Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Továbbra sincs alpolgármestere Esztergomnak

Tétényi Éva polgármester a jobbikos Stámusz Andreát jelölte a posztra, előterjesztését ketten támogatták.

Nem sikerült alpolgármestert választani Esztergomban a képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén. Tétényi Éva (független) polgármester Stámusz Andreát (Jobbik) jelölte a posztra, előterjesztését a titkos szavazás során ketten támogatták, nyolcan viszont ellenezték; ketten tartózkodtak a voksoláskor.

A döntést a polgármester sajnálkozva vette tudomásul. Azt elmondta, ez újabb bizonyítéka annak, hogy a testület kétharmados fideszes többsége megpróbálja ellehetetleníteni a munkáját.

Jelenleg sem főállású, sem társadalmi megbízatású alpolgármestere nincs a településnek, és nincs polgármesteri kabinet sem. Erről a témáról előterjesztés készül a következő ülésre.

Stámusz Andrea (Jobbik) a szavazást követően azt mondta: erre az eredményre számított, meglepődött volna azon, ha a Fidesz-frakció másként szavazott volna.

"Úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben Esztergomban alpolgármesteri tisztséget betölteni egyáltalán nem irigylésre méltó feladat. Ezért nem vagyok szomorú, több szabadidőm marad arra, hogy az elszámoltatásokkal foglalkozzam, és tovább tudjak azon dolgozni, hogy a város eladósodásáért felelős személyek megkapják a méltó büntetésüket" - fogalmazott.

Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető szerint az, hogy a polgármester az általa hangoztatott együttműködés jegyében egy jobbikos alpolgármestert jelöl, elég furcsa.

"Ha ön együttműködést szeretne, akkor közülünk jelölt volna" - jelentette ki a városvezetőhöz szólva a frakcióvezető.

Korábban írtuk:

Megkezdődött az esztergomi képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülése. A grémium a tervek szerint a költségvetési módosítás és a kinevezések megtárgyalása mellett alpolgármestert is választ, a posztra Tétényi Éva (független) polgármester Stámusz Andreát (Jobbik) jelölte.

Az alpolgármesteri poszt kérdése a tavalyi választások óta többször is felvetődött. Az októberi alakuló ülésen az erről szóló előterjesztést napirendre sem engedte venni a helyi, kétharmados többséget alkotó Fidesz-frakció, amely előzetesen levélben azt is jelezte: fél évig egyik képviselőjük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.

Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető akkor kijelentette, hogy az MSZP-s Nyíri Attilát jelölnék alpolgármesternek, Tétényi Éva azonban közölte: továbbra is a legnagyobb frakcióból szeretne munkatársat maga mellé.

A testület 2010 novemberében az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest választotta alpolgármesterré, ő azonban az idén márciusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről, így a polgármester segítő nélkül maradt.

A csütörtöki ülésen várhatóan újra napirendre kerül a két nappal ezelőtt elutasított költségvetési módosítás. Erre a polgármester szerint azért lenne szükség, mert a Fidesz-frakció által januárban megszavazott válságköltségvetésben más fontos tételek mellett nem szerepeltek a közterületek fenntartására fordítandó összegek. Így például nem jutott egyetlen forint sem a játszóterek karbantartására, a zöldfelületek gondozására, az útkátyúzásra.

Emellett több gazdasági társaság esetében eddig elhalasztották a kinevezésekről szóló döntést, ezek is szerepelnek a nyolc rendes és a hét, sürgősséggel megtárgyalandó napirendi pont között.

Esztergomban hónapok óta feszültség van a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. Tétényi Éva - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a fideszes Meggyes Tamás vezette előző önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért, amit a Fidesz törvénytelennek tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az új munka törvénykönyve újabb lépes a nyomor felé

A szocialisták szerint a kormánynak nincs gazdaság- és foglalkoztatáspolitikája, cserébe a… Tovább olvasom