Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Túl sokan vonatoznak kedvezménnyel

Szakemberek szerint aggályos, hogy az állam nem rászorultsági alapon dönt a vasúti kedvezményekről - írja a Világgazdaság.
A legtöbben kedvezménnyel, vagy ingyen utaznak Magyarországon a vonatokon, a fizető utasok mindössze 16 százaléka fizeti ki a teljes árú vonatjegyet. 70 százalék utazik állami, 9 százalék más kedvezménnyel utazhat. Az utasok 5 százalékának a MÁV Start ad kedvezményt üzletpolitikai megfontolásból, vagyis az utazási kedv növelése, végső soron a magasabb összbevétel érdekében.

A 65 év felettiek, a szolgálatot teljesítő rendőrök és meghatározott esetekben a katonák egyáltalán nem fizetnek. A bliccelők aránya is magas, az elővárosi vonalakon becslések szerint 30 százalék. A társaság szerint a támogatásokkal a fő baj, hogy eltorzítják az árviszonyokat, ráadásul legtöbbször nem a rászorulók utaznak olcsóbban. Szakértők szerint kérdéses, hogy miért jár a 26 év alatti uniós felnőtteknek 33 százalékos kedvezmény, illetve szerintük célszerű lenne, ha a 65 év felettieknek is csak évi meghatározott számú utazás járna ingyen.

Olvasóink írták

  • 2. zweistein 2008. szeptember 23. 11:16
    „Még jó. hogy nem a közalkalmazottak 12 alkalomra szóló félárúja szúrja egyesek szemét! Amikor Hornék átmenetileg megszüntették ezt a kedvezményt a vasúti forgalom sokkal nagyobb mértékben esett, mint amire számítottak. Most viszont megoszlik a távolsági busz és a vasút között. Ettől függetlenül az "ingyenesség" nem megoldás. Tessék mindenkinek valamennyit fizetni, a 65 év felettiek azért kibírnak egy 90%-os kedvezményű jegyet. Aki ezt nem tudja kifizetni, az általában nem utazik, vagy - hajléktalan lévén - állandóan buszon-vonaton tartózkodik.
    Talán a vasúti kocsik mocskossága is visszatartó erő. És azt sem kellene elfelejteni, hogy a számvevőszék a rendszerváltás óta 2000 (kétezer) milliárd forint elherdálásával vádolja a MÁV-ot, amelynek főnökei leggyakrabban pártvonalról esnek be a zsíros állásokba.”
  • 1. kekecke 2008. szeptember 23. 09:29
    „tönkre is mentek a szárnyvonalak, nem ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány mindent megtesz, hogy megmentse a Malévot

Pénzügyi nehézségek miatt megszűnés fenyegeti a Malév tulajdonosa, Borisz Abramovics által vezetett… Tovább olvasom