Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Törvény védheti a prémes állatokat Magyarországon

A prémjükért tartott állatok levágásának betiltását szorgalmazza Gusztos Péter. Az SZDSZ-es képviselő hétfőn nyújtja be az állatvédelmi törvény módosításáról szólót előterjesztést az Országgyűlésnek.
Magyarországon évente ötmillió kisállatot, főként csincsillát pusztítanak el azért, hogy bunda vagy ruházati kiegészítő készüljön belőlük. A prémek nagy részét külföldön értékesítik; hazánk jelenleg Európa legnagyobb exportőre, a világon a második helyen áll Amerika után.

Az idén 10 éves állatvédelmi törvény alapján elfogadható indok nélkül az állatok életét kioltani nem lehet. Megengedett azonban élelmezési vagy tudományos célból - illetve a prémjéért. Az SZDSZ-es képviselő ez utóbbi passzust venné ki a törvényből. Ha a parlament is rábólint a módosításra, azzal ellehetetlenülnének a hazai szőrmafarmok, hisz a továbbiakban nem lehetne csak a prémjükért legyilkolni az állatokat.

Hivatalosan ugyan csak két ilyen farm működik Magyarországon, a tervezett módosítás azonban az állatvédők becslései szerint legalább 150-180 vállalkozást érintene. A törvénymódosítás elfogadása után, a türelmi idő leteltével ugyanolyan állatkínzásnak minősülne ezeknek az állatoknak leölése, mint mondjuk egy kutya agyonverése, ami 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - mondta Gusztos Péter. Európa 8-10 országában, így Ausztriában, Horvátországban és Bulgáriában már betiltották a szőrmefarmokat, remélhetőleg hazánk is csatlakozik a jó példához - tette hozzá a képviselő.

Világszerte egyébként több mint 50 millió nyérc, csincsilla, róka és más szőrmeállat esik a ruhaipar áldozatául, hisz egyetlen kabáthoz 180 csincsillára van szükség. Jelenleg több mint 8 ezer szőrmefarm működik a világon; ezekben kegyetlen körülmények között, szűk ketrecben tartják az állatokat. A leölésüket általában nemtörődöm módon végzik, így az állazok szenvedése és halála hosszúra nyúlhat - mondta Hegedűs Nikolett, a prémes állatok legyilkolása ellen küzdő Négy Mancs Alapítvány munkatársa.

Olvasóink írták

 • 1. Bálint Gazda 2008. május 23. 11:07
  „Tök jó. Valamelyik ágazatban versenyképesek vagyunk és azt is tönkre akarjuk tenni...
  Javasolnám, akkor hogy zárjuk be a gyárakat, mert környezetszennyezőek...
  Hagyjunk fel a maradék bányászattal is, mert hegyeket faragunk szét és a sok meddőhányot kiszorjuk a mezőre...
  Szüntessük meg az utakat és vasutakat, mint vonalas létesitményeket, mert a populáciokat szétszakitja és megakadályozza a gén kicserélődést...
  Szüntessük meg az állattartást, mert ha istáloban tartjuk öket, akkor szegények nem látják a napot, ha meg a mezőn, akkor meg akkora taposási kárt tesznek és túllegelik a karámot, hogy ott már csak invaziv gyomfajok fognak megélni... Meg minenk nekünk állati fehértje, amikor ott a sok jo szintetikus is...
  Hagyjunk fel az intenzív mezőgazdasággal, mert erozióhoz vezet és a talajvizet szennyezi...
  És huzzuk le magunkat a sűlyesztőn!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonattal ütközött a motoros - a helyszínen meghalt

Meghalt egy motoros vasárnap hajnalban, miután egy vonat oldalának hajtott a Jász-Nagykun-Szolnok… Tovább olvasom