Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Továbbra is ingyenes az elkerülőszakasz?

Folytatás az 1. oldalról.

Kóka októberben bejelentette

Amint arról lapunkban korábban több alkalommal beszámoltunk, Kóka János gazdasági miniszter október végén a jövő évi sztrádadíjemeléssel együtt jelentette be, hogy fizetőssé kívánják tenni az M1-es autópálya Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közti szakaszát. A tárcavezető indoklása szerint Magyarországon 30 százalékos a díjmentes autópálya-szakaszok aránya. Rövidíteni kívánják az ingyenes sztrádákat, mivel igazságtalan, hogy más fizet a szolgáltatásért, mint aki használja. Első lépésként a Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közötti tizenhat kilométeres szakaszt teszik díjkötelessé.

Már három éve ingyenes

A közlekedési tárca autópálya-használati díjairól szóló rendelete értelmében már három éve ingyenes az M1-es sztráda Budapest felé, a hegyeshalmi átkelő és a 158-as kilométerszelvénynél lévő matricaárusító hely – a valamikori fizetőkapuk – közti szakasza, illetve a másik irányba a határátkelőtől a mosonmagyaróvári csomópontig. A mosonmagyaróvári önkormányzat évekig küzdött ennek eléréséért, hiszen a szakasz díjmentessé tétele jelentősen csökkentette a város átmenő teherforgalmát. A Rajka felől érkező kamionok zöme Mosonmagyaróváron átvergődve a 86-os úton ment tovább Rédics felé. Ezeknek a járműveknek nem érte meg igénybe venni az autópálya alig öt kilométeres – akkor még fizetős – darabját.
A gazdasági tárca bejelentése óta tömegével érkeztek a felháborodott lakók panaszai a városházára. Stipkovits Pál polgármester is megdöbbenve értesült a sztrádaszakasz fizetőssé tételéről, hiszen három évvel ezelőtt interpellá-

ciója nyomán tették ingyenessé ezt az aszfaltdarabot. Azóta – forgalomszámlálási adatokkal alátámasztva – elkerülőútként működve mintegy 80 százalékát viszi el a tranzitforgalomnak. Éppen ezért kérte a gazdasági minisztériumban, hogy a korábbi forgalomszámlálási adatok alapján vizsgálják felül ezt a döntést.

A javaslat vázlat maradt?

A térség mindkét országgyűlési képviselője és a helyi pártok is felléptek a tervezett intézkedés ellen. Levelet írtak a minisztériumnak, aláírásgyűjtésbe kezdtek és a parlamentben is szóba került a téma. Pap János fideszes honatya ez ügyben feltett kérdésére a gazdasági miniszter elmondta, hogy az M1-es Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom közti szakasza a díjmentességre jogosító követelményeknek eddig sem felelt meg.
A jogszabály-módosítással a díjas utak körébe kívánták vonni az M15-ös főutat is, hogy a Szlovákia felől érkező nemzetközi forgalom már a határtól díjas úton haladjon tovább és ne legyen lehetőségük az M1-es fizetős szakasz kikerülésére. A miniszter szerint Mosonmagyar-

óvárról a teherforgalom kitiltható lesz közlekedési táblák kihelyezésével. Eközben Stipkovits Pál polgármester a minisztériumnak írt levelében felvázolt egy esetleges megoldási javaslatot is.
Eszerint csak a sztráda M15-ös becsatlakozása és mosonmagyaróvári leágazása közti mintegy 7,5 kilométeres szakasza maradna díjmentes. Így a tranzitforgalom továbbra is elkerülné a várost.
A polgármester több nyilvános fórumon is bejelentette, hogy a minisztérium illetékesei és a kormány is támogatja ezt a javaslatot, így minden más híreszteléssel ellentétben ezt fogadják el. Ezzel szemben vasárnaptól – már a megemelt díjakkal – fizetni kell a sztráda Mosonmagyaróvár és a határátkelő közti teljes szakaszán – legalábbis a napokban megjelent autópálya-rendelet szerint.
Tóth Judit, a gazdasági minisztérium

szóvivője tegnap a Kisalföldnek elmondta: nem tud arról, hogy

egyeztetések folynának a tárcánál

az autópálya-szakasz díjmentességéről,

így a hatályos rendelet értelmében

január 1-jétől fizetős lesz itt is a sztráda.

Az M15-ös főút ugyanakkor

továbbra is díjmentes marad.

Az autópálya-kezelő megerősítette

Winkler-Virág András, az Állami Autópályakezelő Rt. szóvivője szintén megerősítette, hogy vasárnaptól megszűnik az M1-es hegyeshalmi határátkelő és a 86-os csomópont közti szakaszának díjmentessége és társaságuk ennek értelmében végzi majd a matrica-ellenőrzéseket is.

Ígéretet kapott: helyesbítenek

Stipkovits Pál elmondta: meglepte, hogy a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nem tartalmazza a díjmentes szakaszt, noha megállapodtak a gazdasági tárcával és a kancelláriaminiszterrel. Ezért megkereste a Miniszterelnöki Hivatalt és tegnap estig egyeztettek a kérdésben. A polgármester szerint csupán egy szerkesztési malőr történt a rendelet megírásakor. Mi több, ígéretet kapott arra, a ma megjelenő közlönyben már helyesbítenek, és a díjmentes szakaszok közt szerepel majd a Mosonmagyaróvárt elkerülő is.
Hogy miként lesz, vasárnap kiderül.

Emelkednek a díjak

A személyautókra érvényes négynapos matrica ára 50 forinttal – négy százalékkal – 1170 forintra emelkedik vasárnaptól. A D1-es kategóriájú heti matricáért 2500, az egy hónaposért 4200, az évesért pedig 37 ezer forintot kell fizetni január 1-jétől. Egyszerűsödik a havi matrica érvényessége, hiszen a vásárlás napjától a következő hónap azonos napjáig lehet majd felhasználni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elment Grábics tanár úr

Nevével gyakran lehetett találkozni az elmúlt évtizedekben, sokat publikált tanulmányokat, róla… Tovább olvasom