Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tovább nőtt a két nagy párt támogatottsága közötti különbség

Tovább nőtt a két nagy párt támogatottsága közötti különbség, valamint a kormány munkáját negatívan megítélők aránya, illetve csökkent a szavazási kedv.
Egyebek mellett ezek derülnek ki a Századvég-Forsense friss elemzéséből, amelyet ezer ember megkérdezésével készítettek április 10-e és 17-e között.

A megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre, és 10 százalékuk választaná az MSZP-t. Előbbi támogatottsága két százalékkal nőtt, utóbbié ugyanennyivel csökkent. A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A népszavazási kampány aktivizáló hatásának lecsengésével párhuzamosan csökkent a magukat biztos szavazóknak mondók aránya. Ha most vasárnap lennének a választások, akkor az emberek 61 százaléka voksolna, ez pedig hat százalékponttal marad el a márciusi adatoktól. 48 százalékuk biztosan tudja, hogy kire szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka támogatná a Fideszt most vasárnap- ez egy százalékkal több a márciusi adatokhoz képest. Az MSZP-re pedig 19 százalék voksolna, ami egy százalékos visszaesést jelent. Az MDF épp hogy elérné az 5 százalékot, az SZDSZ pedig négy százalékon állna.

A kormány tevékenységét negatívan értékelők aránya 72 százalék, ez február óta 12 százalékos emelkedést jelent. Eközben nem változott az ellenzék munkájáról kialakult kép: minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya alig változott, 30 százalék.

A megkérdezettek 55 százaléka támogatná a kormány távozását, ami 7 százalékkal több a márciusi adatokhoz képest, és csupán 28 százalék van a kormány maradása mellett.

Tovább nőtt a különbség Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor támogatottsága között is. A volt miniszterelnököt a válaszadók 41 százaléka látná szívesen kormányfőnek, ami a múlt havi hat százalékpont után áprilisban újabb négy százalékpontos emelkedést jelent. A jelenlegi miniszterelnököt a válaszadók csupán 24 százaléka tartja alkalmasnak posztja betöltésére, ez három százalékos visszaesés.

A Századvég-Forsense ezer embert kérdezett meg április 10-e és 17-e között.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. radikalis 2008. április 26. 11:18
  „Rossz helyzetben vannak önök, de ehhez semmi köze a vizitdíjnak és társainak. Hacsak nem az, hogy a mindenkori kormánynak újabb sarcok bevezetése helyett az effajta problémák kiküszöbölésével kéne foglalkoznia.”
 • 27. todoer 2008. április 24. 11:44
  „Kedves Radikális ! Igaza van de mit kezd azzal ( saját tapasztalat ) több millióval tartozott az alválalkozóknak és bocs de pofán röhögött minket azzal hogy pereljünk nyugodtan iroda,autó lízingelt és még a fogkeféje sincs a nevén .Egyébként a saját alkalmazottainak is tartozott végkielégítéssel, szabadsákifizetéssel stb.Adjon tippet hogy lehet ettől az embertől bármit is behajtani , elítélik adócsalásért , leüli de attól még nem jutunk a pénzünkhöz.”
 • 26. radikalis 2008. április 24. 11:01
  „Te Balázs gyerök, halmozod a jezőket de a mondandómmal még nem vitatkoztál. Lehet hogy egyetértünk?
  Todoer: akkor nem a beszedés hatékonyságán kéne növelni? Az állam ne vezessen be semmilyen sarcot, amíg a saját jussát se tudja beszedni!
  És nem az fog nyerni 2010-ben aki a legtöbbet ígér. Mindenki sokat fog ígérni. A médiahátszél és az olyan j-bolseviki trükkök, mint ez a koalíciós műbalhé, fogják a mérleget megint balra dönteni.”
 • 25. Állampolgár 2008. április 24. 10:49
  „Végre valaki tisztán lát.”
 • 24. todoer 2008. április 24. 09:16
  „Igen , az EU-ban nálunk a legmagasabb az adóteher de ennek többek közt az az oka hogy az alkalmazottól az utolsó fillérig levonják az adót , járulékot . A vállalkozók , tisztelet a kivételnek,minimálbér után nem fizet, vagyona külföldre menekítve, van olyan ismerősöm aki arra büszke hogy egy forint adót sem fizet de felháborítónak tartja hogy a háza elött kátyus az úttest . Ha mindenki befizetné a közterheket , fele sem lenne az elvonás.Kellenek a reformok de 2010-ben is arra a pártra fog szavaznia többség , amelyik többet ígér .Csak Churchil tudott választást nyerni azzal hogy csak vért,verítéket és könnyeket ígért ,ez is a háború alatt volt.”
 • 23. balazs_88 2008. április 23. 22:43
  „Jaj radikalis te aztse tudod mit beszélsz. Primitív egy ember lehetsz”
 • 22. Sorponyi 2008. április 23. 22:33
  „Mondja már meg valaki, kinek jó ez a "hetenkénti" közvéleménykutatás? Azon túl, hogy én az 1000 fős alapot kevésnek tartom a reális megítéléshez, mit mondanak azzal, hogy 2%-ot nőtt vagy csökkent - ilyenkor? Nekem semmit. Annyi "haszna" azért van, hogy kihozza belőlünk a "jó magyaros durvaságot" és jó alkalom a másik oldal sértegetésére. No meg a kutatók ebből aztán igen jól megélnek!”
 • 21. kócsag 2008. április 23. 22:19
  „Tele van az ország új autókkal,minden lakóparki ház elkel,a bevásárló centrumok tele vannak,hosszú hétvégeken az összes
  szállóda teltházas.Ez a magyar csoda.A fene sem tud eligazodni.A politika mocskos dolog,semmi másra nem használnak minket,hogy manipuláljanak saját hatalmi érdekükért.”
 • 20. radikalis 2008. április 23. 21:31
  „Vicc-cel egyetértek, kár hogy a Zorbánnál vagytok leragadva. Az egypártrendszeres parátokra meg annyit tudok mondani, hogy a Kisgazdapárt is 60% fölött volt a háború után. De a kommunisták már akkor is tudták a módját, hogy kell megszabadulni az erős ellenféltől. Lett egypártrendszer, a kisebbség vezetésével. Most olyan idők járnak, hogy a bolsevisták kénytelenek ellenzéket tartani a parlamentben, de a helyzet ugyanaz mint 60 éve: ők uralkodnak, mi meg örüljünk hogy bírjuk.”
 • 19. vicc 2008. április 23. 20:52
  „Uraim 1,5 év múlva el lehet menni szavazni !
  Mindenki szíve joga , hogy kire! El azért ne higgyétek ,hogy a két nagy illetve a kétkis párt akik eddig is benne voltak a svindlikbe , valaha is elszámoltat valakit ! A régi kisgazda párt turkált a zsebükbe de oda meg odavarázsoltak egy bolondot a nevétnem kell leírnom különösen kisgazda ügyvédúrnak ! Ezzel az egyetlen Jobbos elszámoltatótki is iktatták ! Az újakra pedik rámondják hogy túl szélső jobb és be is magyarázzák ez nekünk nem jó !
  Pedig ha figyelsz , akkor símán csak magyarok ,az a kevés aki annak idején Kossuthnak is kevés volt !, a többi pedig csak hangpálca !”
 • 18. balazs_88 2008. április 23. 20:00
  „Köszönjük radikalis az értelmes hozzászólásodat. Még jó hogy a kúltúra ilyen módon megjelenki benned.
  peace”
 • 17. pártkerülő 2008. április 23. 19:52
  „Ha minden olyan rossz és helyrehozhatatlan az országban , akkor miért ez a nagy viadal a hatalomért?? Valami jó mégiscsak lehet benne?? Ha a Fidesz lesz kormányon akkor egypártrendszer lesz??
  Kell ez nekünk_?? El kellene zavarni az összes politikust!!”
 • 16. radikalis 2008. április 23. 19:29
  „Ti a Balvederben dolgoztok, vagy direkt járatjátok le a "baloldalt" az együgyű hozzászólásaitokkal?”
 • 15. radikalis 2008. április 23. 19:27
  „Semmit ne fizessünk? Közép-Európa legmagasabb adóterhe nem elég nektek? Akkor ajánljátok föl vagyonotokat, mondjuk a Gonosz Zorbán Cigány áldozatainak. Szánalmas agymosott banda.”
 • 14. balazs_88 2008. április 23. 18:46
  „Mindenben igazad van Hné, sajnos én már rég rájöttem hogy egy gondolkodni nemtudó nép vagyunk, a lényeg hogy semmit ne fizessünk de azért a kormány húzza ki a szarból az orszgágot. Ez van, nembaj népszavazzunk sokat az megold mindent....”
 • 13. d 2008. április 23. 17:03
  „...azt hiszem Jr.Kovács Bélával nagyon egyettértek..és még hozzáteném ,hogy .nem vagyok cigány nem vagyok zsi....., hanem egy elnyomott magyar......aki küzd ,hogy életben maradjon,adózik,adózik,adózik...........”
 • 12. madártej 2008. április 23. 16:24
  „Jr.Bélus, ma elnézem neked a süket dumát, mert neved napja van és eléggé korán bekarmoltál, mint az albán szamár. De a nagy füleidet azért nyomd be a szalmakalapod alá!:)”
 • 11. bugajakab 2008. április 23. 16:15
  „Most látom csak megrőkönyödve, hogy kettő van belőlem! Igaz elődömet "kettévágták fokossal", remélem a böszmék is hasonlóan végzik minél hamarabb.”
 • 10. Jr. Kovács Béla 2008. április 23. 16:02
  „Életképtelen nemzet ,életképtelen játéka! Még cigányéknál is el lenne régen zavarva az egész brancs Orbánostól Fletóstól egyaránt.A sok behülyített kispolgár meg elhiszi,hogy lesz bármiféle felelősségre vonás...:-D, kedves madártej az a kötél nem a politikusoknak ázik és ezt Orbán atyád tudja is, csak annyi a baja ,hogy kiürült a fidesz kassza. Jó lenne végre ha nem Fletóra kennétek minden sz@rt, a jobboldal ugyanolyan hibás mint a baloldal. Fletó rabol mert üzletember és tudja hogy kell,Orbán csak szeretne de egy kis buzi bölcsész akinek a politikusi elmélkedésen kívül semmihez nem ért.
  HA ANNYIRA SZERETNÉNEK SEGÍTENI AZ EMBEREKEN A KÖZPÉNZÜGYEKET ÉS A POLITIKUSI FIZETÉSEKET RÉGEN ÁTLÁTHATÓVÁ TETTÉK VOLNA!

  GYURCSÁNY = ORBÁN SZAR SZEMÉT TÁRSASÁG AZ EGÉSZ”
 • 9. lilik 2008. április 23. 15:58
  „Hné, 6 év "kormányzás" alatt 15 évet mentünk vissza,hála ennek a mocskos kommunista népnyúzó bandának.Nem sajnállak,nyald a seggüket,az való neked. Üdv: egy mocskolódó majomtól”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekszik a társadalom kulturális kettészakítottsága

A magyar felnőttek 60 százaléka egyáltalán nem olvas könyvet - írja a Napi Gazdaság, a csütörtökön… Tovább olvasom