Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Turandot, az igazi show-opera

A Győri Nemzeti Színház tipikus népszínház: kell hogy legyen a repertoárban dráma, vígjáték, operett és opera is. Utóbbinak hol ilyen, hol olyan a fogadtatása. Talán még az is előfordul: bérletesek is kihagyják az opera-előadásokat. Valljuk be őszintén, akadhat olyan, amelyért önmagában nem kár. Ám vannak kivételek, ilyen a Turandot! Ha valaki nem látta, nem tudhatja, mit veszített. A győri előadás a világ bármelyik opera-

színpadán megállná a helyét. A díszletek felnőttek a kiváló zenéhez, a rendezés pedig valóban a XXI. századba idézte Puccini szellemét. Most egy kivételes, jótékony előadás keretében még egyszer lehetőségük nyílik az érdeklődőknek, hogy megnézzék azt, amit ezután soha többé. A díszleteket szétszedik, szétfűrészelik, elviszik, beolvasztják, a Turandot emlék marad.

Kalandos operatörténet

A Turandot győri bemutatója nem szűkölködik a nézőtéren ülők számára észrevehetetlen, ám a darab megszületését igenis befolyásoló eseményekben. Olvasóink bizonyára emlékeznek rá, hogy az opera hatalmas feladat elé állította a rendezőt, a díszlettervezőt, a zenészeket, a színészeket és természetesen a műszaki szakembereket is. A feszített munka következménye az lett – mint arról hírt adtunk ez év februárjában –, hogy a műszak egyszerűen kivonult a próbáról. A kérdést később tisztázták, vagy írjuk azt, megoldották, folytatódtak a főpróbák és elérkezett a bemutató. A siker nem maradt el. Kentaur díszletei és az a rendezői gondolat, hogy egy óriási „Ön is lehet milliomos” környezetbe helyezték a történetet, sikert aratott. Talán túl profánul hangzik, de ezen az előadáson nem volt, aki elaludt volna. A színek váltakozása, a szellemes játék, a szórakoztató látvány, a szívszorító áriák egy pillanatra sem engedték lanyhulni a nézők figyelmét. Puccini nyelvén szólalt meg az opera, ám a nézőket a rendező mélyen zengő hangja minden felvonás előtt tájékoztatta arról, mi fog történni majd. Így a sokat kért és óhajtott érthetőség is megmaradt. A vastaps volt a jutalom az alkotóknak.

Jótékonysági előadást hirdettek

A Turandot méltó volt arra, hogy a színház jótékony előadása legyen. A cél is nemes volt, mint arról a Kisalföld májusban beszámolt. A Győri Kórházért Alapítvány és az onkológiai gondozó támogatására ajánlották fel a bevételt. Egy probléma azonban akadt. A meghirdetett előadás pont pünkösd utánra esett, így nem volt elég érdeklődő. A jótékonyság elmaradt, ám a színház igazgatója, Korcsmáros György megígérte: október 28-án megtartják az elmaradt utolsó előadást. Azt az előadást, amelyre nem csupán megyénkben, de a fővárosban élők közül is sokan kíváncsiak az elterjedt hírek alapján.

Gázsijukról többen lemondtak

A zenetörténet egyik legnagyszerűbb darabja méltó arra, hogy rajta keresztül az egészségügy is nyerjen a sajátos „árukapcsoláson”, ahogy az igazgató fogalmazott. Az öt-hatezer forintos jegyekből remélhetőleg másfél millió forint bevételt sikerül jótékony célra fordítani, de ezenfelül is több százezer forintos támogatást nyújthat a színház például abból, hogy a produkcióban közreműködők közül jó páran már most lemondtak az őket illető díjról.
A jövő szombati előadásra mindenki nagyon készül. Lapunk információi szerint jegyek még korlátozott számban a színház szervezésén kaphatóak. Azok, akik már látták, azért, akik még nem, azért váltsanak, mondják a szervezők, hiszen ők is biztosak abban: a Turandot mérföldkő volt, talán lesz a győri színjátszás történetében.
Az utolsó, jótékony Turandot-előadás október 28-án tekinthető meg a Győri Nemzeti Színházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom