Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tudnivalók sztrájk idejére

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április 30-ára bejelentett vasúti sztrájkját, május 8-án 0.00 órától 18.00 óráig tartó időszakra helyezte át. A sztrájk támogatottsága és a vasúti forgalomra gyakorolt hatása egyelőre nem ismert – írja a közleményében a MÁV.

A sztrájk esetén késésekre, útvonal-rövidülésekre, vonatkimaradásokra kell számítani. A közleményben az áll, hogy a MÁV-START Zrt. intézkedéseivel igyekszik csökkenteni a sztrájk okozta  kellemetlenségeket. A munkabeszüntetés ideje alatt a folyamatosan frissített www.mav-start.hu oldalon lesznek elérhetőek az aktuális információk. Emellett a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat megerősített szolgálattal várja majd az érdeklődőket a 06 40 49 49 49-es telefonszámon.

Nagyobb állomásainkon személyes utastájékoztatási feladatokat ellátó vasutasok segítik majd az utasokat. A színes, MÁV-START Információ feliratú mellényt viselő dolgozókat az utasterekben, peronokon keressük - írja a MÁV_START Zrt. közleményében.

Helyjegyek és pótjegyek nélkül az InterCity járatokon

A sztrájk ideje alatt belföldön, a munkabeszüntetés által érintett vonalainkon közlekedő InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe. Aki jegylét előre megvásárolta, de a sztrájk miatt mégsem akar utazni, annak az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pénztárakban. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát is kezelési költség levonása nélkül térítik vissza.

A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 5. nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül). Az egyéb úton benyújtott visszatérítési igényeket a sztrájkot követő egy hónapig fogadja el a MÁV.

Ha az utas nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére viszont nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére bérlettel rendelkező - a sztrájk miatt - más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt térítés ellenében igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosít a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24.00 óráig.

Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt, a bérleten feltüntetett viszonylatban, térítés ellenében más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, azért részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljes árú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést. A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.

A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon az utasok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a legfontosabb információkat a sztrájkkal kapcsolatban – áll a MÁV-START Zrt. Közleményében.

Olvasóink írták

  • 2. Mathiasking 2009. május 04. 11:59
    „Gondolkozz ember! Az MSZP érdeke, hogy szétverje a szakszervezet utolsó még egységes országos szervezetét. Gaskót mit gondolsz ki pénzeli?”
  • 1. 620829 2009. május 04. 10:41
    „A MÁV ÖSSZES TÁMOGATÁSÁT ELVENNÉM.....AKI VELEUTAZIK AZ FIZESSEN...........PISZOK ÉS STB-STB........A BÉREK PEDIG NEM IS OLYAN KEVESEK OTT..........NEM KÉNE SÍRNI ÉS FŐLEG NEM SZTRÁJKOLTATNI A SZAKSZIVEZETŐKNEK,AKIK SÚLYOS MAJD 7 SZÁMJEGYŰ PÉNZT KERESNEK HAVONTA...........A HITELESSÉG ENYHÉN SZÓLVA IS MEGKÉRDŐJELEZHETŐ!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumibot a közterület-felügyelőknek, gázspray a polgárőröknek

A közterület-felügyelő gumibotot, a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, ha a parlament elfogadja a kormány új közbiztonsági csomagját. Tovább olvasom