Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Túlbuzgó vagyonőrök?

A vagyonvédelmi törvény szerint a biztonsági őrök maguk senkit sem korlátozhatnak a személyi szabadságában, legfeljebb rendőrt hívhatnak és a legkisebb mértékben sem korlátozhatják a személyiségi jogokat.
Képtelenség hogy egy vevőt megmotozzanak, még akkor is, ha azt gondolják, hogy lopott. Márpedig egy vevő a Dunántúli Naplónak azt mondta, hogy ennél még cifrább dolog is történt vele Siklóson egy élelmiszer áruházban. Miután a férfi fizetett, két biztonsági őr bekísérte egy helyiségbe, ahol átnézték a csomagjait, az árukat egyeztették a blokkon szereplőkkel, kipakoltatták a zsebeit, majd a vevő elmondása szerint terpeszállásba állították és megmotozták. A férfi panaszt tett, a multi áruház megkezdte a vizsgálatot, a kamara csak ezek után vizsgálódik - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 5. Mathiasking 2009. március 11. 15:35
  „4. hozzászólás flexsnake 2009.03.11. 00:48

  Valaki súgja meg hogy én például miért nem kerülök a vagyonőr célpontjai közé? Talán nem viselkedek így mint egy tolvaj.... Válasz: A sárga cédula mentesít bizonyos cselekmények elkövetése alól! B-DD”
 • 4. flexsnake 2009. március 11. 00:48
  „A vagyonőr lopás gyanújával bekísérheti az illetőt az erre kijelölt vizsgáló helyre. Meg nem motozhatja, táskájához nem nyúlhat de tanú jelenlétében felszólíthatja a zsebeinek kiürítésére és a táska tartalmának bemutatására. Ha ellenáll akkor rendőrt hív aki az illetővel szemben rendőrként intézkedik. 14év alatti személy esetén rendőrt kell hívnia. Akár kisebb értékű az árú akár nem. Sehol nem motozhat vetkőztethet vagyonőr.
  De személyi szabadságát abban az esetben nem sérti meg ha bűncselekményen kapja rajta és a rendőr kiérkezéséig ott tartja. Azonos mérvű testi erő. A lopás nem bűncselekmény hanem szabálysértés, az illető távozhat a helyszínről miután a jelzőkönyvben a lopás tényét elismerte és magát kétség kívül igazolta. Ekkor a bolt tesz feljelentést.
  A vagyonőrnek nem kötelező formaruházatban lennie, nem kötelező bármilyen igazolványt kitűznie. Kizárólag akkor ha intézkedésre kerül a sor akkor kell magát azonosítania, ez szolgálati igazolvánnyal történik ezen a fényképe látható és a cég által kiadott nyilvántartási szám.Nem a neve vagy a lakáscíme hanem a fényképe és a szám. A szám alapján később panasszal lehet élni vele szemben.

  Ez a hivatalos.
  Valóság: beráncigál, falhoz állít, rádver ha ellenálsz kiönti a táskát kitépkedi a zsebeid ha loptál, a helyszínen amputálja a kezeid, ha nem loptál akkor csak összever majd kidob a hátsó ajtón :)
  Ez meg az elvárt lenne, de sajnos az első az amit enged a törvény :D

  Valaki súgja meg hogy én például miért nem kerülök a vagyonőr célpontjai közé? Talán nem viselkedek így mint egy tolvaj....”
 • 3. web 2009. március 10. 14:24
  „"Képtelenség hogy egy vevőt megmotozzanak, még akkor is, ha azt gondolják, hogy lopott" -Csak abban az esetben állítható, ha meggyőződött a biztonságiőr a lopás tényéről.Önkiszolgáló boltban a lopás akkor is megvalósul ha fizetés nélkül elteszi vagy elrejti vagy megeszi(elfogyasztja)a vevő a ruházatában az árut.Ehhez nem szükséges,hogy elhagyja a pénztárat a vásárló!A vásárlót csak azonos nemű személy vizsgálhat,számoltathat el.Nem motozhatja meg a biztonsági őr.De kérdem én hány hivatásos biztonsági őrt láttunk már?Miért nincs kitéve a névkártyájuk vagy azonosítójuk, látható helyen?Ugyanis joga van tudni a vásárlónak ki az a személy aki őt elszámoltatja!”
 • 2. persona 2009. március 10. 11:22
  „Ez a művelet a Tescoban szinte mindennapos. Gyakran látni vásárlókat, akiket 2 biztonsági emberke kísér a raktár felé..”
 • 1. Mathiasking 2009. március 10. 09:26
  „Nyugdíjas túlbuzgó rendőrök voltak? Rutinból és erőből! Automatizmusok és sztereotípiák fogságában végzik munkájukat szegények!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tibet földi pokol

A dalai láma kedden többszázezer tibeti meggyilkolásával vádolta Pekinget, és azzal, hogy… Tovább olvasom