Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Történelmi csúcson a lakossági hitelfelvétel

A harmadik negyedévben történelmi csúcsot döntött a háztartások nettó hitelfelvétele, amely megközelítette a 350 milliárd forintot. Ebből 314 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön volt. A teljes összeg több mint felét devizás konstrukciók tették ki.
A szeptemberben 20 százalékra emelt kamatadó alaposan átrendezte a lakossági megtakarítások szerkezetét - derül ki az MNB jelentéséből. Az év első kilenc hónapjában a folyószámlákon és rövid lejáratú forintbetétekben tartott követelésekből összesen mintegy 628 milliárd forint áramlott hosszú lejáratú forintbetétekbe, befektetési jegyekbe, állampapírokba, jelzálogkötvényekbe, életbiztosításokba és devizabetétekbe. A lakosság több mint 10 milliárd forint értékben nettó részvényeladó volt.

A harmadik negyedévben történelmi csúcsot döntött a háztartások nettó hitelfelvétele, amely megközelítette a 350 milliárd forintot. Ebből 314 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön volt. A teljes összeg több mint felét devizás konstrukciók tették ki. A háztartások szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási képessége július és szeptember között elérte a GDP 3,4 százalékát, ami részben a forint erősödésének köszönhető. Az árfolyam emelkedése ugyanis 118 milliárd forinttal csökkentette a lakossági devizahitel-tartozások értékét.

Több mint 2 százalékkal csökkenhetne a lakáshitelek és a fogyasztási euróhitelek teljes hiteldíjmutatója (THM), ha Magyarországon is bevezetnék a megbízható banki adósok nyilvántartását - írja a Magyar Hírlap. Jelenleg csak a rossz adósok szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszer adósnyilvántartójában (BAR), az így hozzáférhetővé váló információk azonban gyakran kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy a bankok érdemben el tudják bírálni a kölcsönök kockázatát.

A pénzintézeteknek a jelenlegi jövedelemigazolások helyett, melyeket úgyis fenntartásokkal fogadnak, sokkal jobb lenne, ha megbizonyosodnának arról, hogy az ügyfél korábbi hiteleit problémamentesen törlesztette, így nem kellene magas kockázati felárat érvényesíteniük a törlesztőrészletekben. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos viszont ellenzi a pozitív BAR-listára vonatkozó kezdeményezést, mert szerinte fontosabb a személyes adatok védelme, mint az alacsony törlesztőrészlet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedéket kértek

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban,… Tovább olvasom