Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Törvényes volt a MÁV Cargo privatizációja csak célszerűtlen

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tett feljelentést semmilyen bűncselekmény gyanúja miatt a MÁV Cargo privatizálásával kapcsolatban, mert az üzlet nem volt törvénytelen, csak célszerűtlen és előkészítetlen - ezt mondta az ÁSZ igazgatóhelyettese szerdán a MÁV nyilvános sajtóbeszélgetésén.
Podonyi László szerint az ÁSZ vasúti közlekedést vizsgáló jelentése illetve annak megállapításai tényszerűek, és a számvevőszék fenntartja álláspontját, miszerint a MÁV a MÁV Cargo privatizálásával nem csupán egy vállalatot, hanem egy egész üzletágat adott el értéken alul.

Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója, illetve Dióssy Gábor, a MÁV Cargo volt elnöke ugyanakkor leszögezték, hogy a vasúti teherszállítás fejlesztésére az államnak nincsenek forrásai, ezért a MÁV Cargo előbb-utóbb lemaradt volna a versenyben, és egyre veszteségesebb lett volna. A vasúti vezetők ezért kifejezetten sikeresnek nevezték a privatizációt, vagyis azt, hogy sikerült a MÁV Cargot az osztrák Railcargo és a GYSEV konzorciumának eladni, 102,5 milliárd forintért.

A MÁV ugyanakkor nem osztja az ÁSZ jelentés azon megállapításait, miszerint a vasúttársaság számára a szerződés indokolatlan kötelezettségeket tartalmaz.

Dióssy Gábor azt is kiemelte, hogy a privatizációs eljárással kapcsolatban még a 15 vesztes pályázótól sem érkezett egyetlen kifogás sem, ráadásul a nyertes konzorcium azt is vállalta, hogy a vételáron felül 43 milliárd forint beruházást vagy tőkeemelést hajt végre a MÁV Cargonál.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2008. július 17. 09:23
  „"Korrupciós pénz az amiből én nem részesülők!"
  Röviden ennyi.”
 • 2. Kolompár Rómeó barátja 2008. július 17. 06:13
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/megsem_volt_olyan_jo_uzlet_a_mav_cargo_eladasa/2064040/

  szerintem mindenki olvassa el a hozzászólásokat.

  Megjegyzés:
  A t. véleményezőt megkérdem: ha én szegényeket támogató alapítvány vagyok, és saját magam számára 1 milliós fizetést írok elő, valamint érkezik a számlára 1 millió forint, akkor tkpen nincs alapítványi támogatásom senkinek sem, igaz?
  Akkor miért is próbálok úgy tenni, mint aki támogatja a szegényeket?
  Ez a rövid történet remélem elgondolkodtatja az embert a magyar állammal kapcs. cégekkel és vitákkal kapcsolatban...”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. július 17. 05:53
  „Meg sem lepődöm. Nem volt törvénytelen, csak erkölcstelen. Nem vétettem a törvények ellen (mert olyanok a törvények), de azért mocskos nagy kár érte az országot. Satöbbi. Gratulálok ennek a ku... országnak. Nem csoda, hogy a románok, szlovákok húznak el, mi meg csak visszafele megyünk.

  Aki teheti, fogadja meg a vezír tanácsát és menjen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MTA és a zöldtárca támogatják egymás programjait

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatásaival segíti a zöldtárcát a kétéves éghajlatváltozási… Tovább olvasom