Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Történelmi mélyponton az MSZP

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának február 10-19. közötti adatfelvétele szerint roppant mértékben nőtt a két nagy párt közötti támogatottsági különbség.
A Fidesz szavazótábora az összes megkérdezett körében több mint kétszeres, a biztos szavazó pártot is választók csoportjában több mint háromszorosa az MSZP-ének. A lakossági közérzet soha nem volt olyan rossz, mint most februárban. Januárhoz képest 10 százalékponttal nőtt a kormányváltást akarók aránya - jelenti a Századvég.

Történelmi mélyponton a lakossági hangulat

2009 februárjában mélypontra süllyedt a lakossági hangulat változását mérő Közérzeti Index értéke. A 100 fokú skálán mért 20 pontos érték 7 ponttal alacsonyabb a januári felmérésünk során mértnél. A több évre visszatekintő felméréssorozat során egyszer sem állt ilyen alacsonyan az általános lakossági közérzet mutatószáma. A megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka adott közepesnél jobb osztályzatot arra a kérdésre, hogy megítélésük szerint hogyan mennek a dolgok az országban. Ezzel szemben 77 százalékra (+13 százalékpont) emelkedett azok aránya, akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak az ország dolgainak alakulására.

A közhangulat romlását nem kísérte a választási részvételi hajlandóság csökkenése. A megkérdezettek 58 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik a januári értékkel.

A pártválasztási-adatok a támogatottsági olló nyílásáról tanúskodnak. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 28 százalék (+4 százalékpont január óta), az MSZP-é pedig 12 százalék (-3 százalékpont). A kormányzópárt támogatottsága tehát újból a 10 százalékos küszöbhöz közelít.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 3 százalék az összes választásra jogosult körében, míg a szabad demokraták támogatottsága 1 százalék, csakúgy, mint a Jobbiké. Az összes többi párt együttes támogatottsága szintén mindössze 1 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül jóval nagyobb mértékben nőtt a Fidesz-előny, mint a teljes lakosság esetében. A biztos szavazó pártválasztók 68 százaléka voksolna most vasárnap a legnagyobb ellenzéki pártra (+13 százalékpont) és mindössze 21 százaléka az MSZP-re (-11 százalékpont). A biztos szavazó pártválasztók körében a kisebb pártok közül az MDF támogatottsága 4 (+1 százalékpont), a Jobbiké változatlanul 3, az SZDSZ-é pedig 2 százalékos.

A relatív többség kormányváltást akar

A kormány romló megítélése nem csupán a pártpreferenciákból olvasható ki. Az adatok szerint csökkent a kormány tevékenységét pozitívan értékelők aránya (31-ről 24%-ra) ugyanakkor valamivel nőtt az ellenzék tevékenységét méltatóké (26-ról 30%-ra).

Januárhoz viszonyítva jelentősen nőtt a kormányváltást kívánók aránya, jelenleg a megkérdezettek pontosan fele támogatná a kormány távozását (+10 százalékpont), ugyanakkor a válaszadók alig egyharmadára esett vissza azok aránya, akik a jelenlegi kormány hatalmon maradását látnák szívesebben (32%, -7 százalékpont). A megkérdezettek több mint fele (52%, +10 százalékpont) úgy vélte, hogy a környezetében élők többsége kormányváltást szeretne. Az ezzel ellentétes hangulatot észlelők aránya mindössze 19 százalék (-3 százalékpont).

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a megkérdezettek kit látnának szívesebben a miniszterelnöki székben, Orbán Viktort, vagy Gyurcsány Ferencet, februárban újra jelentős különbség mutatkozik a két politikus támogatottságában. Jelenleg a kérdezettek 26 százaléka látná szívesebben továbbra is Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben (-4 százalékpont), 37 százaléka szerint pedig Orbán Viktor volna alkalmasabb a poszt betöltésére (+8 százalékpont).

Olvasóink írták

 • 6. LukSzusz 2009. február 24. 17:37
  „Demokráciában ezek a kormánytagok ,a főnökükkel együtt rég börtönben lennének,Kínában nyilvánosan kivégeznék őket.Itt Magyarországon mindent megtehetnek,lophatnak,csalhatnak,hazudhatnak csak éppen az Országot nem vezetik.Magán vagyonuk óriási,amit nyilván valahol "szereztek",de leáldozóban a csillaguk,elvtársak.A kommunista uralom utolsó fellegvára is semmibe vész.Hogy ki lesz a befutó,még nem tudni,de az MSZP-nek nem sok esélye van.”
 • 5. ultra 2009. február 24. 17:24
  „kicsit nevetségesek az adatok!

  Az biztos hogy a jobboldal tombol, mint a fidesz mint a nagyra nőtt jobbik is!
  országszerte alakulnak a jobbik szervezetek, minden faluban, minden kisvárosban... mindenhol!

  Én úgy érzem, a baloldalon sokan nem fognak elmenni szavazni!

  EP választások eredménye sokat fog előre vetíteni!”
 • 4. antikos 2009. február 24. 16:56
  „Nem csodálkozom...”
 • 3. tzrtz 2009. február 24. 16:45
  „Persze, a csak virtuálisan létező MDF, amitől már a Tisztelet Társasága is elpártolt, támogatottsága majdnem 3-szor nagyobb a Jobbikénál, aminek heti 2-3 helyi szervezete alakul az országban, rengeteg belépővel, és őrjöngve fogadják őket minden keleti magyar településen a szimpatizánsok...Valószínűleg...Most készülnek Bokrost tenni az EU-lista élére, vélhetőleg mint nagy jobboldali politikust, aki a felnőtt politizálás híve. Gondolom utána a közvéleménykutatás egyenesen 3 százalékos növekedést könyvel majd el. Tuti elfogulatlanok. Szeretem az ilyesmit.”
 • 2. radenko 2009. február 24. 16:12
  „2010 az MSZP egy két embere fog kullogni a parlamentbe az már bizonyos.”
 • 1. Kraftwerk 2009. február 24. 14:04
  „Szerintem a kormányleváltó programot már akkor el kellett volna kezdeni,amikor ezek idekerültek a fantasztikus 100 napos programjukkal(ugye emlékszünk)!!!
  Akkor is már ment a parasztvakítás,a megváltás,és minden múltbeli dolgok szőnyeg alá söprése....
  Mi valósult meg belőle?????SEMMI!!!
  Akkor már a 100.nap után ennek a népnek fel kellett volan állnia a saját lábára,és megkérdezni a miniszterelnöktől:Nézzük mit igértetek,és mi lett-valósult meg belőle........???
  Mivel már akkor sem tiszta lapokkal játszottak,akkor kellett volna(már)kormányváltást kezdeményezni!!!
  Indok:Nem"vált"be,nem csináltak semmit,hazudoztak,és elferdítették a valóságot!!!!
  Mert ugyanis külföldön ez így megy....Csak nálunk nem megy semmi.....
  KORMÁNYVÁLTÁST AKAR A NÉP!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Shellé lesz a Tesco-gazdaságos kúthálózat

A Tesco tizenöt évre bérbe adja 51 magyarországi áruházi benzinkútját a Shellnek - jelentette be a… Tovább olvasom