Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

További élelmiszerár-emelkedés várható

A következő hetekben átlagosan még 10-15 százalékos rendkívüli élelmiszerár-emelkedésre lehet számítani a szeptemberi árakhoz viszonyítva - tartalmazza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) számára készített szakértői elemzés.
A mezőgazdasági alapanyagárak növekedése miatt a világ minden részén emelkedik az élelmiszerek fogyasztói ára. Az Agrár Európa Kft. által készített összegzés megállapítja, ez a folyamat Magyarországon is elkezdődött. Az érintett termékek körét könnyű meghatározni. A költségemelkedés ugyanis minden élelmiszert érint a szakértők szerint. Azokat is, amelyek nem közvetlenül mezőgazdasági alapanyagokból készülnek, mivel az adalékanyagok használata ezeknél a termékeknél is általános, és az adalékok nagy része is mezőgazdasági alapanyagból készül.

A kilátások szempontjából - az elemzők szerint - szét kell választani az idei évet és a következőket. A semmiképpen nem átlagos idei évben ugyanis a mezőgazdasági termékek drágulása kiugróan magas. Az, hogy ez az áremelkedés milyen mértékben jelenik meg az élelmiszer-ipari kibocsátási és a fogyasztói árakban, még nem határozható meg pontosan. A húsoknál már augusztusban elindult az árak emelkedése, ami már a feldolgozott termékekre is kihat, de a teljes áremelés megközelítőleg fele történt meg idáig - mondta el aNémeth Dávid, az ING Bank elemzője.

A gabona ára az árutőzsdén rekordokat dönt, ami befolyásolja a liszt és az ebből készült termékek árfekvését. Az elemző további 10 százalékot nem meghaladó emelkedésre számít. A hiper- és szupermarketek mentesülnek a szállítási költség alól, mivel helyben készülnek a pékáruk, ezért itt csak 8 százalék körüli emelésre kell számítani.

Az EU-csatlakozás óta folyamatosan bővülő élelmiszerimport szállítóit szintén sújtja az áremelkedés. Emellett a csökkenő kínálat is áremelkedést indukál. Az áremelkedés mértékét a kereskedelmi láncok üzletpolitikája is befolyásolja. A drasztikus áremeléseknek ugyanakkor korlátot szab a kereslet esetleges visszaesése.

Az év hátralévő részében az élelmiszerárak emelkedési üteme még növekedni fog. Ezt rendkívüli áremelkedésként lehet felfogni - vélik az Agrár Európa Kft. szakértői -, amely az egyes termékeknél időben nem esik egybe.

Az árnövekedés fennmarad az elemzés szerint, a jövő évtől is tartós, az idei őszinél ugyan lassúbb élelmiszerár-növekedésre kell a fogyasztóknak számítaniuk. Németh Dávid számításai szerint az idei szélsőséges időjárás hozzávetőleg 40 százalékkal erősítette fel az élelmiszerár-emelkedést, ezért jövőre ennyivel lassabb ütemű növekedésre számíthatunk.

Az Eurostat - az unió statisztikai központja - felmérése szerint a magyarországi élelmiszerárak 2006-ban az EU 27 tagállamának átlagától 29 százalékkal maradtak el. Az árszint alapján 37 európai ország közül holtversenyben a 27-29. helyen áll Magyarország, ami összhangban van a fejlettségünkkel.

A felzárkózási folyamat során az árak közeledni fognak a nyugati országokban megfigyelhető szinthez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog tartani. Ha a liszt és a kenyér árait vetjük össze, akkor a magyar arány még alacsonyabb, az EU-27-ek átlagának 60 százaléka. A húsárak tekintetében az új és legújabb tagok közül Magyarországon a legmagasabbak az árak, de így is csak a közösségi átlag szint 65 százalékán állnak. A tejtermék- és tojásárak 83 százalékos mértékűek.

A felzárkózás - Németh Dávid szerint - 2020-2025 előtt nem valószínű. A tartós cikkek árszínvonala közelíti meg elsőként az EU átlagát, elsősorban a szállíthatóság miatt. Ezt követik az élelmiszerárak. Legkésőbb a szolgáltatások ára és minősége zárkózik fel az EU-s szintre, mivel ezeket jórészt helyben veszi igénybe a lakosság - tette hozzá az elemző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna polgárm''Minden döntésemért vállalom a felelősséget''

Tovább olvasom