Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tubes: felfüggesztették a radarállomás építési engedélyét

A Fővárosi Ítélőtábla - több civil szervezet és a pécsi önkormányzat kezdeményezésére - felfüggesztette a Tubes-tetőre tervezett radarállomás hatályos építési engedélyének végrehajtását. A Honvédelmi Minisztérium meglepőnek tartja a döntést, de tudomásul veszi azt - áll a tárca hétfői közleményében.
A honvédelmi miniszter 2007. június 20-án helybenhagyta a tubesi radar építési engedélyét, amely így akkor jogerőssé vált. A minisztérium azonban nem kezdte meg az építkezést, még akkor sem, amikor a Fővárosi Bíróság tavaly október 15-én elutasította a Tubes-tetőre tervezett építkezés végrehajtásának felfüggesztésére irányuló kérelmeket - olvasható a tárca közleményében. Ezt a bírósági határozatot egyébként civilek és az önkormányzat megtámadta, így került az ügy az ítélőtáblára.

A tárca közleménye hozzáteszi: a Fővárosi Ítélőtábla legutóbbi döntése az építkezés azonnali végrehajthatóságára vonatkozik, viszont nem hatálytalanítja a kiadott építési engedélyt, amely így továbbra is érvényes. Civilek egyébként megtámadták magát az építési engedélyt is, erről a Fővárosi Bíróságon, 2008. május 9-én kezdődő eljárásban születik majd végső döntés.

A Tubes-tetőn a korszerű 3D radar, a radartorony, a kiszolgáló épület és az egyéb kapcsolódó építmények megépítése az eredeti feltételekkel csaknem 900 millió forintba került volna. A Fővárosi Ítélőtábla döntése következtében a beruházás a tervezett határidőre nem valósítható meg, ezért a magyar államnak csaknem 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a radar szállítójának, és továbbra is fenn kell tartania az elavult radar-rendszert a Dunántúlon. Az elavult berendezések üzemeltetése, karbantartása és kiszolgálása 35 milliárd forint további kiadást jelent majd az adófizetőknek - áll a tárca közleményében.

A minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen mobil radareszközökkel lehet ideiglenesen biztosítani a Magyar Köztársaság légterének védelmét, a civil- és a katonai légi közlekedés biztonságát.

Olvasóink írták

 • 6. Cseter János 2008. március 04. 09:12
  „Ha egyszer az országunkat körbe vette a NATO, akkor mi, mi a fenének vagyunk a tagja? Ez a katonásdi csupán arra jó, hogy egyesek kiélhessék a kéj vágyaikat a nép pénzén! Akár csak a Harry "herceg" Afganisztánban! Még szerencse, hogy kecske gyilkolásban volt résztvevő nem az emberek gyilkolásában! A NATO belépést pedig a gyáva politikusaink letéteménye, mint mindig a fegyveres nagyhatalmak "szoknyájába" kapaszkodtak némi hatalmi élvezetért.”
 • 5. anonym 2008. március 03. 22:55
  „Gerihno !
  Értelmesen hozzászóltál ! Nem csak a bazsarózsát kell félteni !Aradartól nyugodtan virágozhatna .Az országunk védelme nem fontos ? A NÁTÓ -ra szavaztál annakidején ! Különben nem látod ,mik történnek és történtek nem messze tőlünk ?
  I Aki tagja a NATÓ -tag ,annak kötelezettségei is vannak.
  Vagy szeretnéd alulról szagolni a bazsarózsát ?
  A zöldek bizony észrevehetnék a Tisza , Rába szennyezést is .”
 • 4. Gerihno 2008. március 03. 19:59
  „hülye vízimedve a ciánszennyezéskor mi dolguk lett volna zöldeknek. megtiltják a folyónak hogy átfollyon hozzánk?!”
 • 3. waterbear. 2008. március 03. 18:17
  „Nem egészen... nem a batyuban hordható személyes magyar vagyonkákról van itten szó kérem szépen.
  Mintha NATO meg EU tagok is lennénk, nem? Elvileg a ´szem" telepítése a mi dolgunk, ha meg védekezésre kényszerülnénk, Ők adnák az "öklöt"... ha már bevállaltuk anno...”
 • 2. Cseter János 2008. március 03. 17:29
  „Mindenki tudja, hogy ha Magyarországot ismét megtámadná valamelyik "szomszéd" radar ide, radar oda el is foglalná! De talán nem bolond egyik, sem, hogy ide jöjön. ma már nem háborura költi az okos ellenség a pénzét, hanem azon meg is veszi amit akar! Hisz Magyarországnak már alig, alig van vagyona! lehet hogy a minimál bérere és a satnya nyugdíjuk megvédésére kell a radar?”
 • 1. waterbear. 2008. március 03. 14:28
  „Bezzeg ´91-ben nem tüntettek, mikor Barcson beleremegtek a házak a robbanásokba... és Jugoszláv repülők húztak el a fejük felett.
  A kecskeméti repülősök azóta összesen nem töltöttek annyit a levegőben, mint azokban az időkben.
  Szívesen átvinném a kedves tüntetőket a határon, nézzék meg, hogy 15-20 évvel a szomszédban folyó háború után, még ma is vannak nyomai...van mitől tartani, megosztott, szélsőségektől egyáltalán nem mentes ország a szomszédunk.
  A környezet védelme is nagyon fontos, de talán ne szoruljon már háttérbe az ország biztonsága... főleg akkor ne, amikor miniszterek építkezhetnek a Budai hegyekben, persze lehet hogy az Baranya megyét nem érinti....
  Fura emberek ezek a "zöldek", vajon hol voltak a Tiszai ciánszennyezéskor, és hol vannak mostanában, amikor mosószeres szivacs módjára habzik a Rába? Csak a Tubes védelme a fontos? Valószínűleg igen, mert az az ellenzők SAJÁT környezete...
  Még nem olvastam egyetlen Miskolci, Nyíregyházi vagy Szegedi tüntetőről sem aki a Tubesen ellenezte volna az új radarállomást...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóval vonszolták el a bankautomatát Nagykállón

Autóhoz kötöttek és addig vonszoltak az éjszaka egy bankautomatát Nagykállón, amíg kiesett belőle a… Tovább olvasom