Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tüntetőké lehet a Kossuth tér az őszödi beszéd évfordulóján

Felülvizsgálja a rendőrség, hogy a tüntetőké lehet-e az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulóján a fővárosi Kossuth tér, miután a Magyar Kézilabda Szövetség és a Miniszterelnöki Hivatal is lemondott a területről erre az időszakra.
Felülvizsgálja a rendőrség, hogy a tüntetőké lehet-e az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulóján a fővárosi Kossuth tér, miután a Magyar Kézilabda Szövetség és a Miniszterelnöki Hivatal is lemondott a területről erre az időszakra. Ha a demonstrálók bejelentése a gyülekezési törvényben foglaltaknak megfelel, akkor a rendőrség várhatóan tudomásul veszi azt. Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány elmondta: olyan információik jelenleg nincsenek, hogy szélsőséges csoportok törvénysértő cselekményekre készülnének. A rendőrség mindenesetre a szükséges létszámban biztosítja majd a rendezvényeket, és ha kell, fellép a törvénysértők ellen.

Lehet demonstrációt tartani a Kossuth téren az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének és a tévészékház ostromának első évfordulóján - jövő hétfőn és kedden -, miután a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Kézilabda Szövetség is lemondott erre az időszakra a területről - jelentette be Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány. Korábban a Parlament előtti területen a Kossuth téri tüntetőkből alakult Rendszerváltó Fórum és a Magyar Nemzeti Bizottság is szeretett volna demonstrálni, a rendőrség azonban elutasította ezeket a kéréseket, éppen azért, mert már ki volt adva a területfoglalási engedély. Most ezeket a bejelentéseket automatikusan felülvizsgálják, és ha azok megfelelnek a gyülekezési törvényben foglaltaknak, akkor várhatóan tudomásul is veszik.

A két szervezet egyébként már jelentett be felvonulásokat ugyanerre a két napra. Jövő hétfőn - azaz szeptember 17-én - a Corvin köztől az Alkotmány utcáig, illetve a Vértanúk teréig vonulnak majd, másnap pedig szintén a Vértanúk terén tüntetnek, illetve az egyik szervezet petíciót ad át a Szabadság téren az MTV illetékesének.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy már végeztek kockázatelemzést, ezek alapján fogják biztosítani a rendezvényeket. Tóth Gábor biztonsági okokból azt nem árulta el, hogy mennyi rendőr lesz a közelben az utcákon, csupán annyit mondott, hogy a szükséges létszám. Tartalékban nagyobb erők és a megfelelő technika is rendelkezésre áll majd. Azt is kiemelte, hogy nem elsősorban tömegoszlatással tervezik kezelni a jogsértéseket, ha például egy többszáz fős csoportból néhány tízen garázdálkodnak csak.

Tóth Gábor elmondta, hogy saját és a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó adatok alapján jelenleg nem tudnak arról, hogy szélsőséges csoportok törvénysértő cselekményeket akarnának elkövetni a fővárosban. Mindenesetre a március 15-i és az augusztus 20-i rendezvények biztosításához hasonlóan most is feláll majd egy operatív törzs, amely - egyebek mellett - a térfigyelő kamerák képeit elemezve irányítja majd az eseményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna polgárm''Minden döntésemért vállalom a felelősséget''

Tovább olvasom