Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Törvény rögzítheti a köztisztviselők etikai normáit

Törvény rögzítheti a köztisztviselők etikai normáit egy sikeres aláírásgyűjtés és népszavazás esetén, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti, budapesti ülésén zöld utat adott egy ezt szorgalmazó kérdésnek.
Több magánszemély országos népszavazást kezdeményezett az alábbi kérdésben: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson a köztisztviselők által betartandó etikai normákról és az - állampolgárok által is kezdeményezhető - etikai eljárás szabályairól?".

Az OVB a kérdés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát egyhangúlag határozatban hitelesítette.

Egy másik kezdeményezés érintette magát a határozatot hozó OVB-t is; a népszavazásra indítványozott kérdés azt célozta volna, hogy a testület helyett egy, a kezdeményező által szabadon választott városi bíróság hitelesítse az eljárás aláírásgyűjtő ívét. A testület tagjai kivitelezhetetlennek tartották a kezdeményezést, és az egyértelműség hiányára hivatkozva elutasították a kérdés hitelesítését.

Az OVB nem hitelesítette azt a kérdést sem, amely lehetővé tette volna, hogy a választók akár sms-ben is voksolhassanak egy népszavazás során. A testület szerint ilyen módon nem biztosítható a szavazatok titkossága.

Az OVB elutasított egy, az ország államformájára vonatkozó kérdést is, így nem lehet majd népszavazást tartani arról, hogy Magyarország királyság legyen-e.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2009. október 06. 07:32
  „3. hozzászólás bjela1980 2009.10.06. 01:16

  Dehogy adom ki magamat ciganynak. Azok lejaratjak sajat magukat. De ez a nev sehol nem foglalt, barhol is regisztralok. Ennyi.

  Amugy pontosan arrol beszelek, amirol te is. Torvenyben rogzitik azokat a normakat, amiket a kisemberek amugy is betartanak. A par millio pont nem a kisemberek zsebet huzza, hanem a lent nevezett koztisztviseloket. Akik azert vannak ott - elvileg -, hogy a kisemberert dolgozzon, nem azert, hogy milliardokat lopjanak el. Ezert erdeklodtem, hogy ez a millios zsebuekre IS vonatkozik-e majd. Mert mint tudjuk, vannak az egyenlobbek...

  Nemetorszagban egyelore nem hallottam magyarorszagozast; amikor a foberlommel arrol beszelgettem, hogy mekkora pofatlan lopasok vannak, mondta, hogy akkor legkozelebb masra kell szavazni. Mondtam, hogy itt mar mindenki "bizonyitott" es nem lesz semmi ebbol az orszagbol.”
 • 3. bjela1980 2009. október 06. 01:16
  „Kolompár , én is kiadhatnám magam cigánynak, hogy ilyen hülye szövegekkel járassam le őket.,. Kisember aki annak érzi magát! Különben az etika, erkölcs szabályait figyelembe kell venni, ebbe beletartozik az is, hogy nem járatunk le másokat névtelenül, nem teszünk fel mást rossz színben feltüntető videókat a netre , és nem keverünk szart, és nem akarjuk a lehető legnagyobbat szakítani a kegyelemből kapott életünkben, még ha ezáltal esetleg embertelenné is válunk: Tehát az etika sokszor nem érvényesül a "kisemberek" alkotta társadalomban. Jó lenne ha így lenne... ami a köztisztviselő réteget illeti valóban sokszor olyan dologba bele sem kezdenek, ami után ne húzná pár millió a zsebüket....Ezért tart itt az ország, hogy külföldön - igaz forrásból tudom - már nem panamát, hanem magyarországot emlegetnek...”
 • 2. dodó 2009. október 05. 21:29
  „Maradnak a milliós fizetések az állami cégeknél
  2009-10-05 19:16

  Az Országgyűlés 164 igen, 175 nem és 7 tartózkodás mellett döntött ú, hogy az állami cégek vezetőinek irreálisan magas jövedelmét megnyirbáló javaslatról nem tárgyalnak. A tárgysorozatba vételt a Fidesz és a KDNP politikusai mellett két MSZP-s, egy SZDSZ-es és 13 független képviselő támogatta.

  Szijjártó Péter (Fidesz) szeptember 16-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy a kormány radikálisan csökkentse az állami cégek vezetőinek fizetését.

  Az ellenzéki képviselője, parlamenti szavazás előtti felszólalásában hangsúlyozta: az állami cégek vezetőiről az elmúlt időszakban derült ki, hogy több millió forintos havi jövedelemmel rendelkeznek, ami "nemcsak tűrhetetlen, hanem pofátlanság is". Hozzátette: ha az MSZP ismételten nemmel szavaz egy, az állami vezetők fizetését csökkentő törvényjavaslatra, akkor a szocialisták falaznak a milliós végkielégítéseket zsebre tevőknek.

  fn.hu”
 • 1. KolompárRómeó 2009. október 05. 19:44
  „Ez a Hunvald-, Cuslág-, Boldvai-féle igazi szemét tolvaj elFtársakra is vonatkozik majd, vagy csak a kisemberekre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afgánok a halálos lövöldözés sértettjei

Egy halottja és egy életveszélyes sérültje van a hétfő reggeli kőbányai lövöldözésnek - cáfolta az… Tovább olvasom