Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tüntettek a pátyi golffalu ellen

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.
A Páty Nem Eladó Civil Összefogás által rendezett tüntetésen Tollner József független pátyi önkormányzati képviselő petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyben a tervezett beruházás környezetre és helyi lakosságra gyakorolt káros hatásait sorolta fel. Ebből kiderült: a civilek attól tartanak, hogy a golffalu megvalósulásával megduplázódna a falu lakossága, és a beruházás káros hatással volna a természetre. A petíció nevesítette a spanyol Grupo Milton építőipari cégcsoportot, amely a civilek szerint nem rendelkezik referenciákkal. A befektetéssel kapcsolatba hozható még egy cég, a Sedesa csoport, amely legutóbb Sávolyon szeretett volna MotoGP pályát építeni. "Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, Telki közvetlen szomszédságában óriási golf-lakóparkot tervez - a szántóföldek átminősítése már megtörtént" - mondta az egybegyűltek előtt Tollner József képviselő. Mint a tüntetésen hangsúlyozta, aggasztó, hogy a korrupciótól terhelt spanyol ingatlanfejlesztési módszert exportálják.

Az MTI kérdésére Tollner József kifejtette, az önkormányzati testület szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről. A képviselő azt reméli, hogy - mivel eddig három ügyvéd is kifogásolhatónak találta a szerződést - a képviselő-testület nem tudja ügyvéddel ellenjegyeztetni a kérdéses dokumentumot.

A petíciót egy cserép virág kíséretében - bár a spanyol nagykövetnek címezték - csak a nagykövetség egyik biztonsági alkalmazottjának sikerült átadni.

A Pest megyei Pátyra tervezett golfpálya-beruházás ügyében február 14-én népszavazást tartottak a településen, a helyi referendum azonban érvénytelen volt, mivel a szavazásra jogosultak csupán 43 százaléka jelent meg az urnák előtt a minimálisan szükséges 50 százalék helyett. Ezek után a pátyi képviselőtestület február 22-én megszavazta a fejlesztési terv grandiózusabb változatát, vagyis a helyi szabályozási terv módosításával szabaddá vált az út a spanyol beruházás előtt. Ez az új szabályozás március 31-én lép hatályba, ha az ügyvédi ellenjegyzés megtörténik és a településfejlesztési tervet is elfogadják.

Az ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is megszólalt. Fülöp Sándor ombudsman az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a pátyi golffaluval kapcsolatos önkormányzati rendelet "több sebből vérzik". Az ombudsmani vizsgálat kimondja: a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát.

Olvasóink írták

 • 6. magyarock1 2010. március 24. 20:27
  „Nagyon eltévesztették honfitársaink a nagykövetséget, szegény spanyoloknak nem sok közük van ezekhez az izraelita befektetőkhöz.”
 • 5. Léni 2010. március 24. 13:25
  „Páty maradjon olyan amilyen, valószínű sok falu elfogadná a lehetőséget a felfejlődésre.
  Ennek is az lesz a vége mint az indiai gumigyárral, elmennek olyan országba, ahol nem
  tartanak ellenük népszavazást! Ha ennyi eszünk van, meg is érdemeljük, hogy ránk se
  nyitják az ajtót a későbbiekben a beruházók.”
 • 4. dodó 2010. március 24. 11:50
  „Eltévesztették a nagykövetséget. A DM pedig jó pár napot késett a tudósítással, de megszokott, hogy a kényelmetlen híreket csak akkor hozza le - ha egyáltalán lehozza - amikor már minden tv, rádió és jelentősebb lap közölte.

  A spanyol Grupo Milton nevű cég izraeli zsidó befektetők tulajdonában vav, csak a bejegyzés helye Spanyolország!”
 • 3. dühös 2010. március 24. 11:04
  „Az izraeli telepesek mindenek felett... Tiszaszigetet is kinézték maguknak.”
 • 2. 140 2010. március 24. 09:37
  „Ó, bár nálunk akarna valaki ilyen létesítményt építeni!
  Mi már egy biomassza üzemnek is örülnénk. .....”
 • 1. Pinaman 2010. március 24. 06:18
  „vajon melyik kedves politikusunk hergelte fel a parasztokat a sajat kis onzo politikai eredkeit szem elott tartva?
  A golfpalyak gyonyoruek es a hasznaloik sem az igenytelen trogerek kozul kerulnek ki. Mashol orulnenek az ilyen lehetosegnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a március 23-ai KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom