Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Továbbra is az ELTE a legnépszerűbb

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb egyetem Magyarországon; ide összesen 26 ezren jelentkeztek, 15 ezren első helyen, ez mintegy 16 százalékos növekedés az előző évhez képest - írta szombati számában a Népszabadság és a Magyar Nemzet.
A Magyar Nemzet azt írta, hogy miközben az idén csaknem tíz százalékkal több fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mint tavaly, egyes iskolák mégis a hallgatói létszám csökkenése miatt mehetnek tönkre. A diákok ugyanis főként az egyetemeket részesítik előnyben, a vidéki főiskolák egy része óriásit veszített a népszerűségéből. A Népszabadság szerint általában igaz, hogy a nagy egyetemeken szeretne a legtöbb diák tanulni.

Az idén országosan is nőtt a jelentkezői létszám, tavalyhoz képest 8,5 százalékkal többen, 137.408-an jelentkeztek az egyetemekre és a főiskolákra. Az új felvételi mechanizmus első évében a vidéki főiskolákat sokkolták az eredmények: szinte mindegyikük több száz államilag támogatott hallgatót veszített. Mára azonban szétvált a mezőny: egyes vidéki főiskolák továbbra is lejtmenetben vannak, mások viszont, úgy tűnik, egyre nagyobb sikerrel pályáznak a hallgatók kegyeire - írta a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint az összesített adatokból kiderül: a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola és a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) könyvelhette el a legnagyobb arányú létszámcsökkenést. Mindhárom intézménybe csaknem 20 százalékkal kevesebb diák jelentkezett, mint tavaly ilyenkor, ami 30 százalékkal rosszabb az általános tendenciánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz májusban Arcusfest

Az állami szerepvállalás hiányában májusban nem tudják megrendezni az Arcusfest nemzetiségi színházi… Tovább olvasom