Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Tóth-Kása másfél évet töltött előzetesben

Az átélt megpróbáltatásokkal arányban álló milliós kártérítésért perli az államot a makói kettős gyilkosság egykori gyanúsítottja, Tóth-Kása Norbert. A férfi máig nem érti, miért gyanúsították meg. Azt mondja, az előzetes letartóztatásban töltött közel másfél év nem csak őt, de családját is szinte teljesen tönkretette.
Tóth-Kása Norbert a neki küldött névtelen levelet mutatja. Kártérítést kér az államtól. Fotó: Segesvári Csaba
Kártérítési pert indít az állam ellen a nagylaki Tóh-Kása Norbert, akit a két évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsítottak – tudtuk meg a férfi ügyvédjétől, Benke Andrástól. Tóth-Kása Norbert közel másfél évet töltött előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben, míg végül a megyei főügyészség úgy döntött, bizonyítottság hiányában lezárja az ügyet.

A minisztérium elutasította

A polgári pert a jogi képviselő azért indítja el, mert az Igazságügyi Minisztérium elutasította levelét, melyben azt kérte, legalább az állam felelősségét ismerjék el a történtek miatt. Benke András konkrét összegről egyelőre nem beszélt: azt mondta, először azt szeretné, ha a bíróság tisztázná, valóban jár-e kártalanítás ügyfelének, aztán döntenének a pénzről. Az ügyvéd szerint természetesen milliós nagyságrendű, tehát az ártatlanul rács mögött töltött idővel és az általa, illetve a család által elszenvedett sérelmekkel arányban álló összegről lehet szó.

Helyszínelés a két évvel ezelőtti gyilkosságnál. Fotó: Szabó Imre
A 2004 őszén történt kettős gyilkosság egyébként máig beszédtéma Makón. A Szegedi utcában egy ismert és megbecsült helyi vállalkozó, Tóth-Kása László hetvennyolc éves édesanyját és ötvenegy éves húgát ölte meg valaki, méghozzá igen brutális módon: az áldozatok torkát elvágták. A szerény körülmények között, főként alkalmi munkákból élő és az áldozatokkal rokoni kapcsolatban álló Tóth-Kása Norbertet nagyjából egy hónappal a nyomozás elindulása után helyezték előzetes letartóztatásba. Fogva tartása alatt többször is elterjedt a szóbeszéd Makón és környékén arról, hogy kiengedték – talán azért, mert letartóztatása előtt értetlenül állt nemcsak felesége, de az általunk akkor megkérdezett összes falubeli is: valamennyien úgy gondolták, ártatlan.

Családi tragédiák sora

A Makó szerte ismert vállalkozót, Tóth-Kása Lászlót nem kíméli a sors. Nem sokkal azután, hogy édesapja meghalt, 2004 novemberében valaki brutálisan megölte édesanyját és húgát. Néhány hete pedig egy autóbalesetben meghalt a fia, László.
– Az életnek mennie kell tovább, de azt a napot, amikor a gyilkosság volt, nem fogom elfelejteni; egyszerűen nem értettem, ami történt, és máig sem értem – mondta lapunknak, amikor a fia esetéről kérdeztük. – Arról tudtam, hogy lezárult a nyomozás, beszéltem a rendőrökkel, az ügyésszel is erről. Nem szólok bele a rendőrség munkájába, de – ez talán érthető – nagyon rosszul érintett, hogy így maradt most abba ez a nyomozás. Az egész azért is megviselt, mert a volt gyanúsított is a családhoz tartozik: a testvérem nevelt fia.

„Egy disznót se tudnék leszúrni"


Tóth-Kása Norbert lapunknak azt mondta: ő sem érti a mai napig, miért éppen őt gyanúsították meg a szörnyű bűncselekménnyel, hiszen egész napját igazolni tudta, ráadásul aki ismeri, azt is tudja, hogy még egy disznót is képtelen lenne leszúrni. A gyilkosságról aznap délután fél ötkor hallott először, akkor azonban még nem tudta, kik az áldozatok. Erről csak este, a híradóból szerzett tudomást. Letartóztatásakor szinte lerohanták a rendőrök a házukat, megbilincselve vitték el. A rendőrségi fogdában hatvanhárom napot töltött, és ennek nagy részét egyedül, amibe bele is őrülhetett volna, az előzetes letartóztatás idején pedig igazi nehézfiúk közé zárták. A legnehezebben azt viselte el, hogy feleségétől az első levelet is csak nyolc hónap után kaphatta meg, nem sokkal a letartóztatása után született gyermekét pedig félévesen látta először.

Amikor házi őrizetbe került, már könnyebb volt: barátai, ismerősei is sűrűn látogatták, érezte, hogy kiállnak mellette, tudják, hogy nem követett el semmit. Ezért hálás mindenkinek. A család élete azonban még mindig nem tért vissza a régi kerékvágásba: neki például nincs munkája, egyelőre szociális támogatásokból élnek – egyébként négy gyermeket nevelnek.

Próbatétel, ősz hajszálakkal

A férfi azt mondta, bár sohasem felejti el a letartóztatásban töltött hónapokat, most már képes rá úgy tekinteni, mint egy próbatételre, amit lelkierejének köszönhetően kiállt. Tudta, hogy nem hagyhatja el magát. A külső szemlélő számára talán csak a fiatal férfi ősz hajszálai árulkodnak arról, hogy borzalmas dolgokon mehetett keresztül. A családját azonban nagyon megviselték a történtek: a gyerekek, emlékezve letartóztatásának nem éppen emberséges pillanataira, mindmáig félnek az idegenektől, felesége pedig szinte teljesen tönkrement lelkileg. És a megpróbáltatásoknak még mindig nincs vége. A napokban például fenyegető gesztusként értékelhető névtelen levelet kaptak. Tóth-Kása Norbertet nem maga a levél aggasztja, konkrét fenyegetést ugyanis nem tartalmaz, hanem az, hogy nem neki címezték, hanem az egész családnak. – Nagyon szeretném, ha rendőrkézre kerülne az, aki ezt a gyilkosságot elkövette. És remélem, nemcsak a két emberölésért vonják majd felelősségre, hanem mindazért is, amin mi keresztülmentünk – tette hozzá.


Húsz évig nyitott az akta

A nyomozás főügyészségi határozattal történő megszüntetésének egyik esete az, amikor a beszerzett bizonyítékokat az ügyész nem tartja elegendőnek a vádemeléshez – jelen esetben ez történt. A legsúlyosabb életellenes bűncselekmény, így az emberölés minősített esetének megvalósulásakor, ha az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, vagy a beszerzett bizonyítékok nem elégségesek a vádemeléshez és az eljárást megszüntetik, a húszéves elévülési időt alapul véve bármikor lehetőség nyílik a nyomozás tovább folytatására, ha az utóbb felmerült újabb adatok, bizonyítékok ezt megalapozzák. 1990 óta a megyében összesen 158 emberölést követtek el. Ezek között – a makói kettős emberölésen túl – két olyan ügy volt, amelyben a nyomozást bizonyítottság hiányában szüntették meg – tájékoztatta lapunkat M. Toronykőy Márta főhadnagy, a megyei rendőrkapitányság sajtóreferense. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: 2008-ig megoldást kell találni az alkotmányra

Brüsszelben pénteken megkezdődött az EU-tagállamok csúcsértekezletének második napja, amelyen többek… Tovább olvasom