Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Tovább romlottak a gazdasági várakozások

Januárban két és fél százalékponttal csökkent a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe, az Európai Unió támogatásával készült felmérés szerint az üzleti szféra minden ágazatában és a fogyasztók körében egyaránt romlottak a várakozások - áll a GKI jelentésében.
Jó hír viszont az, hogy a fogyasztók inflációs várakozása december után januárban is enyhült.A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltató ágazatban romlott, a kereskedők körében nem változott, az építőiparban javult. A fogyasztók véleménye januárban valamelyest kedvezőbb lesz, de változatlanul a pesszimisták vannak nagy többségben.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének megítélése januárban - a jelentős decemberi javulás után - kissé romlott, de ez is sokkal kedvezőbb a tavaly januári, tíz éves mélypont indexénél. Az első hónapban borúlátóbbak az emberek rövid távú megtakarítási képességükkel kapcsolatban, a megélhetési költségeket emelkedőnek látják, s rosszabbnak ítélik meg nagyobb értékű tartós fogyasztási cikk vásárlásának lehetőségét.

Az ipari vállalkozások bizalmi indexe ismét csökkent, de nem érte el a tavaly októberi mélypontot. Romlottak a várakozások az elmúlt időszak termelésének és a készletállomány alakulása miatt, és borúlátóbbak az exportkilátásokban. Az utolsó három hónap megrendelései viszont valamelyest növekedtek.

Nagyon kedvezőtlen változatlanul az építőipar termelésének helyzete, romlott a rendelésállomány megítélése és a foglalkoztatási várakozás is, de a tavaly őszi mélypontot itt sem érte el helyzetértékelés. A decemberi emelkedés után érezhetően visszaesett a kereskedők hangulata.

Pesszimistábbak lettek a szolgáltató ágazatban is az év első hónapjában, bár a GKI ehhez hozzáteszi, hogy ezt a szektort másfél éve a bizalmi index hullámzása jellemzi, a mostani érték átlagosnak tekinthető. Határozottan nőtt az áremelési szándék mértéke néhány területen (sütő-, vegy-, építő- és építőanyag-ipar, kereskedelem, a szolgáltató szektorban viszont nem változott.

Olvasóink írták

  • 1. puma 2008. február 13. 13:04
    „Még több SZDSZ, még több MSZP! IGEN, megcsináltuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodjára szavaznak az egészségbiztosítási törvényről

Másodjára szavaz az Országgyűlés hétfő délután az új egészségbiztosítási rendszerről szóló… Tovább olvasom