Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Történelmi párhuzamok

A győri polgármesteri hivatal tegnap délelőtt tartotta Szent István-napi megemlékezését a nagy király Bécsi kapu téri szobránál.

Az ünnepség szónoka, Kun András alpolgármester egy kevésbé ismert dátumra, augusztus 28-ra hívta fel a megjelentek figyelmét: 995-ben ekkor vette feleségül Vajk a német Civakodó Henrik herceg lányát, Gizellát. Mint utalt rá, államalapítónk a történelmi szükségszerűséget is figyelembe vehette, amikor a rossz hírű bajor herceggel rokonságra lépett. – Nem helyes tehát, ha a történelemből önkényesen kiragadunk vagy kisajátítunk részleteket – jegyezte meg Kun András.
Mint kiderült, a szónok Szent István király egyik nagy uralkodói eredményét, a közigazgatási rendszer kiépítését, melyet napjainkban szívesen emlegetnek „ezeréves magyar hagyományként”, nem tartja szentírásnak, amelyet az adott kor igényei szerint ne lehetne megreformálni. Ugyanakkor emlékeztetett rá: az államalapító egyik első törvénye az árvák és özvegyek megsegítéséről szólt.
– Ahogyan korábban tudtunk együtt építkezni, az elődök példájából okulva merjük ma is vállalni az együtt munkálkodást – hangoztatta Kun András, egyúttal toleranciát is kérve a tennivalók elvégzéséhez.
A beszédet követően a szervezők és a meghívottak – a megyeháza, a fegyveres testületek, az egyházak, pártok, egyesületek, kisebbségi önkormányzatok képviselői – elhelyezték a kegyelet koszorúit a győri Szent István-szobor lábánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ETO FC

REAC

Győr, DAC-pálya, Borsodi Liga-mérkőzés, vasárnap 17 óra. V.: Kassai (Székely,… Tovább olvasom