Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Tovább romlott a kormánypolitikusok népszerűsége

A Századvég és a Forsense negyedévenként vizsgálja a politikusok népszerűségét. A 2008 februári méréshez képest két tendencia rögzíthető. Egyfelől a korábbi kormánykoalíció szinte mindegyik politikusának népszerűségi indexértéke jelentős mértékben csökkent, de megállt az ellenzéki politikusok népszerűség-emelkedése is.
Kóka az egyik nagy vesztes

A 0-100-ig terjedő skálán elért eredmények alapján készített politikusi rangsor utolsó nyolc helyén MSZP-s vagy SZDSZ-s politikus áll. A legnépszerűtlenebb politikus helyét – Horváth Ágnes menesztése, s ily módon a rangsorból történő kikerülése után – a kormánykoalíció felbomlásában aktív szerepet játszó Kóka János foglalta el. Az SZDSZ elnökének eddig is igen alacsony népszerűségi indexe további 7 pontot esett, így az már csak 26 indexpont. Hasonlóan alacsony népszerűség korábban csak Horváth Ágnes esetében volt tapasztalható.

A népszavazás kudarca, valamint a részben ebből fakadó kormányválság az MSZP politikusainak népszerűségét is megtépázta. A rangsor utolsó előtti helyén ötpontos csökkenés után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll (31 pont), de hasonló mértékben csökkent Lendvai Ildikó (-7 pont), Szili Katalin (-5 pont) Szekeres Imre, Juhász Ferenc és Kiss Péter (– 4-4 pont) pontértéke is. Az egyetlen volt kormánypárti politikus, akinek nem változott a népszerűsége, Fodor Gábor, akinek 51 pontos indexértékét kormányoldalról csak Szili Kataliné haladja meg (52 pont). A kisebbségi kormányban fontos pozícióhoz jutott Bajnai Gordon, így a listára az ő neve is felkerült. 38 pontos kiinduló népszerűségi indexértéke azt jelzi, hogy személye nem válik el a többi szocialista politikusétól, azaz hasonlóan kedvezőtlen általános megítélés alá esik.

Továbbra is Kósa a legnépszerűbb

A legutóbbi, 2008 februári felmérés során a huszonkét felsorolt politikus közül hat esetében haladta meg a közepes értéket jelölő 50 pontot a népszerűségi index, májusban már csak öt személyről mondható el ugyanez. A legnépszerűbb politikus továbbra is Kósa Lajos, akinek enyhe (2 pontos) csökkenés után jelenleg 62 ponton áll a rokonszenv-indexe. A lista második helyén Sólyom László államfő található változatlanul 57 ponttal.

Az ellenzéki politikusok közül Orbán Viktor népszerűsége kétpontos emelkedés után 47 ponton áll, ez megegyezik párttársai, Pokorni Zoltán, Navracsics Tibor vagy Tarlós István népszerűségével. A legnépszerűtlenebb ellenzéki politikus, a negyedévvel ezelőtti helyzethez hasonlóan, most is Semjén Zsolt (42 pont), ugyanakkor ő az egyetlen olyan politikus a teljes listában, akinek statisztikai értelemben szignifikánsan (3 ponttal) emelkedett a népszerűsége február óta.

Madárijesztők. Németh György karikatúrája
Madárijesztők. Németh György karikatúrája

A Fidesz szavazói körében a volt kormánykoalíció egyetlen politikusának népszerűsége sem éri el az 50 pontot, sőt Fodor Gábor és Szili Katalin kivételével a 40 pontot sem. A saját oldalhoz tartozó politikusok esetében viszont 60 pont alatti érték nem regisztrálható; a legmagasabb rokonszenv-értéket pedig Orbán Viktor tudhatja magáénak (80 pont). Hasonló megosztottságot tapasztalunk az MSZP szavazói esetében is, de míg a Fidesz politikusait egy kivétellel ők is 50 pont alatti pontszámokkal értékelik (Kósa Lajos népszerűségi indexe 51 pont az MSZP-szavazók közt), addig a saját politikusok alacsonyabb népszerűségnek örvendenek, mint a Fidesz szavazói esetében. Az értékelhető nyolc szocialista politikus közül öt 50-60 pont közötti értéket ért el a szocialista szavazók közt, míg a legnépszerűbb Gyurcsány Ferenc 69 ponton áll.

Az SZDSZ politikusainak értékelése igen vegyes az MSZP-szavazók esetében: Kóka János kifejezetten népszerűtlen (31 pont), Demszky Gábor értékelése közepes (50 pont), Fodor Gáboré viszont a népszerűbb szocialista politikusokéval vetekszik (60 pont).

A pártválasztásukban bizonytalanok szisztematikusan alacsonyabb népszerűségi osztályzatokat adnak a Fidesz és a KDNP politikusainak, mint a teljes megkérdezetti kör. Különösen Mikola István, Orbán Viktor és Pelczné Gál Ildikó esetében jelentős, 10 pontos az eltérés negatív irányban a teljes felnőtt népesség értékeléséhez viszonyítva. Az összes Fidesz-politikusra nézve átlagosan 7 pontos az eltérés, a szocialista politikusok esetében viszont csak átlagosan 3 ponttal magasabbak e csoport rokonszenvindexei. Ez azt jelenti, hogy a bizonytalanok közt jelentős a baloldali szavazói potenciál, akiket azonban jelenleg erősebben jellemez a másik oldal politikusai iránti ellenszenv, mint a szocialista politikusok iránti szimpátia.

Sólyom Lászlót a jobboldalhoz sorolják a kérdezettek

A politikusok egymáshoz való közelségét és távolságát a bal-jobb megosztottság, valamint az általános népszerűség-elutasítottság határozza meg leginkább. Két politikusi csoport különíthető el. A jobboldali politikusok közé sorolódik megítélése alapján Sólyom László köztársasági elnök, míg a baloldaliak közé – bár a csoport szélén helyezkednek el – Dávid Ibolya és Herényi Károly. A három SZDSZ-es politikus markáns különbözősége tapasztalható. Míg Fodor Gábor a relatíve népszerű „kvázi-ellenzékhez" sorolódik, addig Demszky Gábor, és még sokkal inkább Kóka János a népszerűtlen baloldaliakhoz. A Fidesz-politikusok megítélését egyébként leginkább az általános rokonszenv dönti el, míg a másik oldalhoz tartozókét az általános ideológiai pozíciói is befolyásolja.

Olvasóink írták

 • 17. Lemba 2008. június 03. 16:48
  „En Mugabe Zimbabwe elnoket javaslom a kovetkezo miniszter elnok mentoranak, o szuper magas szinten muveli a nepirtas es orszag teljes lerombolasanak a muveszetet. Husz eve alatt sikerult teljesen tonkretenni Zimbabwe-t.”
 • 16. Bár eszerint élnének... 2008. május 24. 23:02
  „Így kéne valahogy élniük...”
 • 15. Győzike 2008. május 23. 21:18
  „Ki nem sz@rj@ le őket!”
 • 14. patron 2008. május 23. 19:48
  „Churchil jó lesz egynek?

  Gandhi?

  Castro? (Tudom, hogy manapság divat szídni, mert nem szereti amerikát, és nem minden van ott sem jól, de az országot kivette a diktátor kezei alól. A keresztapa film jól mutatja, hogy mi ment ott, igaz emberek?

  Rosevelth?

  Ki tudja, hogy még mennyi van, akit nem ismerünk, de naggyá tette hazáját.

  Tényleg a II. világháború alatt a román vezető is hamarabb leszámolt hitler kapcsolattal és az országát a győztesek közé tette a vesztesekből.

  De Gaule? Ő sem elég államférfi?

  Elég a jó példából?”
 • 13. Gatya 2008. május 23. 19:07
  „Igaszán akkor lesznek népszerűbbek, ha a bűnügyi listára felkerülnek.”
 • 12. Túrabakancs 2008. május 23. 08:51
  „Ha már nem csökken a politikusok népszerűség vesztése az azért
  van, mert már nincsen hová tovább romlania! Érik az engedet-
  lenség minden szinten. Mikor jön a BUMM?!”
 • 11. Tabornok 2008. május 23. 08:44
  „SAmu 2008.05.22 22:26
  Kedves Samu!
  Engem nem érdekel, hogy kinek ki volt az apja! Amit tesz az számít.
  Maradjon életben a hetedíziglen??
  A Wittner Mária mitől okosabb bárkinél, ha a Sólyom lászlót Kun Bálával azonosítja?”
 • 10. ipiapacs 2008. május 22. 22:53
  „8.!
  politikus=államférfi,politikával hivatásszerűen foglalkozó személy.
  Hát, kevésre lehetne mondani,hogy államférfi.
  Az igazi nagy államférfiak már kihaltak.Fogadjuk el modern változatukat !”
 • 9. SAmu 2008. május 22. 22:26
  „Keves Tabornok!
  Ön eddig biztos a Holdon élt, ezért ír ilyen tévedéseket, hogy "Sólyom László ... jobbos". Tudja -e Ön ki volt a nagypapája?
  (A nálam okosabbak - pl. Wittner Mária.... stb. szerint is : Kun Béla). Ha nem hiszi , nézzen utána az interneten.
  Felesége is "jobbos": a Baranya megyei MSzMP első titkárának a leánya.
  Persze érdekes, hogy annak idején a FIDESznek ő volt a jelöltje, ma már nem így lenne....”
 • 8. egyszeru polgar 2008. május 22. 21:57
  „Valaki megtudna nevezni a huszadik szazadi politikusok kozul egyet legalabb, aki a sajat orszaga erdekeit veszi vagy vette figyelemben ugy, hogy a mellett kart nem okozott masoknak?
  Mi a politikus szo igazi jelentese tulajdonkeppen?
  Legjobb esetben a politikusnak titulalt szemelyek csak lopnak, csalnak es hazudnak, rosszabb esetben tomeggyilkosok vagy emberevok. A vegeredmeny ugyan az!
  Nem lehetseges, hogy ez a fajta okozza a fold pusztulasat?”
 • 7. Naná 2008. május 22. 21:21
  „Találó cím! Olyan, mintha azt írnák: Egész télen hideg van, de ma még hidegebb lesz.”
 • 6. patron 2008. május 22. 20:23
  „1.-essel egyetértek.


  Arra azért kiváncsi lennék, hogy kiket kérdeznek meg és hol, milyen eszközökkel, mert eddig minden választásnál kiderült, hogy egyetlen számuk sem jó ezeknak a közvéleménykutatóknak.

  Aza ahogy a cikk kiszólt jobbra, hogy ti se érezzétek magatokat jól, meg vicces.”
 • 5. Tabornok 2008. május 22. 20:23
  „Nem erre mondják, hogy jól megdolgoztak a "sikerért"? Igen erre!”
 • 4. Dew 2008. május 22. 19:58
  „Nem erre mondják, hogy jól megdolgoztak a "sikerért"?”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. május 22. 18:50
  „Én ezt nem értem! Pedig pölö a szerencsétlen Kiss Péter szarrá dolgozta magát értünk, legalábbis a 6.5millás szabadságmegváltás alapján. Ez az arany ember nem ment szabadságra, hogy nekünk jó legyen! Hát ilyen hálátlan a magyar nép!

  Én is dolgozm éjjel-nappal, szarrá maszekolom magam, hogy lassabban csússzunk lefele, mert ugye az adócsökkentés kormánya elintézte, de semmiféle megváltás nem jár nekem. Pedig a peti pénzét (többek között) én raktam be a "közösbe".

  Ne tessék csodálkozni!”
 • 2. Tabornok 2008. május 22. 18:46
  „"Tovább romlott a kormánypolitikusok népszerűsége." Ki az aki ezen meglepődik?
  "Továbbra is Kósa a legnépszerűbb" Úgy gondolom ez is érthető. Lehet, jobb lenne miniszterelnöknek!
  "Sólyom Lászlót a jobboldalhoz sorolják a kérdezettek" Ez is természetes, mert jobbos.”
 • 1. atika2 2008. május 22. 18:43
  „kommunista ujsag - kommunista karikatura”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megműtötték a meglőtt pénzszállítót

Csütörtökön délelőtt újra megműtötték azt a pénzszállítót, akit hétfőn lőttek meg egy… Tovább olvasom