Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tovább erősödhet a forint

Az év végére akár 240-245-ös szintre is erősödhet a forint az euróval szemben, legalábbis a makrogazdasági fejlemények ebbe az irányba hatnak.
Annak ellenére, hogy Magyarországon a hétfői munkaszüneti nap miatt nem volt kereskedés a bankközi devizapiacon, a magyar piaci szereplők jelenléte nélkül a forint/euro jegyzések a lélektaninak tekinthető 250 forint alá süllyedtek, amire több mint fél éve nem volt példa.

Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezető elemzője szerint a forint idei gyors erősödésére számítani lehetett, ennek közvetlen előzménye a forintsáv mozgásának eltörlése, a Magyar Nemzeti Bank kamatemelése, és a 2009-es költségvetési hiánycél elérésére tett erőfeszítések voltak.

A pénzügyi elemző kiemelte: a forint is rálépett arra az egyensúlyi felértékelődést jelentő pályára, amelyet a szlovák deviza az elmúlt időszakban már megtett. A pénzügyi egyensúly felértékelődését azonban a gazdasági növekedés mértéke határozza meg, s ennek alacsony - erre az évre kalkulált 2 százalékos - mértéke miatt ez a folyamat várhatóan lassabb lesz Magyarországon. A forint erősödésének irányába hat a globális gazdaság megnyugvása, és az idénre várt alacsonyabb költségvetési hiány mértéke is.

Tardos Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakossági devizahitelállomány növekedése önmagában is forinterősödést generál.

Véleménye szerint a belpolitikai fejlemények is befolyásolhatják a külföldi pénzügyi befektetőket, akik elsősorban arra figyelnek, hogy a parlamenti választásokat megelőzően, 2009-2010-ben milyen mértékű pénzügyi, államháztartási lazítás lesz. Az elmúlt négy parlamenti választás tapasztalatai alapján ugyanis a mindenkori kormányok a választásokat megelőző időszakban a GDP 2-2,5 százalékának megfelelő pénzt "osztottak szét" bér- és nyugdíjemelésre, valamint egyéb jóléti célokra.

Tardos Gergely szerint rövid távon az esetleges előrehozott választásokra negatívan reagál a piac. Egy gyors miniszterelnök cserének kedvező, míg hosszú távon negatív hatása lehet a pénzpiacokra, így a forint/euro árfolyamára is.

Olvasóink írták

  • 3. similar 2008. május 14. 10:20
    „Azért gondolkozzunk el azon a régi közgazdasági elven minden címzett irány nélkül, hogy amikor az állam növelni akarta bevételét az export ösztönzésével, akkor az volt a követendő eljárás, hogy gyengítette a forintot a külföldi devizához képest. Most az importot (árú, félkésztermék, alapanyag, energia) akarja növelni, csak az a baj, hogy a gyár- és feldolgozó ipar külföldi tulajdonosai végtermékeiket kiviszik az országból, ott értékesítik, s ezzel minden áfa és nyereség kikerül az országból, az állam nem rendelkezhet vele. Segítjük a munkahelyteremtést és a munkahelyeket, de más hasznunk nincs belőle. A mi olcsó munkaerőnkkel és világpiaci fogyasztói árainkal szenvedjünk mi, állampolgárok a kevés, de csak relatíven erős forintunkkal. Ezért szegényedünk egyre többen, s lesznek gazdagabbak a tőke kiszolgálói.”
  • 2. 4 2008. május 13. 21:28
    „Igen igen igen eltársak ezt is megcsináltuk, még a Magyar nép nyomorba kerül mi emelkedünk.”
  • 1. matriné 2008. május 13. 20:37
    „Sokat érünk vele, ha kevés van belőle! Az árakat meg elszabadították! A TV már legalább napi tiz-tizenötször bemondja a "nyugdíj emelést" kész röhely!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakulhatnak az új minisztériumok

200 igen és 142 nem szavazattal keddi ülésén megszavazta az Országgyűlés a minisztériumok… Tovább olvasom