Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Továbbra is a Mol vezeti a magyar vállalatok listáját

Változatlanul a Mol vezeti a Figyelő Top 200 listáját, de a lista következő 19 helyét elfoglaló vállalat neve is a "megszokott társaságból" kerül ki.
A magyar olajvállalat árbevétele tavaly 2891 milliárd forint volt, ami közel 18 százalékos növekedés a 2005-ös teljesítményéhez képest. A Mol után hatalmas szakadék tátong, hiszen a második helyen az Audi Hungaria Motor Kft. áll "mindössze" 1267,7 milliárd, harmadik helyen pedig az E.On Földgáz Trade Zrt., 826 milliárd forintos árbevétellel.

A lista első húsz helyén nincs túl sok változás: a legszűkebb elit egyetlen új tagja a BorsodChem Nyrt., mely korábbi 31. helye után ezúttal a 19. helyre futott be. Az első húsz közül minden társaság képes volt növelni forgalmát, kivéve a Flextronics International Kft.-t, miután tavaly 238,1 milliárd forint forgalmat hozott össze, ami körülbelül 25 százalékos csökkenést jelent.

A listán szereplő cégek értékesítése 19 százalékkal emelkedett, ami jócskán meghaladja az átlagot. Rekorderedménynek számít az, hogy a 200 legnagyobb cég 83 százalékának nőtt a forgalma, míg további 7 százalékuk a megelőző évi eredményét tudta hozni. (Az európai Top 500-as listába két, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég, a Mol és a Magyar Telekom Nyrt. került be.)

A forgalombővüléssel arányosan a kétszázas listán szereplő cégek vagyona is szépen gyarapodott 2006-ban: az év végére 9300 milliárd forintra nőtt, ami 1000 milliárdos vagyonbővülést takar.

Az Ecostat számításai szerint a legnagyobb kétszáz közé került vállalatok üzemi eredménye ugyancsak rekordnak számít, 1380 milliárd forintra szökött fel. A veszteséges társaságok közül a MÁV Zrt. produkálta a legdurvább számot, miután 83,8 milliárd forint hiányt hozott össze. Az állami hátterű cégek közül egyébként a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek sikerült a legelőkelőbb pozíciót elfoglalnia, a huszonkettediket.

A helyezések tekintetében a legnagyobb ugrást az Állami Autópálya-kezelő Zrt. produkálta, miután forgalma csaknem 760 százalékkal, 192,4 milliárd forintra nőtt. Így a megelőző évi 193. helyezése után ezúttal a 37. helyre futott be - ez jórészt annak köszönhető, hogy hozzá került az autópályamatrica-üzletág, ráadásul a vignyetták ára emelkedett is abban az időszakban.

A legnagyobb létszámú cégek listájának élén viszont hosszú idő után változás történt: a sokáig a legnagyobb foglalkoztatónak számító MÁV-ot 2006-ban megelőzte a Magyar Posta Zrt. a maga 38 621 alkalmazottjával.

Az összeállításba újonnan bekerülők jellemzően a rangsorok végén kapnak helyet, de például a Hankook fellépése után, jövőre az élmezőny is új szereplővel gazdagodik.

hirado.hu/Népszabadság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezés Olaszliszkán

Százötven motoros vonult fel Olaszliszkán, hogy kegyeleti megemlékezést tartson az október 15-én egy… Tovább olvasom