Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Továbbra sincs döntés a Sportkórház jövőjéről

Továbbra is bizonytalan az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) ismertebb nevén a Sportkórház és a hozzá tartozó sportorvosi rendelő-hálózat sorsa - hangzott el az Országgyűlés Sport-, és turisztikai bizottságának keddi ülésén.
A testület fideszes és kormánypárti tagjai is egyetértettek abban, hogy minél előbb dönteni kell az intézet jövőjéről, mert a jelenlegi negatív tendenciák előbb utóbb működésképtelenné tehetik azt.

Még Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter idején felmerült az OSEI megszüntetése, de végül a közelgő Olimpia miatt ez a terv lekerült a napirendről. A nyári játékok befejezése óta sincs azonban végleges döntés a Sportkórházról. Berkes István főigazgató szerint erre azért is lenne szükség, mert jövőkép nélkül akkora a szakemberek elvándorlása az intézményből, amely már veszélyezteti az ellátást.

A főigazgató az ülésen azt is elmondta: a 30 százalékos kapacitáscsökkentés ellenére az intézet dolgozói nagyobb teljesítményre lennének képesek, azonban a teljesítmény volumenkorlát miatt ezt nem tehetik. Megemlítette azt is, hogy az az 1,3 milliárd, amelyből idén gazdálkodhat az intézet, kevesebb mint egy kisvárosi kórház költségvetésének fele és szinte semmi pénz nem jut kutatásra. Hozzátette: esetleg megoldást jelentene, hogy a speciális ellátást nyujtó Sportkórházat kivennék a többi egészségügyi intézmény finanszírozási rendszeréből és éves költségvetésből gazdálkodhatna.

Az Egészségügyi Minisztériumnak az OSEI jelenlegi helyzetéről szóló jelentése szerint a 2007-es 480 millió forintról 43 millióra csökkent az intézet adósságállománya, és az orvosok száma is egy év alatt csupán 4-gyel lett kevesebb: 88 helyett 84-en dolgoznak a kórházban - mondta Czappán István főtanácsadó. Nemeskéri Marianne a minisztérium főosztályvezetője elismerte, hogy van szakemberhiány az intézetben, főleg a pszichiátria a diagnosztika területén. Kérdésre válaszolva hozzátette, nincs felhatalmazása arra, hogy az intézet jövőjéről beszéljen.

A magyar sportegészségügy működésképtelenné válik ha az intézetet beolvasztják más intézménybe, így például az Állami Egészségügyi Központba - utalt Szalay Ferenc, a bizottság fideszes tagja az egyik közszájon forgó tervre. Egy másik ellenzéki képviselő Lasztovicza Jenő szerint az intézet gazdasági gondjain segíteni lehetne abból az 50 milliárd forintból, amely "állítólag" megmaradt az egészségügyi alapban. Bánki Erik, a testület fideszes elnöke világos válaszokat vár a kormánytól, ezért közölte: a bizottság ismét napirendre tűzi az OSEI-vel kapcsolatos kérdéseket és erre az ülésre magát Székely Tamás egészségügyi minisztert hívják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: Az együttműködés a hazafias parancs

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogyan tud segíteni az országon a pénzügyi válság idején -… Tovább olvasom