Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Trendi tapéták

A különleges falfelületek kedvelői egyre több olyan anyag és megoldás között választhatnak, amivel igazán egyedivé tehetik otthonukat. Az új trendben favorit a régimódi selyemtapéta, a természetes alapanyagú bambuszburkoló, az üvegszálas, a kenhető.
Bár a hagyományos papírtapéták még tömegkedvencek, az egyedi megoldásokra vágyók számára sokasodnak az új lehetőségek. A mind jobban bővülő választék áttekintésekor, a választáskor azonban érdemes részletesebben megismerkedni a kínálattal, a tapéták tulajdonságaival és hatáskeltő képességeivel, s jó alaposan átgondolni, milyen helyiségbe mit tegyünk. Kicsit több anyagismeret szükséges annál, minthogy tudjuk, a világos felület tágítja, nagyítja a kis szobát, a nagy és sötét mintás meg „összehúzza", a hosszában csíkos pedig magasít.

Az igazán elegáns otthonokba az új trend szerint a valahai kastélyok selyemtapétáinak utódai kéredzkednek, igazi nemes ruhát adva a szobáknak. A selyemkelmével borított, klasszikus enteriőröknek konkurenciái a modern, fémes hatású, mosható, aranyos-ezüstös-bronzos színvilágú tapétával kialakított belső terek, fényes vagy matt felületekkel.
Az otthon fészek jellegét erősíteni akarók takarónak a falakra sokféle mintájú üvegszövet tapétából választhatnak, amelyek még a kevésbé hibátlan felületeken is dekoratívak, sőt, tartósabbá teszik azokat. A fal „sebeit", egyenetlenségeit segítenek eltüntetni a kenhető tapéták is, amiket könnyű felvinni, és ráadásul még nagyon jó hő- és hangszigetelők is. A természetes anyagokhoz vonzódók pedig immáron választhatnak bambusztapétát is egy-egy extrémebb hely kialakításához, például egy olvasó-relaxáló sarokhoz – persze megfelelő bútordarabokkal.

A gyerekek szobáiba természetesen nem a kényes, drága tapétákat ajánlják, oda a legpraktikusabbak a moshatók. Aki nem tud csemetéjének kuckójába a sokféle világos, mintás, mesefigurás tapéta közül választani, annak javallott az egyszerű trükk: az alaptapétát egyedi módon dekorálhatja, ha bordűrt rak fel, esetleg a díszcsíkból kivágott mintákat ragasztja fel tetszése szerinti „összevisszaságban" a falra. A lényeg, hogy a kompozíció vidám, feldobó, gyermeklelkű legyen, amiben a kicsik jól érzik magukat. S amiben van lehetőség arra, hogy a gyerek kiélhesse saját dekorációs ambícióit, például egy firkálható falszakaszon.
Szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy a gyerekszobákban különösen fontos, hogy ne túl „domborzatos", a port megfogó, leültető tapétákat tegyünk, inkább sima felületűeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyali üvegek

Kisebb-nagyobb italokat, üvegeket ötletesen csomagolhatunk be ezzel a technikával. Tovább olvasom