Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Transzformátorolaj-tolvajokat fogtak Szentesen

Nem mindennapi bűncselekmény-sorozatot derítettek fel a napokban a szentesi rendőrök.
A nyomozók 2007. augusztus 16-án érték tetten azt az öt főből álló társaságot, akik a gyanú szerint az elmúlt, több mint két évben az egész ország területén transzformátorolajakat loptak.

Az első jelzés a bűncselekménnyel kapcsolatban még 2005-ben érkezett a Szentesi Rendőrkapitányságra, hogy a város környékén lévő transzformátorokból több tíz liter olajat csapoltak le ismeretlenek, melynek következményeként rövid időn belül a transzformátorok leégtek, áramkimaradást és károkat okozva ezáltal a háztartásokban. Ezen bűncselekmény-típusok idővel túlléptek a város, sőt még a megye határain is, elérve a fővárost, a dunántúli településeket, valamint Észak-kelet Magyarországot.

A nyomozás jelen adatai szerint az ország 150 településén összesen mintegy 200 esetről van tudomásunk, melyek a módszer és egyéb körülmények alapján ugyanazon elkövetői körhöz kapcsolódhatnak.

A tettesek kezdetben megelégedtek 60-100 liter trafó-olajjal, de később ezen mennyiséget megsokszorozták, volt amikor az eltulajdonított, transzformátor hűtését szolgáló folyadék az 1300 litert is elérte alkalmanként.

Az elkövetők két darab zárt furgonnal járták az országot, melyek rakterében egyenként 1000 literes műanyag tartály szolgált a lopott áru elvitelére és tárolására.

Munkájukat még az sem nehezítette, hogy e berendezések – tekintettel arra, hogy áram alatt vannak – akár életveszélyes sérüléseket is okozhattak volna. Egyikük ugyanis erősáramú ismeretséggel rendelkezett.

A szentesi nyomozók munkáját nagyban segítette, hogy az áramszolgáltatók biztonsági szolgálataival kezdetek óta együttműködtek.

A nyomozás során begyűjtött információk alapján jutottak el ahhoz az öt személyből álló társasághoz, akik e bűncselekmény-sorozattal megalapozottan gyanúsíthatóak. Épp egy ilyen lopást követő fuvar során állították meg őket a rendőrök, amikor is a gépkocsik belsejében megtalálták a gyanús folyadékot.

Hármójukat helyezett a bíróság előzetes letartóztatásba, ketten pedig szabadlábon védekeznek.

A nyomozás továbbiakban arra is kiterjed, hogy megállapítsák az orgazdák számát és személyét – akik az olaj továbbításában közreműködtek -, valamint a bűncselekményekkel okozott lopási és rongálási kárértéket pontosan meghatározzák, amely az eddigi becslések szerint 35-40 millió, valamint 300-400 millió Ft lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmény előkészületével vádolják Tomcatet

Megváltoztatta a gyanúsítást a Tomcat néven ismertté vált férfival szemben a rendőrség.… Tovább olvasom