eljárás indult az Eötvös Cirkusz, Produkció és Varieté Művészeti, Kulturális és Manager… Tovább olvasom