Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Továbbra is bizonytalan az SZDSZ jövője

A három országosan ismeretlen, politikailag súlytalan jelölt közül Retkes Attila lett az SZDSZ új elnöke, ám ezzel nem dőlt el, hogy az SZDSZ elkerüli-e a teljes összeomlást.
A három országosan ismeretlen, politikailag súlytalan jelölt közül Retkes Attila lett az SZDSZ új elnöke, ám ezzel nem dőlt el, hogy az SZDSZ elkerüli-e a teljes összeomlást - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében. Az elemzése szerint szeptemberre derül ki, hogy az új elnök képes-e "új kezdetre", vagy a kongresszus valójában nem eredményezett változást.

A pártelnökcsere nem valószínű, hogy érdemben javítani tud a párt helyzetén, amelynek háza táján továbbra is óriási a káosz. A következő hetekben derül ki, hogy Retkes Attila szimbolikus ügyekben bizonyítani tudja ki az "úr a háznál". Az elemzés szerint kérdés, hogy az új elnök megúszhatja-e a frakcióvezetővel a kompromisszumkötést, amelyet az eddigi elnök, Fodor Gábor tavaly nem kerülhetett el. Szintén a következő hetekben dől el, hogy legitimnek tekinthető-e az új elnök, illetve, hogy Kóka János esetleges bukása egyéni kudarctörténet marad vagy pártszakadáshoz vezet.

Bár Retkes Attila kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett Badacsonyi Szabolcs, hatalmát leginkább az határozza meg, hogy mögötte áll-e az ügyvivői testület, illetve a frakció. Az Ügyvivő Testület (ÜT) mostani összetétele ugyan kedvező az új elnök számára, azonban a jelenlegi összetételű frakció nem áll mögötte. Ezért szólította fel a küldöttgyűlésen Kóka Jánost a frakcióvezetői posztról történő lemondásra és ezért indult minden eddiginél nagyobb támadás a párt "nagy öregjei": Kuncze Gábor, Pető Iván és Magyar Bálint ellen is. Retkes célja a következő ciklusban már nem induló, Kóka-párti képviselők távozása lehet, mert csak így érheti el a frakcióbeli erőviszonyok megváltozását - áll az elemzésben.

A Nézőpont Intézet szerint függetlenül attól, hogy sikerül-e az új elnök kísérlete a frakciótöbbség megszerzésére, a parlamenti kormánytöbbség továbbra sincs veszélyben. A Kóka-pártiak közül ugyanis elegendő 6 képviselő támogatása. Így a költségvetés elfogadása inkább az MSZP egységén fog múlni, nem az SZDSZ-es szavazatokon.

A küldöttgyűlést beárnyékoló üzengetés, a két korábbi rivális, Fodor és Kóka közötti pengeváltás, illetve, a Kóka Jánost SS egyenruhában ábrázoló képek körüli botrány, nem sejtet túl sok jót a Retkes-féle "szerethető SZDSZ" szempontjából - írja a Nézőpont Intézet.

Olvasóink írták

 • 17. Power 2009. július 14. 14:35
  „7. hozzászólás horvathi 2009.07.13. 13:40
  Már megint nincs sapka a Fidesz fején. :)”
 • 16. achilleus 2009. július 14. 10:40
  „Logar, érdeklődtél korábban, hogy mit "tudok" az új elnökről:
  Nem kellett sokáig várni: http://check.blog.hu/2009/07/13/retkes”
 • 15. FűzfaVessző 2009. július 13. 19:57
  „11.horváthi!
  Igaza van, én is 2004-re gondoltam(a" megpuccsolás" időszakára).
  F.V.”
 • 14. TrombiFrédi 2009. július 13. 19:54
  „Most legalább kiderül, hogy ki a szabad demokrata, és ki(k) vol(ak) a szabados demokraták, akik menekülnek, mint a...(-ok) a süllyedő hajóról, pedig igen sokat tettek a megfeneklésért!”
 • 13. comet 2009. július 13. 17:54
  „Pető asszonta hogy vége az SZDSZ-nek. Mindig is neki volt a legtöbb esze a bagázsban.
  Kóka meg rakaszkodik. Nem csak a kezével, de még a fogával is kapaszkodik billegő széke támlájába.
  Én nem piszkálnám. Egy üresesedő teremben kit zavar hogy milyen széken ül?”
 • 12. atipusos 2009. július 13. 17:45
  „Konrád kilépett az SZDSZ-ből
  Nem tetszik neki Retkes ,,nyegle modora"

  Hahaha!Lehet ünnepelni, itt az szdsz holokausztja.”
 • 11. horvathi 2009. július 13. 14:27
  „8. redstar elvtárs:
  Dolgozunk is keményen a szebb jövőért, nem úgy, mint a Fidesz! Ld. Jobbik, Magyar Gárda.......

  9. Fűzfavessző:
  Medgyessy ezt a bizonyos mondatát nem 2006-ban, hanem már 2004-ben megtette!
  Ezért kellett lemondania a miniszterelnökségről, mert a hatalom valódi urai - a szélsőségesen magyargyűlölő SZDSZ - lemondatta és hozta helyette az SZDSZ előretolt öklét, Gyurcsány elvtársat.

  10. Comet:
  Retkes mostani nyilatkozatai csak ócska és régi bolsevista trükkök, az SZDSZ maradékainak a megmentésére, a küzdőtérről való diszkrét kimentésére.
  A valóságban az SZDSZ tagjainak átmentése, a cionista behatolás szétterítése már régen elkezdődött az alábbi pártok irányába:

  - MDF
  - Lehet Más a Politika
  - MSZ(M)P
  - Fidesz

  Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 10. comet 2009. július 13. 14:04
  „Retkes az egyetlen talán járható úttal próbálkozik. A kérdés azonban hogy mi maradna az SZDSZ-ből ha a Kuncze, Pető, Magyar, Kóka, Demszky, Horn Gábor féle galerit háttérbe szorítanák. Az ezen dízsmadarak által kreált imázst nem lehet kabátként levetni.”
 • 9. FűzfaVessző 2009. július 13. 13:59
  „Medgyessy Péter már 2006-ban megmondta az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel(korábban is tudtuk).Az emberek ébredésével a szavazóbázisuk fokról fokra csökkent,az EP választásokra már csak200001 voksra számítottak, a valóságban 61000-et kaptak.Irány a történelem süllyesztője.
  F.V.”
 • 8. redstar 2009. július 13. 13:57
  „7.horvathi:régebben nem voltál ilyen lökött...fejbe rúgott a ló nyilazás közben?...:-)))Az isten meg nem ad szebb jövőt... sőt, semmit sem ad.../ne felejtsd, Jézus is, Isten is zsidó volt!!!:-))) hűha, akkor most mi van!? :-))/ A szebb jövőért DOLGOZNI kellene, ami nem nagyon megy nektek...Na, de ez nem chatoldal, úgyhogy be is fejezem veled a disputát.GYÓGYULÁST!”
 • 7. horvathi 2009. július 13. 13:40
  „Persze, a Fidesz által felkínált semmittevéssel, csendes vágóhídra vonulással (szigorúan a kóser rituálé előírásai szerint), teljes önfeladással. Ahogy azt egyesek Izraelben elképzelték......

  Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 6. redstar 2009. július 13. 13:33
  „5.horváthi:a szebb jövő valóban ránk férne, de a hőbörgésetek és gárdátok nélkül...!szuszi,szuszi....:-P”
 • 5. horvathi 2009. július 13. 13:00
  „Azért még nem szabad leírni a szélsőségesen magyargyűlölő cionistákat és az SZDSZ-t!

  Már a legutóbbi EP választáson is jól látható volt, hogy a magyargyűlölő törpepárt szavazói többfelé is szétszavaztak:

  - MDF-re, Bokros Lajos népirtóra: a Hitgyülis Németh Sándor egyenesen parancsba adta "prédikációjában" az MDF-re szavazás kötelező jelééegét

  - Lehet Más a Politika című SZDSZ-es gittegylet

  - MSZP

  - Fidesz (megértve az idők és a pénz szagát)

  Ébresztő magyarok, jönnek az új Kun Bélák! Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 4. redstar 2009. július 13. 12:57
  „Már mér´ lenne bizonytalan?Eltűnik és kész...”
 • 3. Logaritmus 2009. július 13. 11:44
  „Szerintem az SZDSZ annyira rossz állapotban van, a rajta segíteni tudók pedig annyira messze kerültek (politikán kívülre, Lehet Más a Politika, MDF, Fidesz, MSZP, stb.) tőlük, hogy a 2010-es választás - hacsak valamilyen csoda nem történik a következő 3 hónapban - nekik már elment. De 5-6 év alatt szívós munkával ismét feltámadhatnak, de csak egészen új emberekkel, új alapokon, új politikát megfogalmazva.”
 • 2. IVY 2009. július 13. 08:07
  „Ötletes és roppant találó a cikkhez mellékelt grafika!!! :)”
 • 1. garbon 2009. július 13. 06:42
  „Előbb vagy utóbb Kókát elzavarják a pártból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nem találták meg a Mosoni-Dunába esett kenust

Hiába keresték este 9 óráig, egyelőre nem találták meg azt a vízi túrázót aki még kora délután… Tovább olvasom