Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Tűzszünet folytatódó támadásokkal

Izrael amerikai nyomásra vasárnap éjszaka 48 órára felfüggesztette dél-libanoni légi csapásait, míg az ENSZ Biztonsági Tanácsa néhány órával később nyilatkozatban mélységes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kana dél-libanoni település bombázása nagy emberveszteséggel járt.
Washington mindent megtesz azért, hogy olyan határozat szülessen az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), amely lehetővé teszi Libanon és Izrael konfliktusában a tűzszünet létrejöttét és a tartós rendezést – jelentette ki tegnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki jeruzsálemi látogatása befejeztével nyilatkozott újságíróknak. A vasárnap hajnali kanai bombázásban tegnap esti adatok szerint 54 személy, köztük harminc gyermek vesztette életét.
Adam Ereli amerikai külügyminisztériumi szóvivő vasárnap késő este jelentette be Jeruzsálemben: Izrael beleegyezett abba: két napra szünetelteti katonai légi tevékenységét a dél-libanoni térség fölött, hogy lehetőség nyíljék a Kana elleni tragikus bombázás körülményeinek kivizsgálására. Azonban azt is közölte: fenntartja magának a jogot arra, hogy felújítsa csapásméréseit, ha tudomására jut, hogy támadás készül ellene. Hétfőn végül elmaradtak a Hezbollah tömeges rakétacsapásai Észak-Izraelre, és az izraeli légierő aktivitása is jelentősen csökkent Dél-Libanonban.
Az ENSZ BT rendkívüli ülését Kofi Annan ENSZ-főtitkár hívta össze Fuád Szinjóra libanoni kormányfő kérésére, aki azt szerette volna, ha a BT határozatot hoz a haladéktalan tűzszünetről. A testület – az amerikai álláspont miatt – nem szólította fel azonnali tűzszünetre a feleket.
Rice bizakodóan szólt hétfőn Jeruzsálemben a tűzszünetet és tartós rendezést célzó BT-határozat kilátásairól. Úgy vélekedett, hogy még ezen a héten megszülethet a határozat, amely rendelkezne egy nemzetközi stabilizációs erő létrehozásáról is.
Az izraeli védelmi miniszter szerint Izrael, ha beleegyezett is támadásainak 48 órás felfüggesztésébe, nem fogadhat el azonnali tűzszünetet Libanonban. Amír Perec a kneszet rendkívüli ülésén közölte, hogy kormányának szándéka éppenséggel ellentétes: a Hezbollah elleni offenzíva kiszélesítésére és elmélyítésére készül. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traktorral látogattak Ágfalvára

Schefflenzből, Ágfalva németországi partnertelepüléséről fellobogózott traktorok nyergében érkezett… Tovább olvasom