Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Tünde receptjei a legjobbak

Gyorsan szögezzük is le: nem vicceltünk, valóban Tünde nyerte A Kisalföld receptjei – Az olvasók szájíze szerint receptversenyt.

A soproni Fegyverneki Sándorné Tünde lett a Kisalföld-receptverseny győztese. A nyeremény biztosan jó kezekbe kerül, hiszen a házaspár jelentős lakásfelújításba kezdett.

– Amikor meghallottam, hogy én küldtem be a legfinomabb recepteket, el sem akartam hinni, egyszerűen képtelen voltam megszólalni. Az utcán ismeretlenek is megszólítottak, hogy láttak már augusztusban az újságban és gratuláltak, mert megfőzték az ételleírásaimat. Azt hittem, mikor a szerkesztő felhívott a jó hírrel, hogy valaki viccelődik velem – mondja Fegyverneki Sándorné Tünde.

Gyorsan szögezzük is le: nem vicceltünk, valóban Tünde nyerte A Kisalföld receptjei – Az olvasók szájíze szerint receptversenyt. A mesterszakácsokból álló zsűri folyamatosan készítette el olvasóink receptjeit, pontoztak, értékeltek, majd megállapították a végeredményt. A nyeremény nem is kerülhetett volna jobb kezekbe. Tünde és férje ugyanis a lakásfelújítás kellős közepén tartanak, átépítik, megszépítik a konyhájukat. A sok munka mellett azonban egyvalamire mindig van idő: a főzésre. Ritka az olyan nap, amikor nem kerül valami saját étel az asztalra. Nem kell nagy dologra gondolni, Fegyvernekiék csupán szeretnek jókat enni.

BABLEVES BAB NÉLKÜL Tündét egyszer megcsalta az emlékezete. Már előző este beáztatta a babot, előkészült a másnapi levesre. Hozzá is fogott, az egyik tálban az ázott bab, a levesben forrt a víz, megcsinálta a mártást, már majdnem meg is volt mindennel, amikor valami szokatlant érzett. Hiányérzete lett hirtelen, valami kimaradt a levesből. S akkor rájött: a bab. Nem esett kétségbe, feltalálta magát, hát babsalátát készített.

Új étel, új íz, új fortély

– Akkor két tálból ebédeltek aznap? Az egyikből a levest, a másikból pedig a babot? – vetnénk közbe.

– Látszik, maga is tipikus férfi. Ez nem így működik – neveti el magát Tünde. – A főzés sokkal több, mint mozdulatok sora. Ide lélek is kell. Máskülönben tehetünk akármilyen fűszert, a legkiválóbb alapanyagokat, valahogy nem lesz finom az étel. Vallom ugyanakkor, túlzásba sem lehet esni. Jómagam nem szeretek órákat eltölteni a konyhában. Az egyszerű ételeket szeretjük. Tegyük fel, egy kacsa három-négy óráig készül. Ezen idő alatt rengeteg mindent meg lehet tenni. A feleségnek van egyéb más dolga is. Persze félvállról sem lehet vennia főzést. Meg kell találni a középutat. És ha van időnk, akkor kísérletezhetünk is. Nem kell félni az újdonságtól. A férjemmel mindig azt mondjuk, próbáljuk ki, ha nem ízlik, akkor megmaradunk a régir eceptnél. Ha meg bejön, akkor gazdagabbak lettünk egy új ízzel, fortéllyal.

Receptgyűjtemény csereberével

Az új recepteket pedig hogy máshogy lehet beszerezni, mint cseréléssel? Tünde mind a mai napig folyamatosan keresi az újdonságokat. Rokonaitól, barátaitól mindig kap valami különleges ételleírást. Persze a Kisalföld receptkönyvei is megvannak. Sőt, még az újságunkban évtizedeken keresztül közölt recepteket is eltette. Ki tudja, mikor veszi hasznát a gyűjtemény egy-egy darabjának. A receptkönyvünket is azért tartja jó dolognak, mert egy csokorba vannak szedve azok az ételek és elkészítési módjai, amelyeket szeretnek. Így össze is tudja hasonlítani, hogy más miként készít el mondjuk egy ragut, vagy éppen sültet. És ha még mindez nem elég, akkor ott van a nagymama mára megsárgult receptkönyve. Érdekes felfedezni, miként éltek, főztek eleink. Milyen ételeket fogyasztottak abban a korban, amikor a félkész termékeknek még csak előszele sem volt, a fagyasztást pedig úgy oldották meg, hogy a hűs pincét telehordták jéggel vagy a kútba engedték le a húst.

Sándor, a férj minden elfogultság nélkül azt mondja: Tünde jól főz. Igaz, már tizenéves korában a konyhában sürgött-forgott. Édesanyja három műszakban dolgozott, így a mamának kevés ideje jutott az ételkészítésre. Akkoriban Tünde előkészítette az alapanyagokat, meghámozta a krumplit, a sárgarépát. A kuktáskodásba olyannyira belejött, hogy tizenöt évesen már saját maga készítette el a levest vagy gyúrt tésztát.

Fontos megtervezni a heti menüt

Időközben annyira belemelegedünk a beszélgetésbe, hogy megtudjuk: Tünde és férje nem nagyon járnak színházba vagy étterembe. Mint mondja, számukra nagyobb öröm, hogy a piacon közösen szerzik be a zöldséget, a gombát, amit aztán otthon közösen készítenek el. Pontosabban előbb ki kell találni, mi legyen az ebéd. Mert megfőzni egy dolog, de kigondolni, hogy a több százféle étel közül mikerüljön az asztalra, komoly feladat. Már csak azért is, mert az édes süteményeket nem nagyon kedvelik. Sokkal inkább a sós stanglit, kalácsot vagy buktát...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Globex-kár jogilag megtérült

A Globex által Sopronnak okozott kár jogilag, dokumentálhatóan megtérült – állítja dr. Szalma… Tovább olvasom