Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tűz és tragédia a Műegyetemen

Három tűzoltó életét vesztette, heten pedig megsérültek, miközben a Műegyetem központi épületének pincéjében található lőtéren fellobbant lángokat megfékezték. Az eset körülményeit vizsgálják, a három tűzoltót hősi halottá nyilvánították; a főváros pedig saját halottjának tekinti őket.
A tűz kedden este fél tíz körül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren azt követően keletkezett, hogy három fiatalember felügyelet mellett lőgyakorlatot tartott. A tűz kilenc órán át tartó oltása közben három tűzoltó életét vesztette, hét tűzoltó pedig füstmérgezéssel kórházba került, de szerda délután már csak egy volt a budapesti intézményben.
A tűzoltók este negyed tízkor vonultak a helyszínre, és reggelre elfojtották a lángokat. A pince legalsó, második szintjén lévő lőtér lőszerfogó gumifala lobbant lángra; a tűzoltóság a kiemelt fokozatba sorolta az esetet, amely során a helyszínről három embert mentettek ki.
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere azt nyilatkozta: tudomása szerint a lőtéren nem légfegyverrel, hanem AK 47-es, közismert nevén: Kalasnyikov géppisztollyal gyakorlatoztak. A lőteret működtető sportegylet vezetője cáfolta a főpolgármester kijelentését, a BRFK pedig annyit közölt, megkezdte munkáját az eset körülményeinek tisztázására létrehozott bizottság.
Szabályosan, engedélyek birtokában működött a lőtér – mondta a Műegyetemi SE sportszakosztály-vezetője szerdán. Hidvégi Győző állítása szerint az egyesület kizárólag sportfegyverrel rendelkezett, AK 47-es típusú gépkarabéllyal nem. Mint hangsúlyozta, a lőtérszabályzatuk nem zárja ki, hogy valaki a saját, engedéllyel tartott, „polgári célú” lőfegyverét is magával hozza a lőtérre, s azt sem, hogy azt a helyszínen használja.
A tűzoltóságot felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője a szolgálatteljesítés közben életüket vesztett három tűzoltót hősi halottá nyilvánította, Pintér Gábor tűzoltó hadnagyot főhadnaggyá, Reppman Károly tűzoltó törzsőrmestert hadnaggyá és Horváth Ákos tűzoltó őrmestert hadnaggyá léptette elő. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán táviratban fejezte ki részvétét a tragikus halált halt tűzoltók családjának.
A Műegyetem 500–500 ezer forintot ajánlott fel a tűz áldozatai-

nak családjai számára, a főváros pedig családonként 1–1 millió forintot ítélt meg az előzetesen említett 100–100 ezer forint helyett.

Megállapították

a halál okát


A füstmérgezés következtében fellépő keringési elégtelenségben halt meg a három tűzoltó – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap késő este a sajtó munkatársaival. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis jogosítvánnyal vezetett

Sopronban, a Brennbergi úton a rendőrök igazoltattak egy soproni férfit, aki saját gépkocsijával… Tovább olvasom