Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Történelmi mélyponton a szabad demokraták

Alig változtatott az MSZP támogatottságán a koalíció felbomlása - derül ki a Szonda Ipsos friss felméréséből. A szocialisták támogatottsága a teljes lakosság körében 16, míg a biztos pártválasztók körében 24 százalékos a kutatás szerint, utóbbi adat megegyezik a márciusival.

A koalíció felbomlása nem változtatott lényegesen a politikai erőviszonyokon, az MSZP támogatottsága teljesen megegyezik a márciusival. Nagyjából Fidesz is ugyanott áll mint korábban, bár most éppen 2 százalékkal kisebb lett a választókorú népességen belüli támogatottsága.

Az SZDSZ mutatói is csak minimálisan romlottak, de esetükben ennek különös jelentősége van. Mégpedig az, hogy a rendszerváltás óta most ért a mélypontra a liberális párt. Szimbolikusan alacsony a párt támogatottsága, a választókorú népességen és a biztos pártválasztók körében is 1 százalékon áll. Fokozatosan kopott az SZDSZ renoméja a parlamenti választásokat követően, 2007 nyaráig a szavazásra jogosultak 3, majd idén tavaszig 2 százaléka támogatta. Az aktív és elkötelezett szavazói csoportban eleinte 4-5, később 3 százalékos bázisa volt. Az elnökválasztás körüli csetepaték valamint a koalíciós szakítás nyomán tovább gyengültek a párt közvéleménybeli pozíciói – mostanában legfeljebb százezer támogatója lehet. Mindeközben fűnyíróelvszerűen fogyatkozott meg a tábor, így aztán lényegében csak a nagyvárosokban vannak – ott is meglehetősen kis arányban – szabad demokraták.


Az MSZP helyzetén annyit változtattak az elmúlt két hónap történései, hogy megállt támogatottságának visszaesése. Elmozdultak ugyan a mélypontról a szocialisták, de aktuális 16 százalékos táborát korántsem jellemzi őket akkora elszánás, elköteleződés, mint ami a Fideszeseket. Ennek egyik fontos momentuma, hogy jóval visszafogottabbak, amíg körükben csupán hattized a biztos részvételt ígérők aránya, addig az ellenzékiek körében háromnegyed. Nem állnak ki karakteresen saját oldaluk teljesítménye mellett, a kormány tevékenységének megítélése - egy százfokú skálán – 46 pont.

A Fidesz tábora viszont jobban azonosul övéivel, azok felkészültségével és lépéseivel való elégedettségüket 59 ponttal fejezik ki. Továbbá, utóbbiak sokkal egységesebbek az aktuális hazai viszonyok értékelésében is. 97 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Ezzel szemben a szocialisták megosztottak ebben a kérdésben, többségük, 53 százalékuk hajlik arra, hogy negatív folyamatok zajlanak nálunk s ennél kevesebben, 35 százaléknyian látnak kedvező folyamatokat. Az MSZP-sek összetartozása, ha aktivitásban nem is, a politikai érdeklődésben tetten érhető: egyharmadukat nagyon, négytizedüket közepes mértékben érdeklik hazánk dolgai. 

A felmérést május közepén készítették, 1500 felnőtt megkérdezésével.

Olvasóink írták

 • 5. aktiv 2008. május 30. 20:50
  „.......én is mélyponton vagyok csak nem történelmileg,ugyanis még mindig nem tudtam a fűtésszámlámat rendezni ebből a vastag bevételből...stb”
 • 4. gladiator 2008. május 30. 18:07
  „reméllem örökre eltünik a süllyesztőben ez a bámulatosan változó antikommunista-neokon-demokrata-liberális párt.

  ők a "magyar rendszerváltás" tipikus szimbóluma.”
 • 3. Tabornok 2008. május 30. 10:48
  „"Történelmi mélyponton a szabad demokraták"
  Na és akkor mi van???”
 • 2. Rechtsradikal 2008. május 29. 17:42
  „Ne sírjatok, mindig lesz egy százalékotok! a kék csillagosok,a buzik és a kábítószeresek kitartanak mellettetek örökre!”
 • 1. 4 2008. május 29. 11:07
  „Egy liberális párt sosincs mélyponton, inkább mondjuk úgy most próbál megalakulni!
  (mondaná Kókadt Janika)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos ülésre készül a Fővárosi Közgyűlés

Uniós pályázat a Szabadság és a Margit híd felújításához, a csepeli gerincút kiépítéséhez, a… Tovább olvasom