Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Ud-ügyek: levelező szerver, kémprogram, lehallgatás

Megfellebbezte az UD Zrt. vezetőinek ügyvédje kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság azon határozatát, amelyből az derül ki, hogy gyanúsítottja van a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépein talált kémprogram-ügynek.
A határozatról egyébként már hétfőn kiderült, hogy a gyanúsítás csupán adminisztratív hiba miatt került bele. Az ügyvéd, Futó Barnabás mégis fellebbez, mert szerinte a bírósági levél egyébként sem azzal a panasszal foglalkozik, amit ő tett az ügyben. Az UD neve egyébként összesen három ügyben került elő eddig: az NBH kémprogramjai, egy internetes levelezőrendszer feltörése és a Dávid Ibolya által nyilvánosságra hozott lehallgatási botrányban.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, szeptemberben adathordozókat foglaltak le az UD-től, az NBH gépein talált kémprogramok ügyében. Az UD panaszt tett a lefoglalások ellen, a bíróság válaszul küldött határozatában azonban az szerepelt, hogy az eszközöket a "Horváth József és társai ellen indult büntetőügyben" - foglalták le, holott az UD vezetőit nem gyanúsították meg eddig semmivel.

Futó Barnabás, az UD Zrt. vezetőinek ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy kérdéses határozatot kedden megfellebbezte a bíróságnál. Nem csak a bíróság adminisztratív hibája miatt belekerült, a gyanúsítással kapcsolatos kitételek miatt, hanem mert a határozat nem arról szólt, amit ő megpanaszolt. A panasz szerint ugyanis a lefoglalt eszközök hiányában a cég nem tud megfelelően működni. A mostani fellebbezésbe az a kérdés is bekerül, hogy miért nem másolták le az adatokat szakértő jelenlétében, mint azt egy 2003-as rendelet előírja. Ehelyett elvitték a gépeket, amiket máig nem kaptak vissza, csupán néhány CD-t és más adathordozót.

Az UD neve egyébként két másik ügyben is előkerült: nyáron derült ki, hogy egy internetes levelezőrendszert valakik feltörtek, hogy onnan adatokhoz jussanak. A nyomozók ebben az ügyben is az UD-nél kezdtek el vizsgálódni. Haditechnikai szakértőt rendeltek ki, mert hacker bűncselekmény miatt nyomoznak, gyanúsított itt sincs.

A harmadik ügy a lehallgatási botrány. Amikor Dávid Ibolya, az MDF elnöke nyilvánosságra hozott egy felvételt, amin Csányi Sándor OTP vezér és az UD egyik vezetője beszélgetnek, az UD magántitok jogosulatlan megismerése miatt feljelentést tett. Ebben az ügyben az ügyvéd ismeretei szerint a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz, mert előfordulhat, hogy politikusok - országgyűlési képviselők - is érintettek az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő: Képmutató a Fidesz

Képmutatónak tartja a kormányszóvivő a Fideszt, szerinte ha az ellenzéki párton múlna, egyetlen… Tovább olvasom