Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Tüntetések sorát jelentették be november 4-ére

Az 1956-os forradalom elfojtásának ötvenedik évfordulója várhatóan nem csak a csendes gyász jegyében telik: a rendőrség már egy sor demonstráció bejelentését tudomásul vette. A Kossuth téren jogszerűen 4-én sem lehet demonstrálni, de a Szabadság térre több szervezet is bejelentkezett.
A Szabadság térre már három szervezet is bejelentkezett. Egyelőre kérdéses, '56 áldozataira vagy az MTV ostromára emlékeznének. A téren áll a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékműve, amit korábban többször megrongáltak.

A másik helyszín a Batthyány-örökmécses környéke, ami önmagában kevéssé kényes pont, de ha ott egy hónapon át minden este hangosan követelik a kormány menesztését, számítani lehet a lakók tiltakozására. Október 30-tól egy hónapon át naponta 17 és 21 óra között tüntetés várható az V. kerületi Aulich utcában. A BRFK kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint a rendezvényt egy magánszemély jelentette be. A Népszabadság úgy tudja, ő Takács András, a Kossuth téri tüntetők által létrehozott Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezet egyik ügyvivője. A demonstráció helyszínén nem állítanak fel színpadot. Ha mégis megtennék, ahhoz egy friss fővárosi rendelet szerint az önkormányzat szakbizottságának engedélye kellene.

November 4-én utcára kíván vonulni a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) is, ám a Kossuth térre vonatkozó bejelentését a BRFK elutasította. Mint ismert, Gergényi Péter budapesti főkapitány a Kossuth térnek, a Duna bal partjának, a Széchenyi alsó és felső rakpartnak, a Garibaldi utca vonalának, valamint a 2-es villamos sínpályájának egy részét október 23-tól a szükséges ideig, de legkésőbb november 24-ig biztonsági műveleti területnek nyilvánította. Az MVSZ ezért újabb helyszínt jelölt meg: ők is a Szabadság téren kívánnak tüntetni. A BRFK ma dönt. Ezen a napon ugyancsak a Szabadság térre szervezne demonstrációt az Ifjú Magyarok Egyesülete - a bejelentés szintén elbírálás alatt van. A rendőrség nem tudta megerősíteni, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is a Szabadság térre készülne. A BRFK kommunikációs osztályán a lap kérdésére elmondták: nem tudnak arról, hogy a Szabadság tér használatát korlátozni kívánnák, csupán a Kossuth tér számít műveleti területnek. Kérdéses, a jelentkező szervezetek hogyan oszthatják meg a teret.

A Széna téren és az Oktogonnál mindenesetre nem lassíthatja a forgalmat a Lelkiismeret '88, bár erre adott be engedélykérelmet. A döntést azzal indokolták, hogy ott a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

A Fidesz egyelőre nem jelentett be rendezvényt, viszont javasolta a kontinens politikusainak, hogy november 4. legyen a kommunizmus európai áldozatainak emléknapja. A Fidesz kezdeményezése alapján a kommunista diktatúrák áldozatainak hat éve már van magyar emléknapja: ez február 25-e, Kovács Béla egykori országgyűlési képviselő letartóztatásának évfordulója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresettek a bölcsődék

Keresettek Sopron bölcsődéi, szinte mindegyik intézménybe több kisgyereket visznek reggelente, mint… Tovább olvasom