Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Udvariaskodással kezdődött a közös magyar-román kormányülés

Kölcsönös udvariaskodással kezdődött meg a magyar és a román kormány együttes ülése. Gyurcsány Ferenc magyar és Calin Popescu-Tariceanu román kormányfő egyaránt a két nép közötti történelmi megbékélést hangsúlyozta.
Markó Béla, az RMDSZ elnöke a romániai magyarok különleges helyzetéről beszélt, valamint becsempészte beszédébe az "autonómia" szót is.

"Könnyű jóban lenni távoli országokkal, de nehéz megbékélni a közös történelem által összekuszálódott sorsú népeknek" - kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a magyar és a román kormány második együttes ülésén Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. Az ülés nyilvános részén a kölcsönös udvariasság jegyében mindkét fél a két nemzet megbékélésének és Románia uniós csatlakozásának történelmi jelentőségét méltatta.

Gyurcsány szerint a két országnak többet kell foglalkoznia a jelennel és a holnappal, mint a tegnappal, és ezt a célt szolgálják az együttes kormányülések is. A kormányfő hangsúlyozta, Magyarország örül, hogy Románia jövő év január 1-től az Európai Unió tagja lesz, azért is, mert ez az erdélyi magyar kisebbség érdekeit is szolgálja. Ezeken az üléseken új lendületet kap egy sor közös ügy - mondta Gyurcsány, aki egy dologban irigy Romániára: a Steaua Bukarest futballcsapat menetelését csodálta a Bajnokok Ligájában.

Calin Popescu-Tariceanu román miniszterelnök szintén a nagy történelmi lehetőségről beszélt, és arról, hogy a két kormány hagyományt teremtett az együttes ülésekkel. "Jövőre már partnerek leszünk az Európai Unióban" - mondta Tariceanu, megköszönve Magyarországnak a csatlakozási folyamat során nyújtott támogatását. A román kormányfő ugyanakkor jelezte, országa számára 2007 nem a végcél, csak a kezdete a felzárkózási folyamatnak, amiben továbbra is számítanak Magyarország és az erdélyi magyarság segítségére.

"A romániai magyarok számára mindennek komoly üzenete van, annak is, hogy milyen nyelven beszélek" - mondta románul Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, majd magyarra váltott: arról beszélt, hogy a határoknak a fejekben is el kell tűnniük, és ezt a célt szolgálják az együttes kormányüléshez hasonló találkozók is.

Az együttes kormányülés napirendjén szerepelnek rendszészeti, környezetvédelmi ügyek, de közös informatikai és közlekedési projektek, energetikai és oktatási együttműködés is. A kormányüléssel párhuzamosan román és magyar üzletemberek is megbeszéléseket folytatnak. A két kormány először 2005. október 20-án tartott együttes ülést Bukarestben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom