Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tőzsdei óriáskötés

Egymilliárd forint árfolyamértékű óriáskötéssel hívta fel magára a figyelmet hétfőn a tőzsdén az egyébként kis részvényforgalmú Rába. A győri székhelyű járműipari cég papírjainak forgását a Rába Menedzsment Kft. pakettértékesítése magyarázza.

A Rába Menedzsment Befektetési Kft., amely a Rába rt. 4,47 százalékos tulajdonosa volt, 616.690 darab Rába-részvényt értékesített hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén 1580 forintos árfolyamon. Ezt a hírt tegnap jelentette meg a kft., melynek tulajdonában a tranzakciót követően 3000 Rába-részvény maradt.

A döntés okáról meg akartuk kérdezni Szabó Józsefet, a kft. ügyvezető igazgatóját, de ő nem nyilatkozott lapunknak. Deák Attila, az rt. befektetői kapcsolattartója úgy véli, valószínűleg hiteltörlesztéssel kapcsolatban értékesítették a pakettet. Tőzsdeszakértők nem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget az úgynevezett önkötésnek, melyet technikai jellegű formai változásnak, fix ügyletnek tekintenek.
Mivel a részvénycsomag 5 százalék alatti részesedést képvisel, az új tulajdonos személyét nem feltétlenül jelentik be.

Mi történt ? Csupán átmeneti a tulajdonosváltás ? Új finanszírozási konstrukció áll a háttérben vagy valami más határozta meg a tranzakciót ? Az biztos, hogy 2000 elején már lezajlott egy hasonló eset és az is, hogy a közeljövőben további információk kerülnek napvilágra. Ezt pedig sokan várják, mert a menedzsment érdekeltsége a részvényesek számára is kulcsfontosságú, igaz, a Rába Menedzsment Kft. és a Rába jelenlegi menedzsmentje közötti személyi egybeesés az utóbbi időszakban jelentősen csökkent.

A Rába Menedzsment Befektetési Kft. 9 tagú, törzstőkéje 32 millió 600 ezer forint. A Rába rt. fő tulajdonosai közé tartozik a győri önkormányzat (11,13 % ), az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, 10,55 % ), a DRB Hicom Group (10,55 % ) és a Graboplast rt. (8,38 % ). A cég saját tulajdona a részvények 5,8 % -a, a fennmaradó rész a tőzsdén forog. A Rába-papírok az elmúlt hónapokban 1550 – 1750 forintba kerültek. Az idei első negyedéves gyorsjelentést ma adják ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népművészeti hét

A népművészeti hét keretében a Csornai Múzeumban ma délután három órakor a szálhúzásos, vagdalásos… Tovább olvasom