Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Tovább folytatódik a reálbércsökkenés Magyarországon

A január-július közötti időszakban 6,2 százalékos reálbércsökkenést mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyan a bruttó átlagkereset 8,2, míg a nettó 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 8,5 százalékos infláció visszahúzta a reálkeresetet. A közigazgatásban 14 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot kerestek. Ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók bére 172 100 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 206 700 forint volt. Utóbbi összeg az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő 13. havi bért is tartalmazza. A nemzetgazdaság havi nettó átlagkeresete 112 400 forintot tett ki. A fizikai foglalkozásúak 83 700 forintot, a szellemi munkát végzők 144 900 forintot tettek zsebre.

Január-júliusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 4,5 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar (18,9 százalék), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,6 százalék), a kereskedelem, javítás (11,4 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,9 százalék) gazdasági ágban. A keresetek itt mutatkozó növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak júniusi és júliusi bruttó átlagkeresete már tartalmazza az egyhavi külön juttatás egytizenketted részét. Így a költségvetési intézményeknél júliusban bruttó értéken 9,3 százalék, nettó értéken 2,5 százalék keresetnövekedés mutatkozott a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az egyes területek között a legkevesebbet az erdőgazdálkodásban fizikai munkát végzők kerestek, bruttó 84 500 forintot. A legjobban fizető ágazat a pénzügy, ahol bruttó 385 ezer forint a szellemi foglalkozásúak átlagbére.

Az alkalmazotti létszámoknál a legnagyobb visszaesés a közigazgatásban volt, ahol egy év alatt 14 százalékos csökkenést regisztrált a KSH. A textiliparban 12,2, a humán egészségügyi ellátásban 4,7 százalékkal dolgoznak kevesebben. A legnagyobb bővülés pénzügyi területen volt megfigyelhető, amely 12,2 százalékos pluszt mutatott fel, míg 7,2 százalékkal többen dolgoznak az ingatlanszolgáltatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána az autóban Jánossomorján

Tovább olvasom