Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Túlnőttük Amerikát

Európa felnőtt Amerikához, sőt, el is hagyta: testmagasságban. John Komlos magyar származású gazdaságtörténész szerint azért, mert az európai egészségügyi és szociális rendszer jobb az amerikainál.
Több mint két évszázadon keresztül az amerikaiak voltak a legmagasabbak az egész világon. A második világháború vége óta azonban lassan lemaradtak a nyugat- és észak-európaiak mögött, és ma már a holland a legmagasabb nemzet. John Komlos szerint továbbra is érvényes a jövedelem és a testmagasság között megfigyelt régi összefüggés, „aki többet keres, többet tud adni gyerekeinek is, akik aztán ki tudják hozni magukból a maximumot". Amerika továbbá gazdagabb Európánál, elvileg tehát magasabbnak is kellene lenniük az ottaniaknak, az adatok viszont ennek éppen az ellenkezőjét mutatják.

Az amerikai városokban szabályos nyomornegyedek is akadnak kirívóan rossz, Európában ismeretlen életkörülményekkel, köztisztasággal vagy nagyon szegényes orvosi ellátással. „Vélhetően ezek és még néhány további tényező hatására alakult úgy, hogy a dúsgazdag Amerika a testmagasságot és a születéskor várható élettartamot tekintve más ipari államok mögött kullog, és a csecsemőhalandóság is itt a legnagyobb a fejlett államok közül."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy fővárosi panelban - egy ember meghalt

Egy ember meghalt, tizenegyen füstmérgezést szenvedtek, amikor a főváros XV. kerületében csütörtök… Tovább olvasom