Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tüntetnek a gazdák az utakon

A gazdák pénteken országos figyelmeztető demonstrációt tartanak, a megyében két helyen lesz félpályás útlezárás.
A gazdák pénteken országos figyelmeztető demonstrációt tartanak, amelynek részeként a megyében két helyen, Vámosszabadinál és Kópházánál lesz félpályás útlezárás. A közlekedőknek a két helyszínen és az azokhoz vezető utakon is torlódásokra kell számítaniuk.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége és választmánya az országban kialakult helyzetről, illetve annak gazdákra kiható következményeiről tárgyalt keddi ülésén, majd döntött a holnapi, országos demonstrációk megtartásáról.
A szervezők szerint csak véletlen egybeesés, hogy a pénteki Fidesz-nagygyűlés napján demonstrálnak a gazdák, de ettől függetlenül szolidárisak a Kossuth téren lévőkkel.

A Magosz megyei demonstrációs bizottságának elnöke, Oláh Ferenc elmondta a Kisalföldnek, hogy a testület keddi ülésén az elmaradt vagy későn hozott kormányzati intézkedések, valamint a Gyurcsány-csomag súlyos következményei miatt született meg a demonstrációról szóló döntés.

– A gazdákat sújtja a tervezett földtörvény-módosítás, amely megengedi, hogy nemcsak magánszemélyek, de a nagy cégek is földhöz jussanak. Márpedig tudott, hogy azok nagyrészt külföldi tulajdonban vannak, így a magyar föld is külföldiek kezébe jutna.

Ezt nem engedhetjük, magyar föld csak magyar ember tulajdonában lehessen – hangsúlyozta Oláh Ferenc.

Az elnök megemlítette az agrár- és vidékfejlesztési stratégiai terv gazda- és vidékellenes tervezett lépéseit, a gazdálkodásban a hagyományos családi és baráti összefogást akadályozó és megtorló munkaügyi intézkedéseket.

– Kiszivárgott, hogy az uniós támogatásokat kiegészítő nemzeti önrészt nem tudja kezelni a kormány, s úgy tudjuk, a kiegészítést egészen másra használják fel: a gabonaintervencióra. Ezzel a gazdák nem értenek egyet, ők tudják a legkevésbé kihasználni az intervenciót – magyarázta Oláh Ferenc.

A megyében a 14-es főúton a vámosszabadi határátkelőtől egy kilométerre, valamint a 85-ös főúton Kópháza előtt, közvetlenül a Nagycenk felé vezető oldalon állnak fel gépeikkel a demonstrálók délelőtt 10 órától délután 4 óráig. Ezekhez a helyekhez azonban el kell jutniuk, ezért reggel 8 órától kezdve gyülekeznek a gazdák a szervezők által megjelölt helyeken.

– Azon leszünk, hogy a legkevésbé zavarjuk a városlakókat, ezért a különböző településekről érkező gazdák a városba vezető utak mentén gyülekeznek. Kérjük a közlekedőket, hogy ezeket a helyeket lehetőség szerint kerüljék el. Ahhoz a rendőrség segítségét kértük, hogy vezessék át az összegyűlt gépek sorát a városokon a demonstrációk helyszíneire – mondta a megyei szervező, majd részletezte:

A 81-es főúton az M1-es autópálya – a Győrt elkerülő körgyűrű – és a város közötti területen várakoznak indulásig a gazdák. A 82-esen a körgyűrű és a kismegyeri bevezetőszakasz térségében, a 83-ason a Szent Imre-templom előtt, az 1-es és 85-ös csatlakozásánál a román temetőnél és az Elvis parknál (a repülőnél). A Szigetközből a régi szigetközi úton (a vízüggyel szemben, a Hédervári úton). Indulás 10 órakor a demonstráció helyszínére.

A kópházi helyszínre Csornától kezdődően indulnak a demonstrálók, végig a 85-ösön, majd a Kópházánál lévő körforgalomnál megfordul a sor, s a település Nagycenk felőli oldalán, a helységnévtábla után állnak meg. Útjuk során a főútvonalra csatlakozó utak kereszteződésében sorolhatnak be az útba eső településekről érkező gazdák. A Győri és a Soproni Rendőrkapitányság vezetői átvették a gazdák képviselőinek demonstrációval kapcsolatos bejelentéseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy győzelem

Labdarúgás Bonyhád–Fészek Csempebolt Győr Kunsziget 0–4 (0–3)

NB… Tovább olvasom