Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Történelemkönyvet ad ki a horvát önkormányzat

A soproni horvát kisebbségi önkormányzat rendkívüli ülésén szó volt a közeljövőben horvát és magyar nyelven megjelenő történelemkönyvről, valamint az idei rendezvényekről. Eldőlt az is, hogy a horvát estet március végén tartják meg.
Immáron két éve készül az első olyan soproni történelemkönyv, amelyben bemutatják az itt élő német és horvát kisebbségek múltját. Az összefoglaló kiadvány a tervek szerint áprilisban jelenik meg, horvát és magyar nyelven. Payrits Ferenc, a soproni horvát kisebbségi önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, a könyvet egy horvátországi kiadó is megjelenteti.
– Azt tapasztaljuk, hogy Horvátországban keveset tudnak Sopronról és környékéről, ezért is döntöttünk a kinti megjelentetés mellett – folytatta az elnök. – Reméljük, ezáltal szorosabb kapcsolatot ápolhatunk az ott élőkkel, valamint többen is látogatnak majd el a városba. A könyv maga hiánypótlásra is vállalkozik, ugyanis a korábbi, hasonló témában íródott munkákból a németek és a horvátok kimaradtak.
A tervek szerint március 30-án tartják meg a horvát estet, miként idén is megrendezik a horvát napokat. A kisebbségi önkormányzat rendkívüli ülésén szó volt még az országos önkormányzat megalakulásáról. Térségünkből Payrits Ferenc, valamint a kópházi elnök, ifj. Völgyi Géza, Koloszár István Undról, továbbá Bezenyéről Schmatovits Mátyás már tagjai az országos önkormányzatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltónak tartja a megemlékezéseket?

Tovább olvasom